Sunday, 4 August 2013

Kad Raya itu Lame? Sila Betulkan Tanggapan Anda.


dan salam sejahtera. 
Tak berapa hari lagi ja nak raya. 
Macam mana persiapan raya korang? 
Awesome ke idok? 
Hahaha. Apa-apa pun biarlah bersederhana. 
Satgi terlebih jadi riak pulok ann.~ haa. 

Semakin berkembang teknologi negara kita, semakin berkurang tradisi yang dijadikan amalan masyarakat Melayu di Malaysia.
 Kau tahu dok benda apa? 
Haa. Meh Mira nak story kat korang. 
Mira yakin korang sempat dengan zaman neh. 
Tau dak mende? 
Haa. Amalan menghantar dan membalas~ 

KAD RAYA

Tipulah kalau masa sekolah dulu korang tak pernah main hantar-balas kad raya.
Siap simpan duit lagi nak beli kad raya kat kedai buku. 
almaklumlahh zaman kita dulu kad raya yang jenis kartun2 bunga2. 
Tak kurang jugak yang bunyi2 lagu. 
Tapi yang tu, kita x mampu laa nak beli. Mahai kan?
Dah beli bukannya beli sekeping dua. Satu pack, dua packs, tiga packs.
Ada jugak yang beli bundle terus. 
Haa. Pastu siap buat list lagi nak bagi kat sapa kad raya tersebut. 
Wahh! Macam Mira tahu? 
Okay! Mira dulu pun main jugak macam tu. 
Buat list sebab takut ada yang tak dapat nanti. 
Pastu ada jugak yang Mira hantar kat orang yang Mira suka masa tu. 
Ahh! Rindunya zaman tu. 
Tak cukup tu, ada yang nak jimat bajet. 
Tak beli pun kad raya, tapi, menggunakan kreativiti sendiri untuk membuat kad raya tersebut. 
Cantik2 ja kad tu. 
Pastu kan ada lagi yang main tukar2 kad raya tu. 
So, sweet. Tak da la yang nak terasa. 
Bila hari raya ja time nak kemas rumah ambik semua kad2 raya tu pastu gantung. 
Awesome kan? 

Tapi, sejak teknologi kita neh dah beralih maju, amalan menghantar - balas kad raya neh dah semakin pupus. Betulkah?
Okay~ 
Sebenarnya tak lah pupus terus. 
Ada pun segelintir saja yang masih meneruskan tradisi neh. 
Ramai orang cakap kad raya tu LAME sebab ketinggalan zaman. 
Maklumlahh sekarang kan zaman IT. 
Orang lebih suka guna SMS, MMS, E-mail, FB, Wechat, LINE and so lagi laa medium sosial untuk hantar ucapan hari raya. 
Okay, kepada yang berkata begini mohon betulkan tanggapan anda itu. 
Sebenarnya kad raya itu bukan LAME tapi SWEET! 
Bila kita hantar kad raya kat orang, lagi mengeratkan silaturrahim antara kita. 
Sebab orang dah tak hantar kad raya sekarang ialah:-
Malas
Tak larat nak tulis kad raya banyak-banyak.
Tak larat nak pegi pejabat pos nak poskan kad raya tu.
Malas nak cari alamat kawan-kawan dalam address book.
Tak nak orang tengok tulisan dia.
Nak jimat dakwat pen. 
Dan 1001 lagi sebab musababnya. 

Tahun neh pun Mira ingat Mira dah tak dapat kad raya.
Balik saja dari Arau, terus mak cakap ada kad raya untuk Mira. 
Yayy! Kad raya pertama tahun nii. 


Jeng jeng jeng.
Best ja tengok. 
From Sabah. 
Jauh kad raya neh merantau.
Dy naek mel udara dulu sebelum sampai kat tangan Mira.
seronok dy travel. 
Bila bukak saja sampul surat tu ada 2 kad raya. 

Kat bawah neh Mira nak tunjuk satu kad raya yang Mira dapat.
Kalau sesama blogger yang kenal dengan akak kita neh pun mesti dapat. 
Sapa lagi kalau bukan blogger 

Emas Putih and Puan Qalesya Umaira. 


Okay, sekarang sapa yang LAME?
Tak payah tulis pun. 
Guna la photoshop ka, photoscape ka, pizap ka bwt kad raya. 
Pastu beli glossy paper, print out, buh dalam sampul, hantar. 
Senang ceta.

Akhir kata, 
marilah sama-sama kita perkasakan kembali amalan hantar-balas kad raya neh. 
Best ohh. 
Eh ! Kuih raya tak siap lagi tu. Jum! Mira chow dulu. Adios! 
Selamat menghantar kad raya! 

Luv ya . . 
Mira 

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

No comments: