Tuesday, 30 June 2015

#Cabaran20Hari - Menu Wajib Bulan Puasa

Salam sejahtera.
Salam Ramadhan.
Salam. Salam. Salam.
Post ni Mira buat autopublish sebab Mira agak busy sikit.
So, aci tak aci tak? Okay, aci!
Hehehe.

Tajuk untuk hari keempat
"MENU WAJIB BULAN PUASA"

Mira nak share 10 menu wajib ada masa bulan puasa untuk Mira. Tapi bukan makan setiap hari. Kalau hari-hari hadap yang pun jemu jugak ye dok?
By the way, bulan puasa ni banyak betul juadah-juadah rare yang dijual di Bazaar Ramadhan. Kat Kedah nii saja puas pusing satu bazaar dua bazaar tiga bazaar untuk cari menu feveret Ramadhan untuk iftar. Kan33?
Bukan nak cerita susah nak cari menu wajib ni. Senang sangat. Even kalau pergi bazaar yang dekat dengan rumah ni pun ada. Tapi apa yang bezanya 'QUALITY'. Sedap or tak. So, for short. Mira nak list out menu-menu wajib untuk Mira sepanjang bulan puasa ni. Hopefully, entri kali ni boleh jugak bagi idea kat hampa yang nak pi Bazaar Ramadhan sat lagi.
Check it out!

*before tu, entry ni elok hampa baca lepas bukak puasa sebab I'm going some picture here. Sat lagi ada yang terliur kurang pulak pahala puasa hampa. Tapi, kalau hampa boleh tahan sekadar melihat gambar, jom scroll entry nii sampai habis!


1. ROTI JOHN MUTIARA
*gambar ni hiasan ja

Okay, so far the best roti john ever kat area Alor Setar ni Roti John Mutiara by Mutiara Burger Jalan Sultanah. Apa yang best pasai roti ni? Roti John Mutiara nii memang best makan masa moreh. Ada dua jenis which is daging ayam and daging lembu. Tapi Mira prefer daging ayam lagi. Tak taulah kenapa. Inti roti john Mutiara nii tebal lepas tu banyak bahan. Roti dia lembut, mayonis tak banyak tak sikit. Tapi kalau nak lebih boleh request. Kalau area sini susah nak cari roti john yang ada sayur. Roti John ni ada sayuran tau. Memang best makan. Once bite rasa macam makan burger McD.

Menu nii memang wajib untuk setiap kali bulan puasa. Maybe once a week. Sebab kalau nak cari Roti John ni kena ke Stadium Darul Aman.

2. MURTABAK SYAKIR

*gambar sekadar hiasan ja

Murtabak pun mesti kena ada jugak bulan Ramadhan nii. Sedap terangkat ke awan. Mira mention Murtabak Syakir ni sebab murtabak Syakir is one of my favorite murtabak. Kenapa favorite? Sebab inilah kali pertamanya Mira jumpa murtabak besar gedabak yang intinya 100% kentang dengan ayam or daging. Kalau murtabak lain selalu mesti ada letak bawang dengan kubis. Mira dah liat sikit bab-bab nak makan sayur. Cuma makan in certain situation ja. Tapi kalau dah letak dalam murtabak memang kuranglah nak makan.

Sama jugak, menu nii boleh didapati di Bazaar Stadium Darul Aman. Tapi kalau balik ke kampung pun ada jugak dia punya cawangan. Kat Bazaar Pekan Kubor Panjang.

3. AIR KATIRA

*gambar sekadar hiasan ja

Okay, gelak dulu. By the way, gambar ni sebenaqnya seledup kat FB Hot FM. Hahaha. Rare kan. Hampa jangan duk salah faham dia kata kat mak hampa pulak. Hehehe. Dia ambik dari video viral budak-budak bergaduh tu ja. Hahaha, Macam-macam betul para peniaga letak nama juadah nak bagi nampak rare. Air katira atau orang Kedah panggil ayaq Katigha nii banyak kat Johor sana nuu. Tapi belah Utara tanahair pun ada juai. Cuma susah nak dapat. 

Setakat ni ayaq katigha yang best kat belah sini dekat Bazaar Ramadhan Pekan Langgar. Selalunya Mira pi cari akak tu jaa beli ayaq katigha ni. Sedapp!

4. KUIH TEPUNG PELITA/TAKO

*gambar sekadar hiasan ja

Kuih tepung pelita ni susah nak jumpa kalau bukan bulan puasa. Area Mira laa. Area hampa mana nak tau kan kut senang nak jumpa. Mira suka lapisan bawah kuih nii. Yang warna hijau perisa pandan tuu. Sedap ja kalau boleh makan yang tu. Dahlah bau wangi. Nikmat betul dapat sesudu pun. Tapi sekarang banyak yang buat kuih tepung pelita atau setengah orang panggil kuih tako nii dalam bekas plastik bulat kecik-kecik tu. Mira kalau nak beli Mira suka cari yang memang asli balut guna daun pandan. Baru best nak makan.

Menu nii Mira jumpa kat Bazaar Stadium Darul Aman, Bazaar Pokok Sena, Bazaar Langgar. Tapi yang best makan kat Bazaar Pokok Sena.

5. NASI DAGANG TERENGGANU

*gambar sekadar hiasan ja

Nyum nyum! Sedapnyaa! Menu nii agak susah nak dapat kalau bukan bulan Ramadhan. Nak-nak pulak kalau kat sebelah utara ni. Sebab nasi dagang nii resipi dari Terengganu. Selalu kalau nak makan my Mum yang akan masakkan. Tapi kalau bulan puasa macam ni lebih prefer beli kat bazaar sebab kalau masak kat rumah takut nanti tak habis makan pulak. Sebab yang makan nasi dagang ni cuma Mira dengan my Mum ja. My Dad, my Sis and Bro kurang sikit dengan nasi dagang nii. Most important part untuk nasi dagang nii mestilah Gulai Ikan Tongkolnya. Kalau sedap gulainya sedaplah nasi dagang tu. Miralah kata. Hehe.

So, Nasi Dagang yang best area sini kat Bazaar Langgar. Tapi, yang jual kat Bazaar Stadium Darul Aman pun boleh tahan sedap jugak. Hehe. Asal boleh.

6. PUDING KARAMEL

*gambar sekadar hiasan ja

Aduhai puding karamel.......... Okay, ni pun salah satu menu wajib for Ramadhan. Dapat sekali dalam bulan Ramadhan nii pun jadilah. Asalkan ada merasa. Seriously, kalau bukan bulan puasa susah benor nak jumpa puding karamel ni. Bulan puasa rata-rata ada jual. Sedap-sedap pulak tu. Memang tak susah nak buat puding ni. Tapi, biasalah kalau dah nama pemalas penyegan tu memang ke Bazaar jugaklah carinya.

Puding karamel area sini yang best kat Bazaar Stadium Darul Aman jugak. Hehe.

7. NASI BRIYANI

*gambar sekadar hiasan ja

Ehh! Hampa dah scroll sampai sini dah? Wah! Boleh tahan kuat hampa semua ni naa. Hehe. Pun sama. Agak susah nak jumpa nasi briyani kalau bukan bulan puasa. Kalau ada pun satu set saja dah cecah harga 20 ke 30 ringgit untuk satu set. Nasi briyani bulan puasa ni murah sikit dan pilihan pun banyak jugak. Senang nak cari. Dalam satu bazaar mesti akan ada satu tuan jual nasi briyani. Nasi briyani kalau ikut setnya macam dalam gambar kat atas tu. Ada papadom bulat, kuah nasi, acar buah, nasi briyani dan ayam rendang. Sedap bohhh makan bukak puasa.

Area sini nak makan nasi briyani best boleh cari kat Bazaar Taman Wira, Mergong. Tapi, tahun ni tak sure ada ka takdak sebab tak jejak lagi Bazaar situ.

8. SOTO JOHOR

*gambar sekadar hiasan ja

Soto Johor nii memang the best ever lah. Mira prefer makan soto lagi instead of bihun sup. Sebab bihun sup bulan tak puasa pun banyak ja orang jual. Soto Johor nii memang wajib makan dalam satu hari bulan Ramadhan. Sekali ja. Cukup. Setengah soto cincai ja buat. Itu takdak ini takdak. Tapi Mira dah discover satu soto yang memang full set. Ada bihun sikit, nasi impit empat lima potong, kacang tanah, taugeh, suhun, hirisan ayam, bergedil, daun sup dan sepotong telur. Sup pulak memang asli soto punya resipi.

Mana nak cari? Of course jugak Bazaar Stadium Darul Aman.

9. AYAM BAKAR

*gambar sekadar hiasan ja

Aduh! Seducing gila gambar ayam nii. Hahaha. Sabar ye sabar. Inikan puasa. Kehkehkeh. Kalau rasa tak tahan nanti lepas bukak puasa datang sambung baca. Hehe. Yang ni memang betul menu wajib untuk berbuka. Selalu makan dengan nasi putih panas-panas. Fuhhh! Memang terangkat. 

Okay, ayam ni merata bazaar ada ja jual. Tapi paling win setakat ni kat Pokok Sena ler. Hahaha.

10. AIR TEMBIKAI LAICI

*gambar sekadar hiasan ja

Last sekali air tembikai laici. Tapi kadang-kadang blend tembikai bagi jadi jus pastu letak dressing laici sikit, Sedapp. Just nice, Banyak jenis resipi kalau search pasal air tembikai laici ni. Tapi kalau ikut resipi Mira nii simple je. Buah tembikai, potong dadu lepas tu blend bagi betul-betul hancur lumat. Tambah ais sikit lepas tu blend lagi. Dah siap blend tuang terus dalam jag air pastu tambah buah laici tin dalam jag tuu kacau sikit letak ais. Dah siap untuk diminum. Kalau hampa nak ummpphhh sikit lagi lepas tuang dalam cawan, potong dadu buah tembikai letak dalam air tu sekali dengan laici then tambah serbuk asam satu sudu. Woww! Refreshing gila. 

Sorry, Mira memang suka perosak resipi pun. Hehehe. Yang nii ja made in home. Tak beli kat bazaar. 

*************
So, ini saja yang Mira nak share untuk #Cabaran20Hari pada #HariKeempat ni.

See ya in my next entry! Tata ^^

*END

#Cabaran20Hari
#PuasaRaya2015
#KelabBloggerBenAshaari
#ExchangeFeedGroup
#KBBA
#EFG
#LurveLifeMoments
#LLM
#HariKeempat
#FourthDay

Luv ya . .
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Monday, 29 June 2015

#Cabaran20Hari - Resipi Hidangan Sahur Paling Ringkas


Salam sejahtera.
Salam Ramadhan.
Salam. Salam. Salam.

Guys, jumpa lagi kita hari ni untuk #Cabaran20Hari untuk hari ketiga.
Tajuk untuk hari ketiga 

"RESIPI HIDANGAN SAHUR PALING RINGKAS"

Okay, yang sesungguhnya Mira memang kurang pandai nak masak-masak bagai ni.
Alaa. Setakat masak nasik goreng telur letak kicap. Done!
Siap untuk di makan.

Tapi hari ni Mira nak share satu resipi mudah ringkas dan padat untuk waktu sahur masa Mira study kat Politeknik dulu. Almaklumlah, Mira ni stok-stok penyegan jugak nak turun kafe beli nasi and lauk untuk sahur.Resipi ni Mira 'reka' masa semester 5. Semester yang paling sedih sebab ada roomate tapi macam takdak roomate.

Nama resipi ni SANDWICH CACA MARBA MADE IN ARAUSTRALIA. Yang pastinya sejenis sandwich. Why Araustralia? Sebab Mira kan study kat Arau. So, acah-acah macam perantauan overseas gila-gila kaw punya letak je laa nama 'Araustralia'. Hehehe. Mudah, cepat, ringkas and yang paling penting tak payah pun susah nak cari bahan-bahannya.

Untuk sandwich ni kita perlukan

BAHAN-BAHAN

Roti Putih 2 Keping
Cheesedale 1 keping
Sosej 1 Batang (kalau nak letak dua batang pun okay jugak)
Telur rebus 1 biji
Mayonis
Sos cili
Sehelai salad
Tomato
Timun (Mira tak letak timun ekceli sebab Mira x makan timun. Hehehe)

Dah tahu bahan mesti nak tahu cara buat pulak kan?
Okay macam ni je.

CARA-CARA

Pertama sekali rebus sosej tuu sampai masak. Tak pun hampa boleh goreng ja. Kat hostel takdak dapur so, rebus je lah guna kepakaran heater. Hehehe. Lagipun kalau rebus nii sihat sikit sebab tak guna minyak. Lepas dah siap rebus toskan air then ketepikan sekejap.

Next step rebus telur pulak. Make sure betul-betul masak. Jangan buat half-boiled pulak. Karang tak menjadi resipi caca marba nii. Disebabkan nak rebus sosej dengan telur nii macam makan masa jugak, selalunya Mira buat awal-awal before tidur. Sebab selalu malam Mira stayback untuk study and tengok movie. So, sambil-sambil tu buat dua benda nii dulu.

Oh, before terlupa. Precaution untuk resipi nii. Jangan buat selalu kalau you all tinggal kat hostel yang cuma boleh bawak heater ja. Sebab kalau buat selalu heater hampa yang mahal tu boleh rosak. And make sure, lepas rebus sosej and telur tu nak basuh biar cermat takut terkena kat bahagian komponen elektrik dia tu karang ada jugak yang kena renjatan elektrik. Hehehe. Kalau duduk rumah nak buat hari-hari pun boleh. Guna periuk tau.

Okay, sambung balik.
Lepas tu ambil sosej dengan telur yang dah dikupas kulitnya letak dalam satu mangkuk. Hancurkan kasar-kasar dengan menggunakan garfu. Yang nii kena buat penuh kasih sayang. Petua masakan sedap. 

Lepas dah hancur-hancurkan sosej dengan telur tu hampa masukkan mayonis sikit-sikit. Sambil tu hampa kacau laa sosej, telur, dengan mayonis tadi sampai mesra antara satu sama lain. Kalau hampa rasa nak sedap sikit letak lebih mayonis tu. Tapi untuk orang-orang yang badan comel macam Mira ni letak just untuk buat syarat ja okay. So, kalau kata tak mau letak mayonis boleh try letak sos Thousand Island. Lagi umphhhh! Tapi sebab kesuntukkan masa time shopping tu Mira tak dapat cari Thousand Island. Mayo pun bolehlahh.

Lepas dah memang rasa betul-betul mesra tiga-tiga bahan tu boleh ketepikan sekejap. Prepare untuk roti dia pulak. Untuk kepit sandwich ni mudah jaa. Roti tuu tak payah nak buat apa-apa. Keluarkan dari plastik masuk dalam pinggan. Letaklah salad sehelai, tomato dua tiga hiris, timun dua tiga hiris lepas tu boleh letak bahan-bahan yang hampa gaul dengan mayonis tadi.

Kalau pesyen Mira, Mira suka letak tomatoes banyak-banyak. and stok tomato memang selalu ada kat bilik especially kalau baru balik dari kampung. Mira suka makan tomato. Sedap. Kalau boleh masak apa-apa pun mesti nak letak tomato.

Oraite untuk pengakhirannya kita just letak sos cili sikit pastu kepit dengan cheseedale sekeping and roti lagi sekeping. Siap. Senang dimakan.

SELAMAT MENCUBA!

**********
Okay, nii resipi Mira main taruk jaa. Macam renyah tapi sebenarnya mudah dan sedap. Tambah-tambah pulak untuk orang-orang stok penyegan nak turun kafe lewat-lewat.

*END

#Cabaran20Hari
#PuasaRaya2015
#KelabBloggerBenAshaari
#ExchangeFeedGroup
#KBBA
#EFG
#LurveLifeMoments
#LLM
#HariKetigaCabaran
#ThirdDay


Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Sunday, 28 June 2015

#Cabaran20Hari - Pengalaman Sahur

Salam sejahtera.
Salam Ramadhan.
Salam. Salam. Salam.
#Cabaran20Hari hari ni bertajuk
"PENGALAMAN BERSAHUR"
So, bagi Mira, Sahur ni makan sebelum waktu terbit fajar means sebelum waktu Imsak iaitu 10 minit before waktu Subuh. Sebelum kita nak puasa kita kenalah bersahur dulu ataupun orang utara cakap "Bangkit Soq"

Mira ada pengalaman yang hampir-hampir terlepas waktu sahur.
Kisah ni terjadi masa Mira berumur 10 or 11 tahun macam tulah. Weolls satu family memang akan harapkan my Mum untuk kejutkan sahur setiap hari. Okay. Setia hari. Sebab selalunya my Mum akan bangun awal nak masak apa semua.

Dijadikan cerita satu hari ni my Mum masak awal sikit so that pagi esok tu tak payahlah dia nak susah ke dapur perang dengan sudip belanga pagi-pagi. She just prepared some food for our sahur malam tu lepas tu masa bangun untuk sahur dia cuma masak nasi and panaskan lauk-lauk.
Malam kejadian tersebut, jam loceng my Mum rosak ke tak bunyi ke lupa kunci tah. Tah ingat pulak. hehehe. So, entah macam mana my Dad boleh terbangun. Guess what? My Dad terdetik nak tengok jam masa tuu. Dan jarum jam dah tunjuk tepat ke pukul 5.20 pagi.

Oh my!!!!

Lagi 10 minit je waktu imsak nak habis.
So, dengan kelam kabutnya my Dad kejut my Mum and me untuk bangun sahur. Dalam kalut-kalut tu my Mum boleh terfikir how come jam loceng dia tak bunyi hari tu.
 
Mira pulak memang bab-bab nak bangun sahur ni memang suka buat perangai.
(dululah... sekarang tak dah)

Dalam masa 5 minit tu kami bertiga just makan apa yang sempat ja. Alhamdulillah. Nasi my Mum dah masak sekali malam tu. Tetiba ja. Macam dah boleh predict yang kami semua akan lewat hari ni.
Bayangkan dalam masa 5 minit tu nak makan nasi. 5 minit tu nak minum air. Mujur niat dah baca sebelum tidur. Memang parah tak ingatlah. Dahlah esok tu ada keceriaan kelas kat sekolah. I bet kalau tak makan memang boleh pengsan separuh hatiku pergi lah time keceriaan tu. So, makan jugaklah.

Masa tu jugaklah Mira nii boleh merengek-rengek kat my Dad nak itu ini. My Dad pulak macam bertabah ja layan perangai mintak penampar Mira ni. Salute lahh! Mana dia nak makan mana dia nak suap Mira. Hehehe. Mira tak berani rengek ke my Mum sebab my Mum garang sikit. Tambah-tambah time tuu dia buat muka ketat. Lagilah tak berani.

So, dah habis makan laju-laju dalam masa tu, memang rasa tak selesalah perut ni. Rasa something ja. Sebab makanan tu tak dihadam betul-betul.

So, nii lah pengalaman bersahur Mira. Salah satu. Tapi yang paling best nak share untuk cabaran ni. 
Korang pulak macam mana?

Done entri untuk #HariKedua #Cabaran20Hari

*END

#Cabaran20Hari
#PuasaRaya2015
#KelabBloggerBenAshaari
#ExchangeFeedGroup
#KBBA
#EFG
#LurveLifeMoments
#LLM
#HariKeduaCabaran
#SecondDay

Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Saturday, 27 June 2015

#Cabaran20Hari - Apa Erti Puasa Pada Anda

Salam sejahtera.
Salam Ramadhan.
Salam. Salam. Salam.

Untuk #Cabaran20Hari Episod 1 Mira nak kongsikan pasal

"APA ERTI PUASA PADA ANDA"

Masa zaman kanak-kanak dulu, dalam lingkungan umur 4 ke 5 tahun Mira tak tahu pun puasa tu apa yang sebetulnya. Cuma ada perasan ada satu masa my Mum tak sediakan breakfast dengan lunch. Malah masa pergi tadika pun cikgu tak sediakan makanan. Masa tu jugak my Mum just sediakan makanan masa nak dekat-dekat azan dekat TV. Acah-acah lepas azan tu ada kartun Doraemon kat NTV7.

Pernah juga my Mum dengan my Dad cakap pasal puasa. Katanya puasa tu TAK BOLEH MAKAN, TAK BOLEH MINUM, TAK BOLEH KACAU ORANG (sebab masa Mira kecik-kecik dulu Mira suka kacau orang a.k.a buli orang. Hehehe.) So, dalam otak dah set, okay, dalam masa 30 hari tak boleh kacau orang, tak boleh makan dan minum waktu siang tak boleh buat tu tak boleh buat ni.

Bila dah masuk darjah 1 baru tahu apa puasa tu yang sebetulnya. Masa tu la nak belajar puasa betul-betul. *sebab hari-hari ustazah yang ajar Pendidikan Islam mai kelas tanya setiap orang. Daripada menipu cakap puasa baik puasa betul-betul. Hehehe. Ada jugak niat tu.

Even masa tu tak pandai nak puasa penuh lagi tapi ada jugak mencuba. *tepuk tangan
Memang masa tu puasa main celup-celup ja. Rasa nak puasa, puasalah. Kalau rasa nak bukak, bukaklah.

...TAPI...

Since dekat sekolah ramai cikgu-cikgu bimbing untuk puasa penuh tanpa sebab untuk ditinggalkan puasa tu, masa tu lah baru betul-betul puasa.

So far, 21 tahun hidup nii akhirnya Mira tahu apa erti puasa yang sebenarnya.

"Puasa ialah menahan diri daripada lapar dan dahaga serta perkara-perkara yang boleh membatalkan puasa dari terbit fajar hingga terbenam matahari."

Bertambah terror hafal maksud puasa nii bila Kumpulan Raihan buat lagu pasal puasa. Semangat betul hafal sampaikan masuk soalan dalam exam kat sekolah smooth je jawab pasal puasa. Yakin betul dengan jawapan tu.

Sampai sekarang tulah pengertian puasa bagi Mira.

Done entri #HariPertama #Cabaran20Hari

*END

#Cabaran20Hari
#PuasaRaya2015
#KelabBloggerBenAshaari
#ExchangeFeedGroup
#KBBA
#EFG
#LurveLifeMoments
#LLM
#HariPertamaCabaran
#FirstDay

Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

#Cabaran20Hari Puasa Raya 2015


Salam sejahtera.
Salam Ramadhan.
Salam. Salam. Salam.

Tadi ada terbaca kat blog Kak Lya ni pasal #Cabaran20Hari anjuran 
#KelabBloggerBenAshaari
#ExchangeFeedGroup
So, tetiba rasa macam nak sahut pulak cabaran tersebut.
Hehehe.
Sekurang-kurangnya ada jugak benda Mira nak update based on tajuk-tajuk yang depa dah bagi tu.
Btw, list tajuk dia macam ni:

Hari PERTAMA sampai KEENAM



Hari KETUJUH sampai KETIGA BELAS



Hari KEEMPAT BELAS sampai KEDUA PULUH.



Nice kan tajuk-tajuk ni. Macam best pulak nak update.
Btw, depa ni cari 10 penyertaan awal untuk bagi saguhati. Okay, kena usaha sungguh-sungguh ni.

Penyertaan terbuka untuk semua blogger-blogger seMalaysia. 

Jadi, what are you waiting for? Fightin'!!



Luv ya . . 
Mira


Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Tuesday, 23 June 2015

Minah COC. Gaya Tak Mau Kalah.


dan salam sejahtera.
Sihat semua?
Puasa ke tak?
Puasa? Bagus... Nanti mai raya kat rumah Mira bagi duit raya sorang singgit ok?
Hehehe.


COC which stands for Clash Of Clans.
Hampa semua mesti tau kan games ni. Yang banyak minggu mengungguli carta Top Free Games kat Google Play Store ni. 

Actually, Mira rasa macam dah berapa nak relevan nak story pasal COC ni.
Sebab dah ramai macam dah give up dengan COC ni.
Yelah, nak tunggu satu-satu benda upgrade punya laa lama.
Kadang tu makan berhari-hari.
Especially kalau dah naik Townhall yang tinggi-tinggi.

Macam mana Mira boleh terjebak dengan game ni? Panjang ceritanya....

Masa game ni tengah hot dulu yang iklan dia kat mana-mana ja tu, Mira tak terasa nak main pun game ni sebab lebih fokus dengan game GTA San Andreas dengan Candy Crush Saga.
Hehehehe.

Kebetulan dalam group 4.0 guys nii ada ramai KAKI GAMERS. Boleh kata semua pun kaki gamers kami ni. Sebabnya kalau ikut majoriti group 4.0 guys saja yang duk layan game COC nii. TAPI! Exclude Mira laa sebab masa tu tak layan lagi. 

Masa tu jugak Mira rasa macam terpinggir gila dalam kalangan depa semua ni. Even, Mira tak paham pun actually apa yang best sangat dengan COC tu. Tak pernah terfikir pun sebenarnya game tuu sangat-sangat menguji kesabaran dan mencabar kita cara menyusun strategi.
Cuba hampa bayangkan naa, hampa keluar lepak dengan kawan-kawan tapi macam lepak sorang-sorang sebab depa semua layan COC. Tipu sangat kalau hampa tak kisah. Btw, Mira orang last yang main COC dalam group 4.0 guys. Hehehe. Macam lame. Tapi biaq p laa. 

Ada satu masa tu keluar dengan kawan Mira kat Sungai Petani. Kawan Mira yang nii pun layan jugak COC. Gila jugak mamat dengan games. Mula tu sampai kat Amanjaya Mall Mira turun bawah dulu solat Zohor. Dia takpa laa baru selesai solat Jumaat. Sementara duk tunggu Mira habis solat tu sempat dia ni pergi raid kampung orang dulu. Geleng kepala ja Mira nii haa. Last-last Mira cakap ke dia, "Dah keluar sekali pun main COC lagi? Baik tak payah jumpa macam ni." Gaya macam nak marah tapi tak pun. Dia gelak pastu simpan henfon dalam poket rapat-rapat. Sat saja dia tinggal bunyi notification. Dia cakap, "Tengok, kampung orang dah kena raided." Mira blurr ja time tuu sebab memang tak paham and tak tau apa-apa pun. Mira perhati berlakang si Zihah dengan Azri gelak-gelak ja tengok keletah kami.

Masa on the way balik rumah Zihah lepas hantar kawan Mira balik, Mira tanya Zihah kenapa dia cakap kampung dia kena raid. So, Zihah pun sambil drive explain kat Mira yang still blurr2 ayam nii.
Itu satu hal. Lagi satu hal, weolss yang perempuan selalu lepak bilik Pijah semester 6 lepas sebab Pijah tak dak roomate. Senang nak sepahkan dan senang kemaskan. Takda orang nak kacau. Macam biasa laa, lepas dinner semua pakat pegang henfon masing-masing tengok COC masing-masing. Masa tu Mira macam pffftttttt! Bosan gila! Haduiii. Last-last decide je la nak balik bilik sebab bilik Mira satu aras ja dengan Pijah. Mira pulak selalu kalau nak ke bilik Pijah tak suka bawak henfon. Tinggal ja kat bilik bagi Aliah roomate Mira tuu jaga. Kadang-kadang tu sebab tengah cas. Mira bawak henfon pun kalau ada urgent matters tak pun Mira tengah mesej dengan kawan-kawan lain dalam What's App. 
So, panjang kan cerita dia? Sebenarnya panjang lagi. Tapi dah cut sikit. Hehehe.
Pada suatu malam, masa tu Mira tengah main game kat laptop ada mesej masuk kat fon.

"U, I ada buat akaun COC guna email U. Nanti U download tau COC tu. Kalau tak tahu main tak pe. Nanti I tolong mainkan. Sebab I malas nak buat email lain. Hehehe."

Mira masa tu malas nak layan. Lantak lah nak buat COC guna email Mira ke apa ka. At the end masa minggu balik tu Mira jumpa dengan orang tersebut dan dia ajar Mira main game tu. Hahaha. Macam lawak kan. Ajar main game. Kut lah nak ajar Maths ke Sains ke Sejarah ke. Dia tolong downloadkan pastu explain semua step by step.

Tak dinafikan Mira memang jenis lampi sikit terhadap benda-benda yang susah nak faham. Tapi dah dia willing nak tunjuk ajar dengar je la. Takda masalah. Settle yang tu balik malam tuu keja belek lah game COC tuu. Discover sendiri.

Dua tiga malam jugak Mira struggle nak paham apa goals COC ni yang sebenarnya. Malam lah. Sebab Mira selalu main game malam-malam lepas study. Tuu pun kalau study lah. Kalau tak study main before nak tidur. Lagipun COC nii kan guna internet. Kat bilik Mira masa tu nak kena tunggu lewat malam sikit baru connection laju.

Dah discover pun tak paham-paham jugak sampai dah rasa nak give up last-last Mira tanya Pijah. Lepas dinner kat bilik dia malam tu Mira stay up sampai Zihah, Pikah, n Syima balik ke blok depa. Masa tuu laa baru cakap kat Pijah yang Mira dah start main COC ni. Punya dia gelak jaa bila tau cerita macam mana Mira boleh terjebak main sekali. 

Bermula kat situlah Pijah jadi pengajar utama Mira dalam game COC ni. Dalam masa yang sama bestie Mira si Paan tu pun tolong jugak dapatkan loot semua tuu. Maklumlah kalau nak suruh buat semua tuu memang tak pandai laa. Last-last tak naik level COC tuu.

Mira join satu clan nii. Orang dia baik-baik dan suka menderma troops. Tapi, dah rasa macam awkward ja dalam clan tu Mira leave je laa. Pastu request masuk satu clan nii, dia accept tapi sombong sikit. Cakap pun mau kemas jaa. Last-last Mira kena kick dari clan. Hahaha. At the end Pijah ajak masuk clan dia dengan kawan-kawan dia plus kawan-kawan boyfren dia. Mira pun layan je laa masuk clan tuu. _Akatsuki. Hehe, Macam dalam cerita Naruto pulak. Start dari situ Mira banyak belajar dengan depa dari segi strategi nak serang. Mira tak mintak depa ajar tapi setiap kali clan war Mira tengok cara depa nii serang musuh, Tapi, Mira view yang 100% jaa. So, bolehlah nak try nanti masa farming.

Dan sampai sekarang nii arira masih bersama _Akatsuki. Tak lari p clan lain dah. Hahaha. Malas nak cari sama okay. So, this is my job masa cuti tanam anggur kat kampung ni. Tak COC, crafting. Tak crafting designing. Tu jaa laa. Sibuk memanjang. But, lately nii macam dah reti sikit main COC. Townhall pun baru lepas naik pangkat level 7. Kena kerja keras untuk farming. Maklumlah nak cari loot lebih nak upgrade macam-macam.

Okay, I think sampai sini saja kut entri ni. Hope to see yaa again thru' screen. Hahaha. 
Ayat game jugak nii. ]^^[ 
Good night.
Selamat bersahur.

Tata ^^

Luv ya . .
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Monday, 22 June 2015

Last Semester. Gonna Miss You Babe.

dan salam sejahtera..
Selamat berpuasa kali.. 
Pfffttttt...
Muahhhhhh... Rindu bangat sama ini belog.
Aduhhh. Hahahaha
Sebenarnya banyak cerita yang Mira nak story...
Okay, kita mulakan dengan yang ini ya.
Kepada yang still tak tahu, sekarang ni Mira tengah cuti kutip buah anggur.
Bukan nak tipu tapi dah betui.
Sedap baq hang makan buah anggur..
Hmmmmmm....
Mira dah officially tamat pengajian dari PTSS.
Duhh. Tak leh mention kang ada yang sedih2 plak baca blog ni.
Sedih kan pisah dengan kawan.
Oleh sebab itu, 
kami 4.0 Guys telah mengisi sweet memories during our last meeting and last gathering.
Jap...
Jangan tanya kenapa 'Mirrored' wefie. Sebab Mira lupa setup.

Masa jalan balik dari DHM ke Kamsis. Just after final paper...
Gambaq ni suma masa baru lepas jawab paper Law and Procedures of Meeting.
The final killer paper for Secretarial Science student macam Mira ni.
Tapi alhamdulillah, everything's gone smooth as I thought.
Boleh la kut. Heeee.
Apa-apa pun kita tunggu result ye awak.
Sedih betui bila pikiaq lepas ni dah susah nak jumpa each other, nak gelak sama-sama.
Betul kata orang, Perpisahan itu amatlah menyakitkan.
Duhhh!
Hopefully, our moments stay in our heart until the end of our life.
Proud to be DSS B Batch June'12
seriously.. Gonna miss all of you.
Mira sayang family ni. aum aumm.
Heeee..... 
Tata ^^
Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^