Sunday, 14 July 2013

Kisah Sebotol Ubat

dan salam sejahtera. 
Mira ada satu cerit anak kongsi dengan korang.
Scroll down! 
********
Setelah berkahwin 20 tahun, akhirnya sepasang suami isteri dikurniakan seorang cahaya mata.

Anak lelaki itu menjadi fokus kehidupan Pak Jamal dan Kak Ros Hitam.

Satu hari, ketika Musa berusia dua tahun, Pak Jamal terlihat sebotal ubat tidak tertutup di atas meja.

Oleh kerana Pak Jamal sudah terlewat dengan kerja, Pak Jamal memesan isterinya untuk menutup botol ubat tersebut dan meletakkan kembali ke dalam almari.

Kak Ros Hitam yang sibuk dengan kerja-kerja rumahtangga terlupa akan pesanan suaminya.

Musa melihat botol itu dan tertarik dengan warna ubat telah mengambil botol itu dan minum semua ubat.

Ubat itu berupa racun dan hanya boleh dimakan orang dewasa pada kadar yang kecil.

Musa pengsan, Kok Ros Hitam menjadi panik dan terus memandu kereta melanggar pagar rumah terus ke hospital.

Setiba di hospital, muka Musa amat keputihan, anaknya sudah berada dalam keadaan koma.

Kak Ros Hitam tersangat terkejut dan takut. Bagaimana saya nak menghadapi suami saya?

Pak Jamal yang sayu tiba di hospital melihat anaknya sedang diselamatkan di dalam bilik pembedahan.

Pak Jamal melihat Kak Ros Hitam yang penuh dengan air mata dan ketakutan.

Sebelum Kak Ros Hitam ingin menjelaskan apa-apa, Pak Jamal terus memeluknya dan berkata, “Abang sayang Ros,” sambil mencium dahinya.

Kak Ros Hitam terkejut dengan sikap suaminya yang tidak berang kerana kecuaiannya tidak menutup ubat botal seperti yang disuruh.

“Ayang yang salah. Abang salahkan sayang saja. Ayang lupa pesan abang tutup botol ubat. Sekarang ayang rasa amat menyesal dan bersalah menangguhkan kerja,” kata Kak Ros Hitam yang mengharapkan suaminya memarahinya supaya dia boleh merasa lega atas kesilapannya.

“Ayang. Anak kita di dalam koma. Tak guna kita mencari siapa yang salah. Kalau abang tadi ambil masa 30 saat untuk tutup semula botol ubat tadi, semua ini pun tak akan terjadi. Tiada gunanya mencari siapa silap apabila perkara sudahpun berlaku. Kita hanya boleh berdoa memohon ampun Allah dan mengharapkan terbaik daripada Allah sekarang,” jelas Pak Jamal.

Kak Ros Hitam sangat tersentuh dengan kata-kata Pak Jamal lalu memeluknya dengan erat sambil memegang tangannya menunggu keputusan dari doktor.

Setelah 6 jam bertarung, doktor memaklumkan pada Pak Jamal dan Kak Ros Hitam, anak mereka Musa dapat diselamatkan….

Pengajaran:
Apabila berlaku sesuatu yang tidak diingini, manusia lazimnya suka menghabiskan banyak waktu untuk mencari siapa yang patut dipersalahkan – samada di tempat kerja, dalam hubungan keluarga, suami isteri mahupun persahabatan – sehinggakan kita terlupa pentingnya silaturahim antara manusia perlu dipellihara.

Ramai terlupa, memaafkan seseorang sebenarnya perkara yang paling mudah di dunia daripada menyimpan dendam dan marah. Manusia perlu belajar menghargai apa yang ada. Jangan lipat-gandakan kesakitan, keperitan dan kesengsaraan dengan berpegang kepada sikap sudah memaafkan.

Lepaskan segala rasa dengki, cemburu, tidak rela memaafkan, mementingkan diri sendiri, ketakutan pada perkara yang tidak tahu dan anda akan mendapati segala perkara di dunia ini sebenarnya mudah.

Seperti Pak Jamal, dia mengetahui apa yang Kak Ros Hitam perlukan pada waktu anaknya sedang koma dan diselamatkan oleh para doktor ialah kasih sayang dan ambil berat dan sokongan dan bukannya seorang suami yang menyalahkan dia atas kecuaiannya.

************
Mira harap this story boleh bagi pengajaran. 
Contohi sikap Pak Jamal yang tidak menyalahkan sesiapa atas kejadian tersebut. 

p/s: This post is proudly credit to Khairul Nizar
Tata ^^

Luv ya . .
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Resepi KEK COKLAT KUKUS BERLAPIS

dan salam sejahtera.
salam ramadhan buat semua pembaca-pembaca belog LLM.
So, hari neh Mira nak share kan satu reseipi kek yang yummy. deliciouS!!
Resipi ini dikreditkan sepenuhnya kepada 
CHEF ANUAR DERAMAN
NASI LEMAK KOPI O
Mira tengok NLKO pagi td. 
Chef tu buat kek coklat yang awesome tu. 
Haishh. Mencabar keimanan betul laa kek tu.
Oke, bagi yang terlepas, tak sempat tengok, tak sempat salin meh Mira nak bagitau bahan-bahan dan cara buat kek neh. 
Bahan-Bahan Kek:
2 biji telur gred B
1 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat manis
1 sk soda bikarbonet
1 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
1 cawan air panas
1 pek kek lapis

Bahan-bahan Ganache:
400 gm coklat masakan
200 ml krim putar segar (Dairy Cream)

Cara-Cara Membuat Kek:
1. Kacau telur bersama gula sehingga sebati,
2. Masukkan susu pekat, minyak dan kacau rata.
3. Masukkan tepung, serbuk koko dan soda (diayak bersama), kacau sehingga sebati diikuti dengan air panas.
4. Potong nipis kek lapis dan letakkan kedalam acuan kek.
5. Isikan adunan kek coklat kedalam acuan tadi dan kukus selama 45 minit.

Cara-cara membuat Ganache:
1. Potong kecil coklat masakan dan letakkan didalam bekas stainless steel.
2. Panaskan krim dalam periuk kecil sehingga mendidih dan tuangkan kedalam coklat tadi, kacau rata.
************
So, tunggu apa lagi? 
Boleh dah kot nak pegi shopping cari barang untuk buat kek neh.
Before tuu jom tengok dulu kek yang sudah ceap dimasak.
Decoration dy pun dah buat cheq menangis nangis~~
haih~ sabar sabar. Puasa~~ kiki. 
I
I
I
I
I
I
I
nah ambik kau~

Haa~ Camna?
Tercabar tak?
Gambar neh full credit to :  abe Fizo Omar. 
adeh! Sedapnyaa~~~ 

Oke! Mira nak pegi shopping dulu neh. Nak try buat kek neh~ 
#nampakTakBetapaBajetnyaMira? 
Wuhuuu.. 
Tata ^^
Luv ya . .
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Friday, 12 July 2013

Segmen Kad Raya By Emas Putih & Pn Qaleshya !!

hai semua~
apa khabar? sehat? 
Jom kita join satu segmen awesome nak?
Nak join? Tekan banner bawah neh~ 


Done follow~

Luv ya . .
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Saturday, 6 July 2013

Hobi Kami!


hai ya all! 
~wah! dengaq macam gedikss kan~ 
haha . . biar la~
oke hari neh Mira nak share satu benda yang Mira suka buat dengan kawan-kawan Mira. 
and Mira yakin korang pun suka buat benda neh.

CAMERA TIME

Best kan? 
Neh la hobi tak rasmi Mira dengan kawan-kawan. 
Tambah2 pulak kalau ada function apa2 kat poli tu. 
wah! memang gaya sakan sebab nak amik gambaq. 
Mira pun memang suka amik gambaq. 
Walaupun Mira tau Mira neh x dak la lawa macam super model kat luar tu. 
Tapi, ciptaan Tuhan semuanya indah2 belaka kan? 
Haa. Org tanya apa faedah ambik gambaq neh?
Selamba saja Mira jawab. 

"Tak dak faedah pun. Saja suka-suka tangkap gambar sendiri." 

For your information. 
Kawan Mira ada studio untuk tangkap gambar. 
So, kalau ada photoshot apa2 Mira susah nak lepaskan peluang untuk JOIN photoshot tersebut. 
Sebab time tu laa nak melawa pun. 
kuikuikui. 
Meh nak tunjuk beberapa gambaq yang latest. hehe. 


Neh gambar Mira dengan classmate Mira. Pijah nama dy. 
Time neh outing kat Penang.
wakakaka. 
*edited picture. 

Neh yang raw punya. 


hahaha. 
Abaikan pose dalam pic neh. 
Kat lecturer office after exam. 
esoknya last paper~
best!



Yang neh pulak sebelum kelas OSHA semester lepas.
background tak cantik sangat. 
Dan guna camera laptop saja. tak cukup bajett!!!


Neh masa kelas Trengkas. '
Comey x kak ton? 
hahaha . 
Seqabai. 
Spek mata tu kawan Mira punya. 
hehehe. Neh namanya bosan.



Neh pulak masa tengok pertandingan nasyid. 
kat sekolah apa tah~ 



Neh fresh lagi. 
Baru capture semalam. 


This is my classmates. 
Yang neh guna S3 punya camera. 
Lawa kan? 

Okeh sampai sini saja Mira hapdett dulu. 
mira ada photoshooting neh.
Nanti ada masa Mira hapdett lagi.
Tata^^
Luv ya . .
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

First Giveaway By A&D KRAF

*

Hai semua.Apa khabar?Harap-harap sihat la yer..Malam ini dengan rasminya, owner A&D Kraf ingin membuat GA.Ini merupakan GA pertama kami buat julung-julung kalinya.GA ni sangat la simple mimple.Syarat pun mestilah simple kan.Semua hadiah GA ni disponsor oleh A&D Kraf sendiri yer..Jemput-jemputlah join.Harap-harap ramai yang sudi support First Giveaway By A&D KRAF ni yer..

KLIK BANNER UNTUK JOIN


SYARAT-SYARAT
1. Wajib ada facebook dan blog.
2. Buat entri bertajuk "FIRST GIVEAWAY BY A&D kRAF".
3. Copy coding dibawah dan paste diruang HTML entri.

Creadit to : Mialiana

3. Follow blog dan  like fanpage.
(FANPAGE ) A&D kRAF


4. Klik iklan sponsor -  *TUNGGU SAMPAI HABIS LOADING. TOLONG JUJUR*
5. Publish! Dan tinggalkan link entri diruang komen.Tempat lain tidak akan diterima..
6. Tarikh tamat 2 OGOS 2013. Umum pemenang 3 OGOS 2013.


*


Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

When I Was Your Man - Bruno Mars (lyrics)


hey ya~
Hari neh nak share satu lirik lagu.
Hope you all enjoy it. 

**********

Same bed, but it feels just a little bit bigger now
Our song on the radio, but it don't sound the same
When our friends talk about you all that it does is just tear me down
Cause my heart breaks a little when I hear your name
And it all just sound like uh, uh, uh

Hmmm too young, too dumb to realize
That I should have bought you flowers and held your hand
Should have gave you all my hours when I had the chance
Take you to every party cause all you wanted to do was dance
Now my baby is dancing, but she's dancing with another man.

My pride, my ego, my needs and my selfish ways
Caused a good strong woman like you to walk out my life
Now I never, never get to clean up the mess I made
And it haunts me every time I close my eyes
It all just sounds like uh, uh, uh, uh

Too young, too dumb to realize
That I should have bought you flowers and held your hand
Should have gave all my hours when I had the chance
Take you to every party cause all you wanted to do was dance
Now my baby is dancing, but she's dancing with another man.

Although it hurts I'll be the first to say that I was wrong
Oh, I know I'm probably much too late
To try and apologize for my mistakes
But I just want you to know
I hope he buys you flowers, I hope he holds your hand
Give you all his hours when he has the chance
Take you to every party cause I remember how much you loved to dance
Do all the things I should have done when I was your man!
Do all the things I should have done when I was your man!

**********

Ok this song was my friend's favorite songs.
Dy memang minat gilos dekat Bquno Maqs~ 
hehe.
Oke, just by then. Bye! 
Tata.

Luv ya.
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^