Monday, 13 July 2015

#Cabaran20Hari - Menu Wajib Pagi Raya

Salam sejahtera.
 Salam Ramadhan.
Salam. Salam. Salam.

Dalam sedaq tak sedaq duk ada lagi tiga ja nak habih cabaran ni kan?
Hmmm.. Sedih dih dih..
Tapi malam ni sekali lagi Mira nak ajak hampa semua scroll down entri ni sampai habis sebab hari ni Mira nak cerita pasal

"MENU WAJIB PAGI RAYA"

Okay, selalu hampa semua makan apa pagi raya?
Nasi minyak? Nasi lemak? Ketupat? Rendang? Kuih samperit?

Kebiasaannya kalau hari raya menu wajib yang my Mum akan sediakan before kami semua keluar rumah is ''AIR MILO'' yang akan memberikan tenaga kepada kami semua untuk berjalan-jalan sekitar kampung nanti.

Ekekekeke.
Melawak sikit ja. Tak mau gelak pun ok je.


gambar ni hiasan ja dari encik Google.


Actually selalunya setiap kali pagi raya "WAJIB" ada 'BIHUN GORENG' hasil air tangan my Mum. Sebab kalau nak harap Mira yang buat memang tak merasalah nak pergi sembahyang raya hari tu. Bukan apa, salah satu benda yang Mira tak pandai buat ialah menggoreng bihun.
Well, dengar macam simple. But the thing is, setiap kali nak masak bihun goreng mesti jadi apa-apa. Contohnya, terlebih masin, terlajak gula, terlalu pedas tahap tak hengat, dan paling obvious sekali sakit perutlah. That's why Mira tak mau ambik risiko goreng bihun pagi raya.

Hampa nii. Jangan duk salah faham pulak! Kalau suruh buat benda lain tau laa. But not, bihun goreng. Request yang lain please. Macaroni goreng ka kueyteow goreng ka mee goreng. Yang tuu boleh jalan masak. Hehehe.

Lagi satu my Mum kalau buat bihun goreng resipi dia lain sikit. Sebab tuu lah anak dia nii yang dah memang suka bihun goreng nii kadang-kadang makan lajak tak hengat. Makan sikit sebelum ke masjid dah balik untuk lunch time pun still makan bihun goreng lagi instead of nasi.

So, sampai sini saja entri untuk kali nii.
Sorry sebab macam rushing sikit update this entry.
See ya!

*END

#Cabaran20Hari
#PuasaRaya2015
#KelabBloggerBenAshaari
#ExchangeFeedGroup
#KBBA
#EFG
#LurveLifeMoments
#LLM
#HariKetujuhBelas
#Day17th

Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

No comments: