Monday, 10 June 2013

Siapakah "Yiruma" ?

dan salam sejahtera buat para pembaca setia dan pembaca baru belog LLM . 
Aduhh! Rindunya daku kepada ini belog~ 
Okay, that day my younger sister ask me a question~
Kak Mira~ Yiruma tu sapa?
Jadi untuk tidak mengecewakan adinda ini, mira decide untuk buat satu entry untuk menjawab persoalan dia.
Kawan2 mesti kenal dengan Yiruma kan?
Yiruma neh ialah seorang pemain piano dan komposer yang terkenal berasal dari KOREA.
Nama sebenarnya ialah LEE RU-MA.
Yiruma pula ialah nama pentas beliau atau lebih senang cakap nama pemes~ 
Okay~ Jum kita siasat sikit latar belakang Yiruma. 

Nama Sebenar : Lee Ru-ma
Tarikh Lahir : 15 Februari 1978
Asal/ Warganegara : Korea Selatan
Pelajaran : The Purcell School of Music 
          King's College London
Pekerjaan : Pemain Piano (2001-sekarang)
Status : Telah berkahwin pada 2007
Nama Isteri : Son Hye-Im

TRIVIA Terbaik! 

- mula bermain piano sejak berumur 5 tahun sehingga sekarang
- pada umur 11 tahun beliau berpindah ke Kota London untuk belajar di The Purcell School of Music
- Lepas dah grad dekat Purcell School of Music beliau sambung lagi dekat King's College London
- Yiruma juga pernah adakan concert tour 
- Beliau pernah dikatakan sebagai 'New Age' Pianist

Antara Lagu-lagu dan Albumnya.

Lagu-lagu 

- Kiss The Rain
-River Flows In You 
- Reminiscent 
-bnyak lagi korang boleh check out dekat Yiruma punya Vevo~ 

Album
Studio Album 

- 2001 Love Scene
- 2001 First love
- 2003 From The Yellow Room
- 2004 Nocturnal Light . . . They Scatter
- 2005 Destiny of Love 
- 2005 Poemusic
-2006 H.I.S Monologue 
- 2008 P.N.O.N.I
- 2012 Stay In Memory

Live album

- 2005 Yiruma: Live at HOAM Art Hall

 Movie soundtracks

- 2002 Oasis & Yiruma

Kompilasi 

- Piano Museum
-Missing You 
- Ribbonized = 10th anniversary 6-CD Box Set

So, neh saja yang Mira boleh bagitau korang . .
Bila Mira dah dpat lagi info pasal Yiruma neh Mira akan update post neh lagi~ 
And korang pun kalau ada komen2 yang diberikan jangan malu jangan segan~ 
Tinggal je kat bawah . 
Identiti anda dirahsiakan . . 
Hehe . . 
btw, Mira paling suka lagu "River Flows In You" 
Masa pergi kelas piano dulu cikgu cuma ada ajar lagu simple2 je macam lagu Beethoven: Fur Elise . .
tu lagu yang simple . .  
Macam RFIY tu lagu susah sebab dy banyak maen kod atas dgn bawah sekali~ 
kalau korang dengar lagu2 yang dimainkan oleh pianist professional Korean neh jum singgah VEVO dy . . 


Sapa yang ada Youtube Account boleh la follow2 dy . .
*Harap dah dapat jawab soalan adik manis tu .  ^^
Tata

Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

No comments: