Tuesday, 18 June 2013

Batu Permata Dan Bunga Mengikut Bulan Kelahiran Anda

hey ya all~ 
kabare? he eh jawa pulok~ 
hahaha . .
mesti korang sehat2 saja kan? 
Okay, today Mira nak share about something . . 
Tuu tajuk kat atas tuu~ 
Haa . .  Tapi, peringatan yah~ 
Neh untuk pengetahuan saja yeah~ 
Sebenarnya Mira bukan nak tulis pasal maksud batu permata dan bunga tu mengikut bulan kelahiran korang ke apa  ke. Tak! 
Mira just nak share apa yang Mira jompa kat tenet neh hah! hehe . . 
so, macam biasa sapa yang rasa mcm menyampah nak baca post neh,
dipersilakan baca entry yang laen ya sayang~ thanks~ 
untuk akses entry laen anda boleh ke tepi sidebar neh dan cari la entry mana korang nak baca.
Ataupun boleh pegi melawat blog Mira lagi satu~ 
KLIK IMAGE!

Okay! Now let us start our journey~ 
korang nak dari 1 ke 12 or 12 ke 1?
Hehe . . mana2 pun boleh la kan? 
Kalau nak 1-12 baca dari atas turun ke bawah. 
Kalau nak 12-1 baca dari bawah nak ke atas~ Haha . . Gurau je. 
Before that nak pesan. Kalau korang nak tengok image tu dekat-dekat tekan je image tu. 

1. JANUARI

Korang punya batu permata namanya "GARNET"
Garnet yeah bukan Grenade~ wakaka . .
Nah tengok gambar batu korang neh~

Macam warna 'ruby' kan? 
Bunga korang pulak 
Bunga CARNATION dengan Bunga SNOWDROP
Tak pernah tengok? Jom Mira tunjuk~ 

Neh bunga Carnation. Sama merahnya yaw~


Neh pulak bunga Snowdrop. Bunga yang menunduk ke bawah. 



2. FEBRUARI

Siapa lahir bulan Februari? Angkat tangan? Kita serupa~ 
Yay! 
Batu permata untuk Februarian ialah "AMETHYST".
Nama BM dy Batu Kecubung. haha. Macam lawak ja. Tapi cantik tau. 
Warna pepel~ 


Bunga pulak ialah Bunga "PRIMROSE" dengan Bunga "IRIS"
Tak pernah tengok jugak eh? 
Jom kita tengok sama-sama.

Bunga Primrose


Pepel jugak kan bunganya. 
Cantik kan? Tapi rasanya ada lagi satu warna kot bunga neh. 
Mira tak pasti. Cuba korang google tengok~ 

Lagi satu bunga Iris


Pun pepel jugak.
Haih~ Org februari neh peminat warna pepel kah? 

3. MAC

Hai orang Mac!
Korang punya batu permata ialah "AQUAMARINE"
Dah nama pun aquamarine konpem lah warnanya pun biru laut yang cantik kan?
here's the picture. 


Okay kan?
Bunga korang pulak bunga Daffodil.
Mesti pernah tengok tapi tak kenal nama bunga neh. 


Bunga neh jugak dikenali dengan nama 'Jonquil'
yang bermaksud bunga yang kekuningan.

4. APRIL 

Bagi orang yang lahir pada bulan April batu permata anda ialah "DIAMOND"
Shine bright like a diamond~
Shine bright like a diamond~ 
Wah! singing singing pulak Mira neh. 
Haa . . Yang neh kita selalu tengok kan? Orang selalu guna buat batu cincin. 
Familiar lah. 


memang SHINE habis lahh~ 
Haha =)

Bunga korang pulak bunga jeng jeng jeng . . 
Tengok gambar dulu lah~ 


Neh namanya bunga "DAISY"
Sah! Ramai pernah tengok. 
Silap2 ada yang tanam dekat rumah.
Lagi satu~ Tadaa!! 


Bunga apa neh? 
Okay, neh namanya bunga "SWEET PEA"
Soft ja tengok bunga neh. 
ahai~~

5. MEI

Anda yang lahir bulan Mei~ (lambai tangan) 
Batu permata anda ialah "EMERALD"
Atau nama bahasa Melayu dy Zamrud.
Zamrud neh pun familiar jugak orang duk guna buat loket and perhiasan. 


Hijau hijau si Emerald, sehijau rumput segar di padang~ 
Ewah.
Okay, bunga korang pulak ialah bunga yang diberi nama 
"LILY OF THE VALLEY"
Amboi namanya~ jom kita tengok bentuk bunganya pulak. 


Biasa kita tengok bunga Lily yang biasa tu besar-besar kuntumannya. 
Tapi Lily Of The valley neh bunganya kecil-kecil cili padi~ 
Cute jekk~ 

6. JUN

Wah! Dah sampai Jun lah~
Eloklah tu. Mira draft entry neh pun dalam bulan Jun jugak.
Bagi anak2 kelahiran bulan Jun batu permata anda ialah~~
TADAA! 


"PEARL"

Konpem semua pernah tengok~ Alahai Mutiara tiram di dasar laut. 
Kalau kat Malaysia banyak terdapat di Persisiran Pantai Sabah.
So, orang Sabahan ramailah yang suka menjadikan mutiara atau pearl neh sebagai barang perhiasan mereka. 

Bunga korang pulak ada berlakon dalam animasi Upin Ipin. .
Kak "ROS"!!!
Hahaha. . 
Bunga bercinta. 


Merahnya mak ngah~ 
Memang padan kalau nak bagi hadiah.
sekuntum bunga Rose, seutas gelang mutiara. 
Cantik~ 

7. JULAI

Aloha Julai~ 
Batu permata untuk anda yang lahir pada bulan Julai pulak namanya 
"RUBY"
Atau dalam BM namanya "Delima"


macam batu Garnet kan?
Tapi, kalau korang perasan, warna merahnya lain sikit dari Garnet. 
Merah garnet merah gelap.
Merah si Ruby neh merah membara~ Wahh! 

Tapi ada satu pendapat mengatakan

"Merah batu Ruby adalah merah yang kurang. Ia boleh dipakai setiap hari tetapi harganya sangat mahal. Batu Garnet pula harganya sangat berpatutan tetapi merahnya juga tidaklah merah sangat kerana Garnet boleh kelihatan sedikit keoren-orenan dan keungu-unguan. Warnanya juga terlalu gelap dan kadang2 boleh kelihatan seperti warna coklat. Garnet adalah pilihan untuk dipakai sekali-sekala terutama sebagai cincin di tangan kanan" 

petikan : Pendapat Amateur

Bunga korang ada dua~

"WATER LILY"
Bunga Teratai daa~


Mira sure ramai yang pernah tengok ini bunga. 
sebab bunga neh kalau dekat Kedah, dalam tali air pun ada. 

Lagi satu bunga "LARKSPUR"
neh gambarnya~ wehhuu~ 


8. OGOS

Merdeka! Merdeka! 
haha . . Bulan Ogos kan~
Okeh bulan Ogos, batu permata anda ialah "PERIDOT"


hijau muda warnanya~ 

Bunga korang pulak ialah Bunga "GLADIOUS" dan "POPPY"

Neh bunga Gladious


Merah putih~ 
Yang mana satu idaman kalbu?

Bunga Poppy pulak~


Se'simple' alam bunganya~
Mira tak pasti bunga jenis neh ada ke tak kat malaysia. 
Nak kepastian jom kita buat Trip ke Cameron Haighland. 
Situ kan banyak jenis bunga. 

9. SEPTEMBER

Okay guys~ ladies~ yang lahir bulan September!
Batu permata ini anda punya.


"SAPPHIRE"
ataupun orang Melayu kita panggil Batu Nilam~ 
Batu neh berwarna biru. Biru apa ek orang panggil? Huh~ 
Tapi kalau Mira, Mira panggil biru nila. How about you all? 

Bunga untuk korang pulak
"ASTER" and "MORNING GLORY"
tak pernah tengok? 
Xpe, Mira dah google kan utk korang. 

Neh bunga Aster


Nampak macam bunga Daisy sikit kan kuntuman dy. 
Haha . . 

Okay, neh pulak bunga Morning Glory.


Glory glory in the morning~ Yeah! 
hahaha. macam lagu GGMU plak . . 
bunga seri pagi yang hanya berseri pada waktu pagi.
tapi, entahlah betul ke tak. hehe . .

10. OKTOBER

Kawan-kawan Mira yang lahir bulan Oktober.
Korang punya batu permata namanya "OPAL"
Rasanya Opal neh adik beradik dengan Quartz kot. 
Bagi yang tak pernah tengok Opal, meh nak tunjuk.


Warna warni macam ice cream pelangi kot . . .
Hahaha . . 
Suka! 

Bagi si Oktober korang ada bunga "CALENDULA"


Orennya~ Tapi, cantik. 

Lagi satu ialah bunga Marigold. 


Haa. Satu benda nak bagitahu. 
Bunga marigold neh banyak warna.
Mira cuma amik satu saja sebab warna neh cantik. 
Untuk tengok lagi bunga Marigold warna lain korang boleh google2 je bunga neh. 


11. NOVEMBER

Wah! Dah sampai November kan?
Second last month in the list. 
Sapa lahir bulan neh selalu best sebab sambut time cuti sekolah. 
Tu pun kalau hujung bulan lah~ 
Batu permata korang ialah "TOPAZ"


Sekali tengok macam ada corak Daun Maple dalam batu neh . .
Tapi, sebenarnya bukan ea. 
Warnanya pula keemas-emasan. 
Cantik betul batu neh . .

Bunga korang pulak ada 1 saja iaitu
"CHRYSANTHEMUM"


Familiar okay bunga neh. 
Orang guna buat teh. 
Haha . . Tapi, yang neh bunga hiasan. 
Mesti korang pernah minum kan air kotak teh chrysanthemum. 
Mesti korang tak perasan kan yang ada tulis kat kotak tu.




12. DISEMBER

hai orang Disember.
Terima kasih sebab sanggup menunggu untuk sampai ke bawah ini. 
terima kasih jugak kpd yang mulakan bacaan dari bawah neh . . 
Batu permata untuk korang ialah "TURQOISE"


Neh Mira bagi korang batu Turqoise yang raw lagi. 
Baru digali. 
Walaupun batu neh nampak macam fake, tapi ia adalah yang sebenarnya. 

Bunga untuk korang pulak ialah bunga Tanjung~ 
Putih berseri. 
Ekekeke . .  Gurau je. .
Neh bunga korang.


Bunga "NARCISSUS"
Putih jugak warnanya. Haha . .

Untuk conclusionnya korang boleh ushar schedule kat bawah. 


>klik untuk image yg lebih besar<


~OK~
Dengan itu secara rasminya korang dah tahu lah korang punya batu permata dan Bunga.
Jadi, yang Kaum Adam tu, boleh kot nak spend duit cari bunga2 jenis neh untuk pujuk girlpren korang yang merajuk tu. Boleh jugak diberikan semasa birthday dya. 
Akhir kata, silap dan salah mohon dimaafkan. 
Saya jugak manusia biasa.
Terus support Mira. Sekian. 
Tata ^^ 

Luv ya . .
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

No comments: