Saturday, 8 March 2014

Hari Wanita


dan salam sejahtera.
Selamat HARI WANITA SEDUNIA.
So, hari nii 8 Mac kan?


Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Sunday, 2 March 2014

New Experience. Thank you.


dan salam sejahtera.

Hari ni Mira ikut Kak Mona & Bang Di ke Pejabat ADUN Pedu kat Naka.
Siapa ADUN kawasan Pedu?
YB Puan Kama Noriah laa.
Ishh3. Buat tak kenal pulak.
Tak pa laa. Tak penting pun.
Yang penting Mira nak story kat korang kenapa Mira ke situ.

Sebenarnya office Mira ada anjurkan satu program.
Nama program tersebut ialah
MARA TURUN PADANG.

Okayy~
Bukan turun padang main bola ke apa.
Turun padang kat sini means MARA akan buka kaunter perkhidmatan kat Pejabat ADUN tersebut dan dua orang staf dari PMD Padang Terap akan tunggu di kaunter tu.
So, bila ada orang mai bolehlah dapatkan apa-apa informasi berkaitan study, loan and so on yang ada kaitan dengan MARA.
Kalau nak bayar pinjaman pun boleh. Sebab setiap minggu akan ada sorang staf yang boleh sain buku resit akan turun tunggu kat situ.
So that penduduk sekitar tu tak payah laa nak ke Kuala Nerang pastu nak panjat tangga tinggi-tinggi semata-mata nak ke Pejabat MARA.
Eh! Jangan salah faham.
Bukan tak bagi datang office.
Tapi, orang dah sediakan kemudahan jadi kita cuma gunakan saja.
Tapi, kaunter tersebut just buka hari AHAD saja.
Sehari ja.

Mira buat apa tadi?
Mira melepak, tengok TV then makan.
Yelah duduk dekat kaunter tuu nampak TV. TV terpasang baik tengok dari membazir.
ASTRO kot. Rumah Mira mna nak ada ASTRO bagai.
Tambah pulak Bang Di memang dah buat TV tersebut macam TV dy.
Jadi nak kata apa lagi? Join saja.
Pastu yang kerja makan tuu bukan apa.
Kakak yang kerja kat situ. Kak Ida namanya.
Kejap-kejap buat air jamu.
Pastu beli roti canai laa, apam balik laa. Cendol lagi.
Fuhh! Memang macam ulaq sawa kenyang laa duk kat situ.

Office tuu best sebab ada dapur.
Mira suka office yang ada pantry and dekat pantry tuu ada dapur.
At least boleh jimat duit. Masak je.
Tak payah nak beli or makan luar.
So, Mira harap sangat satu hari nanti kalau Mira jadi PA or setiausaha kat mana2 firma, akan ada pantry yang ada dapur gas so that bolehlahh masak.
pun bolehh kan?
Memang bukan selalu.
Sebab setiausaha nii selalunya sibuk.
Mana nak kisahkan bos, mana nak kisahkan diri dy lagi, family lagi.
Tapi, sekali sekala tuu bolehlahh memasak kan?

Lari topik sikit.
Sebab sesungguhnya Mira dah tak larat nak celik mata dah.
Excited sangat nak menaip kat belog nii.
Lagipun esok ada typing test.
Untuk buat label fail pentadbiran.
Fail yang banyak dan memerlukan kecekapan untuk menaip.
Jadi, bingkisan nii Mira share dengan korang malam nii dan juga sebagai salah satu practice untuk esok.
"PRACTICE MAKES PERFECT"


Nii laa rupa kaunter perkhidmatan tersebut.
Sebelah Mira tu Abang Di (ex-player bola Kedah dulu)
Sekarang dy keja dengan MARA as a bill collector.
Sekian.
Nyte. Sweetos Candidos~ Adiosa!
Tata ^^

Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Saturday, 1 March 2014

Misi belajar Kraf Tangan


Hai eberibodii!!! Rindu Mira tak?
Okayy fine. Tak rindu pun xpe.
Hehe.
Apa khabar? Sehat idok?
Mira?
Alhamdulillah. Sihat sejahtera saja.
Aduh lamanya tak update blog.
Ingat nak update entry nii semalam tapi mata berat pulak.
Letih melayan si kecik Alauyah kat kampung.


Okayy. Adik ni dalam gambar nampak macam baik tapi hakikatnya.
Hanya orang yang mengenalinya saja tau.
Penat tau Mira melayan budak kecik nii. Mandi pun nak kena Mira mandikan.
Dah tak makan saman bila mak dia nak mandikan.
Pastu boleh pulak dia basahkan baju Mira.
Aduhaiii. Tired but really excited.

Okay. Back to the topic.
Mira belajar kraf?
Heyy. Of course laa. Dulu Mira jadikan sewing as a hobby.
Sekarang Mira tambah lagi satu benda which is 'HANDMADE CRAFT'
Mula-mula Mira ada belajar jahit manik2.


Sumber gambar Encik Google.
Memang best jahit manik nii.
Tapi itulahh~ Kesabaran dan minat tuu penting.
Pastu jahit manik kena teliti dan take time jugak laa.
Kenapa?
Yaa laa. Nak siapkan sebelah tangan baju tuu saja dah makan masa hampir berjam-jam.
Kalau yang expert pun makan masa berjam-jam tambah laa Mira yang beginner nii.
Berhari-hari nak siap.
Tak apa. Pelan-pelan belajar.

So baru-baru nii, Mira ada tengok trend 'Felt Craft' hangat kat carian Google.
Actually, tak ada laa baru-baru sangat.
Yang pasti tahun lepas lebih kurang bulan 3 macam tuu.
Itupun pasal nak buat projek untuk subjek Entrepreneurship punya.
Tapi last-last projek tuu fail sebab tak dapat supporters.
Kitorang bukak Taska.


Ni laa Taska untuk projek tersebut.
Dipendekkan cerita, macam mana boleh terjebak nak try 'felt craft' nii.
Satu hari, Mira pergi berblogwalking kat belog2 kawan-kawan maya nii.
Sampai kat satu blog nii, Mira tengok dia ada update pasal 
'KRAF TANGAN DARI KAIN FELT'
Mira tengok hasil kerja menggunakan kain felt nii comel-comel je.
Tengok nii~


sumber: Encik Google jugak.
Comel kan?
Macam nak makan je. Tapi sayang. Sebab cute.
So, strating from tahun lepas TURN ON mood nak belajar buat felt craft ni.
Tapi, malangnya. Tahun lepas punya laa melilau satu aloq staq n Perlis semata-mata nak cari materials dy.
Alih-alih tak ada jumpa pun.
Geram betul laa.
Alahaii.
Sudahnya di postpone ke tahun nii.

Satu hari Mira berjalan-jalan kat Kuala Nerang.
Niat nak cari ribbons and japanese beads.
Dua tiga kedai Mira masuk satu pun tak ada jual apa yang Mira nak.
Lepas tu, Mira jalan ke kedai baju kat situ sebab nak beli palazzo and legging.
Tapi jangan salah tafsir.
Mira beli bukan untuk pakai berjimba kat luar rumah.
Malu.
Mira pakai dengan jubah. Selesa sikit.
Palazzo pakai dengan jubah?
Palazzo dengan Mira singkat okay. Tak labuh. That's why laa pakai kat dalam.
So that kalau naik motor senang. Kain terselak, palazzo tuu still boleh menutup kaki yang terdedah tuu.
 Masa on the way nak ke kereta Mira tergerak hati nak masuk satu kedai nii.
Dia jual barang yang orang guna untuk kraf tangan and hantaran.
Jadi Mira masuk laa jalan-jalan dalam kedai tersebut.
Ronda punya ronda sampai hampir satu kedai Mira tawaf.
Akhirnya benda yang Mira cari depan mata.
Dekat sangat dengan kaunter.
Choii~ Camna laa boleh x nampak.
hadoyaii. Mata empat kot.
So the end of the story.


Felt paper dapat, Japanese Beads pun dapat.
Start dri tuu Mira aim kedai tuu je laa nak cari barang kraf.
Ye dok?
Tak payah nak pikir panjang dah.
Pegi kedai tuu semua ada.
Felt paper dy pun macam-macam warna and jenis.
Jadi, bolehlahh Mira mulakan projek 'Felt Craft' nii.
Harap-harap menjadiklahh ia.
Okayy. Esok nak kerja. so, tarik diri dulu.
Adiosa!
Tata ^^

Luv ya . .
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^