Wednesday, 15 July 2015

WORDLESS WEDNESDAY #1


Auto publish!

My first Wordless Wednesday by me.


"HEAD STRAIGHT AWAY. DON'T LOOK BACK. YOU'LL GET HURT"

*Original photo #NuwraJauhari

Photo by: AliaRodzi
Scene; Puasa Hour
Location: Garden Stadium Darul Aman
Camera: Oppo R1L Beauty Mode

Luv ya . .
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

#Cabaran20Hari - Senarai Kuih Raya Pilihan Hati

Salam sejahtera.
 Salam Ramadhan.
Salam. Salam. Salam.

Hai semua! Hari ni dah hari ke-19 dah untuk cabaran 20 hari ni.
Sedihnya cabaran dah nak habis. Puasa pun dah nak habis.
Bila hujung-hujung puasa nii ramailah duk story pasai hari raya. Yalah, tajuk cabaran hari ni pun berkenaan hari raya jugak.

"SENARAI KUIH RAYA PILIHAN HATI"

Okay, kita kembali ke carta kuih raya kita. Kalau hari tu Mira buat Top 5 ja. Hari nii Mira up kan jadik Top 15. Hehehe.

So, bersabarlah scroll entri nii. Dan jangan lupa, nanti raya boleh cuba kuih raya nii semua kalau hampa terjumpa masa jalan beraya.

"TOP 15 KUIH RAYA PILIHAN HATI"

15. Biskut Cornflakes


gambar ni hiasan ja


14. Biskut Makmur


gambar ni hiasan ja


13. Kuih Kapit/ Sepit


gambar ni hiasan ja


12. Bahulu


gambar ni hiasan ja


11. Maruku


gambar ni hiasan ja


10. Kuih Siput


gambar ni hiasan ja


9. Cakar  Ayam


gambar ni hiasan ja


8. Almond London


gambar ni hiasan ja


7. Shortbread


gambar ni hiasan ja


6. Kuih Sarang Semut


gambar ni hiasan ja


5. Chocolate Chips

gambar ni hiasan ja


4. Biskut 'Y'


gambar ni hiasan ja


3. Biskut Kacang (Mazola)


gambar ni hiasan ja


2. Biskut Samperit


gambar ni hiasan ja


1. Cornflakes Madu


gambar ni hiasan ja


****************

Okay, dah habis dah TOP 15 Mira hari ni. Hehehe.

Sekarang ni Mira nak out dulu sebab nak siap-siap. Nanti Alia and yang lain mai jemput nak jalan-jalan beli barang hari ni...
Tata ^^

*END

p/s: excited sebenarnya nak kluar ni sebab boleh cari bahan nak buat puding oreo sekali. Yummy! First try. Kalau jadi Mira kongsi dengan hampa naa. Kalau tak kongsi kat sini tuu means tak jadik lerr... Hahaha


#Cabaran20Hari
#PuasaRaya2015
#KelabBloggerBenAshaari
#ExchangeFeedGroup
#KBBA
#EFG
#LurveLifeMoments
#LLM
#HariKesembilanBelas
#Day19th
Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Tuesday, 14 July 2015

#Cabaran20Hari - Nostalgia Kad Raya

Salam sejahtera.
 Salam Ramadhan.
Salam. Salam. Salam.
Hai semua. Sebut ja pasal raya macam-macam duk berlegar-legar dalam otak kan? Tapi ada satu benda yang ramai orang dah tak buat zaman sekarang dek diulit dunia yang serba canggih di hujung jari.
Okay, berkenaan dengan tajuk hari ni..
"NOSTALGIA KAD RAYA"
Hampa semua mesti pernah dapat kad raya kan?
Alahh. Masa sekolah dulu takkan tak pernah buat? Hehehe. Sanggup mintak duit lebih sebab nak beli kad raya and hantar kat kawan-kawan. Lagi best, lepas hantar tu kita dapat balasan balik dari kawan kita. Sweet kan?
Tapi tu lah. Zaman sekarang ni orang dah jarang nak hantar kad raya bagai. Renyah, lambat, banyak kerja, membazir dan macam-macam alasan lagi.
Seriously, Mira tak rasa semua benda tu patut kita fikir. Ya, memanglah nak jimat kos. Sebab pos sekarang pun dah 60 sen tak macam dulu 20 sen or 30 sen ja sekali hantar. Tapi, kalau hampa nak tau sangat-sangat rare dalam zaman laa ni nak dapat kad raya. Orang sibuk, buat kerja last minit. Dekat nak raya kerja lagi banyak bertimbun-timbun sampai tak sempat pun nak buat and hantar kad raya. Yelah, faham nak cuti kan kerja kena habiskan. Hehehe.
gambar ni hiasan ja

Budak-budak yang membesar zaman 90-an mesti ada banyak nostalgia pasal kad raya ni. Termasuklah Mira ni haa.

Masa masuk bulan puasa ja mesti dah start simpan duit sikit-sikit sebab nak bagi kad raya. Tak susah pun nak cari kad raya dulu. Pergi ja pasaraya mesti ada jual. Masa tu lah nak pilih kad raya untuk kawan biasa, kawan baik, cikgu, and ada jugak tau yang pilih untuk 'musuh' kononnya. Hahaha. Tak lupa jugak untuk crush.

Sebelum nak beli kad raya tuu dah bajet siap-siap. Lepas tu mesti nak kena ada list nama kawan-kawan yang kita nak bagi kad raya. Bukan apa, takut nanti ada yang tak dapat kecik hati pulak dia. Tak best lah kan. So, bagi adil semua dapat.

gambar ni hiasan ja

Nak diikutkan dulu macam nii lah kad raya disusun. Dan selalunya kad raya yang satu-satu macam ni dibeli untuk diberikan kepada orang-orang yang istimewa. Sebab design dia menarik dan cantik lepas tu ada sesetengah tu tulisan timbul, design 3D, bau wangi sikit dan lupa ada jugak yang bermuzik bila dibuka.

Kalau untuk member-member yang berderet-deret tuu selalunya beli kad raya yang paket punya. Dalam tuu selalunya ada lebih kurang 10 keping kad raya berserta sampul. Satu paket kalau tak silap dulu harga dia RM4.50 ke RM3.50 macam tu lah. Tak sampai RM5 pun kan? Tapi ada jugak yang cantik-cantik bawah harga RM5 cuma paket kuantiti dalam tu kurang la sikit. Selalu yang 10 keping tu design kartun-kartun jenaka.

gambar ni hiasan ja

Bila dah beli maka bermulalah sesi nak mengarang ayat-ayat untuk dituliskan dalam kad raya tu.

Antara ayat-ayat femes masa tu:

"Baju raya dah beli ka? Warna apa?""Kuih raya buat ka beli?""Raya ni jemputlah mai rumah.""Mohon maaf dari hujung rambut hingga ke hujung kaki.""Kasut raya dah beli?""Rumah dah cat?"

Dan macam-macam lagi.

"Nak bawak rombongan meminang boleh?"

Okay! Yang ni tipu! Hahaha.

gambar ni hiasan ja

The moment masa hampa nak hantar kad raya tuu lagi best kan?

Kalau kat kawan sekelas tak pakai pak cik posmen dah masa tu. Terus by hand ja. Hehehe. Jimat 20 sen. Tempat paling rare nak letak bawah laci meja sekolah, dalam beg sekolah, antara timbunan buku, celah-celah fail, selit sana sini. Kononnya macam surprise jugak lah. Tapi selalunya menjadi. Hehe.

Bila dah hantar mesti buat muka tak tahu ja bila orang yang dapat kad tu dah discover kad yang hampa hantaq ke dia. Pastu dia pun mulalah sesi membalas kad raya tuu. Kaedah yang sama jugak digunakan. Comel je.


gambar ni hiasan ja

Masa hampa bukak kad raya mesti ada situasi macam ni.

"Wah! Ada duit rayalah!" Walaupun 5 sen."Uhukk! Bedak ka ni? Wangi!" Padahal bedak Johnson Baby ja."Cantiknya kad ni!" walaupun sekadar gambar ketupat dan pelita.

Dan macam-macam lagi. Tapi tiga nii yang common lah.

Memang excited gila nii nak habaq ke hampa bila dah dapat kad raya. Bila bukak baca gelak sorang-sorang tersengih-sengih. Okay, tuu kad yang crush bagi. Hahaha.

Lepas dah baca semua mesti ada jumpa pantun kadang-kadang kan? Even kita sendiri masa tulis kad raya tuu ada terfikir nak letak pantun.

Meh sini nak habaq ke hampa pantun yang Mira suka guna dulu.

"Pecah kaca pecah gelas
Dah baca harap balas"
Pernah kan guna? Jangan tipu. Hehehe.

Lepas tu kad raya yang dapat banyak-banyak tu selalunya Mira simpan. Raya tahun depan baca lagi. Tak pun memang buat koleksi ja. Tapi, since dah pindah ke rumah lain ni tak ingat dah mana letak khazanah kenangan tu. Serius rindu nak baca balik kad raya semua tu.

Oh ya! Btw, tahun ni Mira start balik hantar kad raya.
Dan design yang Mira buat kali ni amatlah simple alam gila sebab nak jimat ink printer. Hehehe.

Nak tengok?

Jap.

Tunggu.

Tadaa!


Heee. Simple alam kan?
Tapi, pecah peluh nak gaduh jugak dengan photoshop tuu.
Design simple sebab untuk printed version. Kalau nak buat crowded nanti tak cantik pulak. Hehehe.

Okay, sampai sini dulu kisah nostalgia Mira dan kad raya.
See ya next entry!
Dua hari lagi nii.

*END

#Cabaran20Hari
#PuasaRaya2015
#KelabBloggerBenAshaari
#ExchangeFeedGroup
#KBBA
#EFG
#LurveLifeMoments
#LLM
#HariKelapanBelas
#Day18th
Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Monday, 13 July 2015

#Cabaran20Hari - Menu Wajib Pagi Raya

Salam sejahtera.
 Salam Ramadhan.
Salam. Salam. Salam.

Dalam sedaq tak sedaq duk ada lagi tiga ja nak habih cabaran ni kan?
Hmmm.. Sedih dih dih..
Tapi malam ni sekali lagi Mira nak ajak hampa semua scroll down entri ni sampai habis sebab hari ni Mira nak cerita pasal

"MENU WAJIB PAGI RAYA"

Okay, selalu hampa semua makan apa pagi raya?
Nasi minyak? Nasi lemak? Ketupat? Rendang? Kuih samperit?

Kebiasaannya kalau hari raya menu wajib yang my Mum akan sediakan before kami semua keluar rumah is ''AIR MILO'' yang akan memberikan tenaga kepada kami semua untuk berjalan-jalan sekitar kampung nanti.

Ekekekeke.
Melawak sikit ja. Tak mau gelak pun ok je.


gambar ni hiasan ja dari encik Google.


Actually selalunya setiap kali pagi raya "WAJIB" ada 'BIHUN GORENG' hasil air tangan my Mum. Sebab kalau nak harap Mira yang buat memang tak merasalah nak pergi sembahyang raya hari tu. Bukan apa, salah satu benda yang Mira tak pandai buat ialah menggoreng bihun.
Well, dengar macam simple. But the thing is, setiap kali nak masak bihun goreng mesti jadi apa-apa. Contohnya, terlebih masin, terlajak gula, terlalu pedas tahap tak hengat, dan paling obvious sekali sakit perutlah. That's why Mira tak mau ambik risiko goreng bihun pagi raya.

Hampa nii. Jangan duk salah faham pulak! Kalau suruh buat benda lain tau laa. But not, bihun goreng. Request yang lain please. Macaroni goreng ka kueyteow goreng ka mee goreng. Yang tuu boleh jalan masak. Hehehe.

Lagi satu my Mum kalau buat bihun goreng resipi dia lain sikit. Sebab tuu lah anak dia nii yang dah memang suka bihun goreng nii kadang-kadang makan lajak tak hengat. Makan sikit sebelum ke masjid dah balik untuk lunch time pun still makan bihun goreng lagi instead of nasi.

So, sampai sini saja entri untuk kali nii.
Sorry sebab macam rushing sikit update this entry.
See ya!

*END

#Cabaran20Hari
#PuasaRaya2015
#KelabBloggerBenAshaari
#ExchangeFeedGroup
#KBBA
#EFG
#LurveLifeMoments
#LLM
#HariKetujuhBelas
#Day17th

Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Sunday, 12 July 2015

#Cabaran20Hari - Aktiviti Di Pagi Raya

Salam sejahtera.
 Salam Ramadhan.
Salam. Salam. Salam.
Jumpa lagi dengan hampa semua dalam entri ni.
Untuk entri kali ni Mira akan cuba buat seringkas dan sepadat mungkin sebabnya Mira agak busy sikit beberapa hari ni.
Okay, tajuk untuk hari ni
"AKTIVITI DI PAGI RAYA"
Aktiviti yang paling 'common' sekali pagi raya sudah tentulah aktiviti 'bersalam dan bermaafan sesama keluarga.' Hampa semua pun mesti buat kan aktiviti ni?
Lepas dah salam peluk cium semua mesti nak kena breakfast sat dulu sebelum masing-masing bergerak ke masjid untuk sembahyang raya. Kalau kat kampung Mira selalunya pukul 8.45 macam tu dah mula sembahyang. Best. Sebab masa ni laa nak kenal-kenal jiran sekampung. Masa ni laa nak terserempak dengan orang-orang jauh perantauan balik ke kampung.
Next, terus ziarah kubur. Yalah kan dalam kita duk happy-happy ni kena jugaklah ingat kat depa yang dah takdak. Bukan apa. Tuu pun sebagai satu peringatan jugak untuk kita yang nanti nii kita pun akan ke situ jugak.
Lepas dah ziarah kubur akan bermulalah aktiviti kunjung mengunjungi jiran tetangga. Masa ni lah nak jumpa makanan yang best-best pagi raya. Ketupat, lemang, rendang, serunding semua boleh nampak terhidang. Tinggal nak makan ja. Hahaha.
Dah kenyang perut mesti senang hati. Kita pun balik rumah berehat. Petang sambung berziarah pulak. Hehehe.
So, hampa punya aktiviti macam mana? Sama dak?
Okay, Mira mintak diri dulu. See yaa tomorrow for next challenge.
*END
#Cabaran20Hari
#PuasaRaya2015
#KelabBloggerBenAshaari
#ExchangeFeedGroup
#KBBA
#EFG
#LurveLifeMoments
#LLM
#HariKeenamBelas
#Day16th
Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Saturday, 11 July 2015

#Cabaran20Hari - Gambar dan Ucapan Raya

Salam sejahtera.
 Salam Ramadhan.
Salam. Salam. Salam.

Weehuu! Short and sweet entry untuk malam ni. Cabaran hari kelima belas dah. Tajuk?

"GAMBAR DAN UCAPAN RAYA"

Erk! Nak post gambar mana haa?

Hampa tengok naaa. Jomm!


Okay, nii gambaq raya Mira dengan budak kecik alauyah masa raya tahun lepas. Nii sebenarnya dah petang tapi dia punya semangat nak bergambar tuu still pakai lengkap lagi. Hahaha.

Comel tau budak nii.



Hehehe.
Comel dak? Baik cakap comel.
Nii kad raya by Nuwra Jauhari version 2015.
Most of my friend and colleague dapat yang printed version punya.
*doodle tuu ada orang kasi. Mira kaler balik ja bagi kena dengan tema. 

So, dikesempatan ni Mira nak ucapkan
"SELAMAT HARI RAYA"
Maaf Zahir dan Batin
Dari hujung rambut sampai hujung kaki sekiranya ada terkasar bahasa, terlepas laku dan ter macam-macam lagi dengan hampa semua.
Salam kosong-kosong naa.

*END

#Cabaran20Hari
#PuasaRaya2015
#KelabBloggerBenAshaari
#ExchangeFeedGroup
#KBBA
#EFG
#LurveLifeMoments
#LLM
#HariKelimaBelas
#Day15th

Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Friday, 10 July 2015

#Cabaran20Hari - Memori Raya 90-an Atau Zaman Kanak-kanak

Salam sejahtera.
 Salam Ramadhan.
Salam. Salam. Salam.

Hai semua. Buat apa tu?
Okay, mesti tengah baca post ni kan. Apa daa soalan. 
Hehe. Hari nii Mira rasa happy sikit.
Kenapa?

Hari ni Mira akan bawak hampa semua patah balik masuk zaman kanak-kanak Mira sebab....
Tajuk untuk hari ni...

"MEMORI RAYA 90-AN ATAU ZAMAN KANAK-KANAK" 

Kalau nak story yang masa tahun 90-an macam ingat-ingat lupa. So, Mira akan banyak fokus zaman millenium lah. Masa tuu pun kanak-kanak ribena lagi.

Sejujurnya hari raya zaman kanak-kanak Mira dulu memang sangat best dan meriah. Well said lah kan sebab dulu tak canggih macam sekarang nii. Okay, start cerita dari beberapa hari menjelang raya.

Seminggu sebelum raya tu macam persiapan dah buat. Beli baju raya, kasut raya, beg raya semua. Of course lah pi beli dengan my Mum and my Dad. Abah akan ambik cuti hujung minggu untuk bawak kami semua satu family beli kelengkapan raya. Kalau untuk my Mum memang nak kena beli barang dapur lah. Persediaan untuk tetamu yang mai berkunjung kat rumah.

Ragam memang tak payah ceritalah sebab Mira ni memang pesyen dia banyak ragam. Itu tak kena ini tak kena. Kalau tak bising takpa. Ini kalau tak kena kat mana-mana mesti duk merengek-rengek kat my Dad. Mujur beliau suka layan. Kalau dengan my Mum tobatlah kena marah pastu kena ignore 2-3 jam. Hahaha. (Mungkin sebab ni kut yang my parent ambik keputusan untuk hantar Mira tinggal kat hostel. Hehehe. Manja kategori melampau!)

Lepas tu bila dah balik rumah keja duk menerai (try) atau orang Kedah panggil "cewii" benda-benda yang baru beli tu. Mira dulu nakal sikit. Mira selalu kenakan adik Mira yang laki tu sebab dia cengeng. Dululah. Sekarang ni hati kering maa. Macam-macam Mira buat and salah satunya merendahkan apa yang dia dapat. Contohnya...

"Adik, kakak punya baju cantik warna-warni. Ada corak bunga-bunga."

Sekejap ja lepas tu confirm nangis! Suka betul and puas hati gila kalau bagi dia menangis sebab lepas tu dia akan mengadu kat my Mum and my Dad. Hahaha.

Okay, sekarang cerita MALAM RAYA.Yaayyy! Esok raya!

Malam raya selalu kami semua akan balik kampung di Kubor Panjang. Senangnya kampung sebelah my Mum. Sebab sebelah my Dad kurang meriah. Hehe.

Masa malam raya ni laa macam-macam perangai ada. Bila dah kumpul ramai-ramai mesti ada projek punya. Projek paling utama nak kena accomplish malam raya 'Projek Main Bunga Api dan Mercun.' Dalam takut-takut tuu nak jugak main mercun. Paling suka main mercun roket lah sebab dia punya memang 'win'. Bunyi kat atas.

Dah habis main semua dah letih pakat-pakat berehat bawah rumah. Ambik angin malam. Sambil-sambil tu tengok kaum-kaum ibu nii duk balut ketupat palas. Nak buat tak pandai so, hanya mampu tengok saja. Kaum ayah pulak sibuk jaga lemang yang dibakar. Takut nanti hangus pulak. Ada jugak yang busy kat bahagian dapur masa tu. Masak rendanglah, buat kuih raya lah, buat kek lah. Memang best betul suasananya. Paling Mira suka tengok orang buat kek or kuih raya. Sebab kadang-kadang tuu boleh curi sikit letak dalam mulut. Hehehe. 

Kalau dalam rumah pulak sibuk si kakak-kakak dengan si abang-abang ni tolong kemas rumah. Sapu sampah, mop lantai, tukar sarung kusyen, gantung langsir, gantung kad raya. Happening sangat tau masa tu. Bila ada pengumuman raya semua diam and fokus kat tokwan yang announce raya tuu. Lepas dia cakap ja tarikh hari raya semua pakat riuh balik sekampung. Yang main mercun sambung bakar mercun lagi.

Sampai ke acara kemuncak. Selalunya dalam pukul 12 tengah malam macam tu. Seorang tok menakan ni dia selalu cucuh bunga api besar yang macam hari merdeka tu. So, bila dah nak sampai masa untuk cucuh bunga api besar tuu semua akan kumpul depan rumah. Bunga api tuu depa cucuh kat padang depan rumah. Memang cantik sangat. Bila dah meletup bunga api tuu semua orang sama-sama berapa das bunga api tu. Yang muda yang tua yang kecik yang besar semua sama jaa.

Masa yang dinantikan PAGI RAYA.

Semua orang dah pakai baju raya dan bersiap-siap nak ke masjid untuk sembahyang raya. Family kami selalu jalan kaki ramai-ramai ke masjid sebab tak jauh pun. Dekat ja. Jalan ramai-ramai tak rasa penat and jauh.

Lepas tu mulalah sesi salam-bersalaman antara satu sama lain. Minta maaf minta halal apa lebih kurang semua. Habis semua selesai berangkatlah ke masjid. Tapi masa Mira kecik-kecik dulu kanak-kanak ni boleh bilang berapa orang ja pi masjid untuk sembahyang raya. Yang lain semua sibuk nak pi kutip duit raya termasuklah Mira and the gang.

Jalan dua tiga buah rumah mintak duit raya minum air lepas tu balik. Bila orang dah dekat nak habis sembahyang raya ni kanak-kanak nii semua pakat-pakat beratur kat luar masjid. Satu baris lelaki satu baris perempuan. Habis orang masjid keluar barisan ni pun geraklah nak ambil duit raya.

Masa zaman tu kalau dapat duit raya 2 ringgit macam dah banyak gila dah rasa. Malah ada yang sanggup tebal muka beratur dua kali. Mula beratur tak pakai tudung. Kali kedua nak ambik pakai tudung pulak.Okay, yang ni Mira tak buat naa. Hehehe.

Okay, lepas dah ambik duit raya tuu masing-masing melangkah ke kawasan kubur. Nak jumpa mak ayah masing-masing. Eh, jangan salah faham pulak. Jumpa mak dengan ayah sebab nak pi melawat kubur sedara-mara yang dah meninggal dunia sekali. Sebab kami yang kanak-kanak bukannya tau kubur sapa, sapa yang dah tak dak.

Lepas dah pi melawat kubur tu mesti lapar kan. So follow lagi parent pi beraya rumah dekat-dekat masjid tu. Maklumlah nak makan sedap. Kalau ikut kami kanak-kanak ni takda maknannya nak duduk lama-lama kat rumah orang. Misi kutip duit raya belum selesai. Tapi, lepas dah kenyang semua kami sambung kutip duit raya lagi.

Jalan sampai hujung kampung kutip duit raya punya pasal. Perut kenyang beg pun penuh duit raya. Balik petang tu rehat-rehat sat lepas tu masing-masing kira duit raya. 

Sekarang ni mana nak dapat moment macam ni. Masing-masing dah besar. Ada hala tuju masing-masing. Tak nakal dah. Semua baik-baik belaka. Suasana beraya tetap meriah tapi tak semeriah dulu.

Oh ya! Lupa nak mention pasal pelita.

Pelita ni selalu beberapa hari nak raya mesti nak pasang. Kalau boleh macam nak pasang keliling kampung. Masa tu memang stok minyak gas banyaklah. Nak save seminggu nak nyalakan pelita. Selalunya selesai solat maghrib tu pelita pun dinyalakan. Dulu-dulu lampu jalan boleh kira dengan jari berapa banyak. Nak pi terawih pun ketaq lutut. Tapi bila dah nyalakan pelita ni jadi terang benderanglah jalan ke masjid tuu. Takda lah takut nak jalan.

Okaylah. Mira rasa sampai sini saja Mira share moment-moment raya Mira masa zaman kanak-kanak ribena dulu. So, hampa macam mana? Mesti ada moment lagi best kan?
I hope so.

Tata^^

*END

#Cabaran20Hari
#PuasaRaya2015
#KelabBloggerBenAshaari
#ExchangeFeedGroup
#KBBA
#EFG
#LurveLifeMoments
#LLM
#HariKeempatBelas
#Day14th

Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Thursday, 9 July 2015

#Cabaran20Hari - Kuih Raya Paling Best

Salam sejahtera.
 Salam Ramadhan.
Salam. Salam. Salam.

Wah!! Bestlah tajuk hari ni! Tajuk apa? Jap.

"KUIH RAYA PALING BEST"

Sedapnya nak bercerita pasal kuih raya ni. Tapi sedih sebenarnya nak ucapkan Selamat Tinggal kepada Ramadhan yang dah tak berapa hari lagi dah nak balik ni. Hmm. Macam baru kemarin start puasa hari pertama kan?
Okay, macam biasa. Mira nak buat carta jugak.  Countdown TOP 5 Kuih Raya Paling Best bagi Mira.
Jom. Scroll sampai bawah.

5. SARANG SEMUT

gambar ni hiasan ja

4. SHORTBREAD

gambar ni hiasan ja

3. KUIH KAPIT

gambar ni hiasan ja

2. ALMOND LONDON

gambar ni hiasan ja

1. CORNFLAKES MADU

gambar ni hiasan ja.

Amacam Top 5 Kuih Raya ni? Best?
Hahahaha.

Okay simply nak cerita ke hampa 5 jenis kuih ni kuih WAJIB serbu kalau tuan rumah hidang. Especially Cornflakes Madu tuu. Boleh habis satu balang. Memang win ahh! Tahun lepas Mira siap banci semua kawan-kawan Mira rumah sapa yang ada Cornflakes Madu nak pi serbu makan. Hehehe. Sebab my Mum used to buy kuih raya instead of making it. So, she rather buy her favorite cookies ja lahh. Hehehe. Nak suruh dia beli Cornflakes Madu memang tak dapatlah sebab dia tak suka sangat kuih tu. Jadi disebabkan hari raya disamping berkunjung kita kenalah serbu kuih raya jugak. Hahaha. Tak tak! Jangan gelojoh. Slow and steady okay.

Actually ada lagi satu kuih raya yang best dan agak win jugak. Kuih ni memang legend. Kalau raya tak jumpa kuih ni rasa macam incomplete ja. Nak tau kuih apa? 

Mai scroll sikit lagi.

Tadaa!

gambar ni hiasan ja.

Obviously ramai yang kenalkan dengan kuih ni? Betulkan hampa akan rasa incomplete raya kalau tak terjumpa kuih ni. Tambah-tambah kalau hampa tu hantu semperit. Hahaha.

Jadi, apa kuih raya hampa yang paling best?

*END

#Cabaran20Hari
#PuasaRaya2015
#KelabBloggerBenAshaari
#ExchangeFeedGroup
#KBBA
#EFG
#LurveLifeMoments
#LLM
#HariKetigaBelas
#Day13th

Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Wednesday, 8 July 2015

#Cabaran20Hari - Bajet Raya

Salam sejahtera.
 Salam Ramadhan.
Salam. Salam. Salam.
Hai semua! Jumpa lagi hari ni untuk next challenge. Tajuk untuk malam ni 

'BAJET RAYA'

Amboii. Tajuk pun challenging aihh. Terutamanya untuk kaum wanita lah. Almaklumlah selalu kalau bab-bab nak berbelanja ni sila ja kat kaum ibu ni. Hehehe. Btw, I'm not a 'mother' yet. Muda lagi okay.

Sebut saja pasal bajet terus dalam otak ni terfikir...
'BAJU RAYA nak tempah mana? Kain nak beli mana? Ke nak beli yang dah siap terus?'
'KUIH RAYA. Aduh, bahan tak beli lagi. Tunjuk aje lah.'
'LANGSIR RAYA. Alamak! Langsir yang tempah hari tu tak bayar lagi.'
Dan macam-macam lagi lah. Puas jugak kalau nak detailkan senarai orang perempuan ni.

Okay, jom baca Mira punya bajet raya untuk tahun 2015.
Check it out!
Scroll sampai bawah naa. Hehe.

KAIN PASANG

Kain pasang untuk buat baju kurung. Tahun ni macam malas sikit nak berfesyen gitu. Lagipun baju untuk event poli hari tu pun baru sekali pakai. Untuk kain pasang ni bajet dia lebih kurang RM60 untuk 4 meter kain. Bajet lebih takpe. Kalau kurang boleh tampal yang lain. Campur dengan upah tukang jahit RM30 untuk sepasang. Okay, memang buat sepasang pun. Warna? Rahsiaa.

TUDUNG

Tahun ni pun malas nak cari shawl halfmoon ka halfstar ka aidijuma ka apa ka. Tahun ni kita sebat tudung bawal crepe kat pekan sehari ja. Bajet below RM50 untuk beberapa helai tudung. Harap maklum, seorang Mira sangat obses bila nampak tudung plain yang murah. Susah betul!

KASUT RAYA

Bajet untuk kasut below RM100. Minggu lepas masa keluar dengan kawan-kawan tu ada jugak singgah kedai yang selalu Mira beli kasut ni. Cadang macam nak window ja. Tapi 'terbeli' pulak. Alang-alang tu itu ja lah kasut raya Mira. Memandangkan Mira ni memang penyegan sikit kalau bab-bab kasut. Bab paling laju sekali mestilah plain scarf. Yang tu tak payah nak window. Hehe. And guess what... Kita dapat diskaun amoi tu bagi sebab kita selalu beli kasut dengan dia. Jimat sikit.

BEG RAYA

Memandangkan dah bertahun-tahun tak beli handbag untuk jalan-jalan. So, alang-alang raya ni terasa keperluaannya untuk membeli sebuah beg tangan. Sebenarnya yang tak beli sebelum-sebelum ni sebab tak jumpa yang berkenan di hati. Mira nii jenis kalau nak beli beg mesti nak cari beg yang boleh masuk semua benda dalam tu. Henfon, purse, powerbank, kunci kereta, kunci rumah, bedak, barang-barang kosmetik lagi, perfume. Bak kata orang nak yang 'all in one'. Senang. Disebabkan beg yang lama pun macam dah nazak sikit dan macam bagi hint nak suruh beli ganti so, kita masukkan je lah sekali dengan bajet raya tahun ni. Hehe.

MAKE-UP

Untuk make-up ni jimat sikit sebab Mira memang jenis pemalas bab-bab nak menempek-nempek kat muka ni. Cuma untuk bajet tahun ni Mira letak RM30 untuk beli celak dengan make-up remover. Bila tah nak pergi Watsons. Bolehlah murah sikit. Bedak kompak ada lagi. Lipstik tak pakai. Foundation pun tak pakai. Maskara? Tak perlu. Blusher. Cubit pipi sikit ja bagi merah. Hahaha. Lip balm ada lagi. Tu ja laa kot. So, untuk dua barang tu harap-harap cukuplah dengan bajet. Kalau kurang lagi jimat.

KUIH RAYA

Yang ni tak payah risau. My mum akan aturkan. Oh ya! Raya nanti sapa-sapa nak mai rumah mai la. Tapi raya kelima dan keatas ya. Raya pertama sampai keempat busy sikit.

So, ni ja kut bajet raya untuk tahun ni. Bajet orang bujang nama pun. Hehe. Hampa punya macam mana? Tinggi macam Mira punya dak bajet? Okay, sampai sini dulu entri Mira kali ni. See ya!

*END

#Cabaran20Hari
#PuasaRaya2015
#KelabBloggerBenAshaari
#ExchangeFeedGroup
#KBBA
#EFG
#LurveLifeMoments
#LLM
#HariKeduaBelas
#Day12th

Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Tuesday, 7 July 2015

#Cabaran20Hari - Lagu Raya Pilihan

Salam sejahtera.
 Salam Ramadhan.
Salam. Salam. Salam.

Alhamdulillah. Dah masuk 10 malam terakhir kan kita di bulan Ramadhan.
Terasa pantas benar masa berlalu. Tak berapa hari lagi dah nak berpuasa. Tak berapa hari lagi dah nak bangun sahur. Mungkin ini Ramadhan terakhir buat kita? Mana nak tau kan.

Huhuhu. Maaf lah terasa sebak sikit malam ni.

Okay, jom kita sambung cabaran kita. Tajuk hari nii

"LAGU RAYA PILIHAN"

Nak buat macam cartalah. 4 lagu pilihan Mira.
Hehehe.
Boleh kan?

1. SALAM AIDILFITRI AYAH BONDA

Lagu ni nyanyian Kumpulan Raihan featuring Kumpulan Hujan. Lagu ni macam catchy sikit walaupun dia dalam kategori lagu raya baru. Suka gabungan suara antara Nazree Raihan dengan Noh Salleh. Mantap habis.

2. SELAMAT HARI RAYA

Lagu ni paling win sekali. Lagu dendangan Puan Sri Saloma. Memang win lah setiap kali raya nak main bunga api mesti nak kena nyanyi lagu ni. Tapi dah besar-besar ni macam segan pulak nak main bunga api cucuh keliling kampung sambil nyanyi lagu ni. Masa kecik-kecik dulu tuu laa keja Mira and the Gang.

3. SEPULUH JARI AIDILFITRI

Kenapa suka lagu ni? Sebab lagu ni kumpulan Forteen yang nyanyi. Btw, Mira suka vokal Izzue dengan Ameer dalam lagu ni. Dengar macam ada kelainan sikit. Hehehe.

4. DENDANG PERANTAU

Sapa tau lagu ni? Sedih tak sedih nii laa lagu pilihan Mira masa dekat-dekat raya tapi still tak balik sebab ada kelas lagi. Malam-malam ja mesti nak bukak lagu ni. Kadang-kadang tu karoks jugak dengan kawan-kawan. Maklumlah perantau sangat even duduk Perlis ja pun. Perlis dengan Kedah bukan jauh mana pun. Haha.

Okay. That's all. See yaa. Tata.

*END

#Cabaran20Hari
#PuasaRaya2015
#KelabBloggerBenAshaari
#ExchangeFeedGroup
#KBBA
#EFG
#LurveLifeMoments
#LLM
#HariKesebelas
#Day11th

Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^