Wednesday, 19 June 2013

Dah Pandai Lukis Doodle Guna Photoshop! Wah!


dan salam sejahtera.
Actually mira dah lama nak post entry neh. 
Tapi, x sempat nak draft. 
Alang-alang tengah bermain dengan photoshop tadi baru Mira teringat yang Mira nak update pasal doodle. 
Haa. .
Salah satu aktiviti Mira pada masa cuti neh ialah melukis DOODLE. 
alahai, buat2 tak tahu pulak. 
Katun tu hah. 
Tapi, tak ada la expert macam FizGraphic.
And Mira banyak belajar dari Apit neh la cara-cara nak lukis doodle. 
Sebelmu neh Mira cuma pandai lukis guna pensel saja. 
Tu pun kecik2 cili padi dalam buku catatan.
Motif melukis time tuu bosan. 
haha .
Eh, korang! Nak pergi mana tu? 
Jom la tengok hasil lukisan Mira neh. 
Walaupun tak cantik, tapi ok lah kan sebagai seorang beginner. 
Weehuuu! 

Neh doodle yang paling pertama yang Mira lukis menjadi. 

Lawak kan this doodle. 
Haha . . 
Ada bahagian kepala saja sebab time tak reti lukis baju dy bagai. 
Neh pun setelah berkali-kali rebah. 
Ok, next. 


Doodle neh pulak yang second ceap setelah mengadap Encik Lappy Lenovo neh berjam-jam. 
Dengan kesusahan yang jitu sanggup kurenangi demi menyiapkan satu doodle pada hari itu. 
Dan tu lah hasilnya.
Korang jangan ingat doodle neh pegang bulu ayam pulak. 
Ekceli Mira nak buat macam hujung tudung yang terbang kebelakang.
Tapi, tak tahu mana silapnya jadi macam tu pulak. 
Ahaihaihai~ 

Tanpa putus asa lagi, Mira terus cuba dan mencuba buat jugak doodle tu bagi lawa.
Dan hasilnya haruslah lebih baik dari yang dekat atas tu. 
Haa. Nak tengok? 
Alaa, jom la tengok. scroll down yeah~ 


Jadi kan? hehe . . Yang neh Mira punya.
tengok bawah neh.  



Yang neh yang adik Sarah Sara punya. 
Mira buat and hadiahkan kat dia. 
Mira sayang dy. 
Hehe. 

Ok, sampai sini dulu ea Mira update. 
Ada masa ada jodoh kita jumpa lagi kat entry akan datang. 

Luv ya. 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Tuesday, 18 June 2013

Batu Permata Dan Bunga Mengikut Bulan Kelahiran Anda

hey ya all~ 
kabare? he eh jawa pulok~ 
hahaha . .
mesti korang sehat2 saja kan? 
Okay, today Mira nak share about something . . 
Tuu tajuk kat atas tuu~ 
Haa . .  Tapi, peringatan yah~ 
Neh untuk pengetahuan saja yeah~ 
Sebenarnya Mira bukan nak tulis pasal maksud batu permata dan bunga tu mengikut bulan kelahiran korang ke apa  ke. Tak! 
Mira just nak share apa yang Mira jompa kat tenet neh hah! hehe . . 
so, macam biasa sapa yang rasa mcm menyampah nak baca post neh,
dipersilakan baca entry yang laen ya sayang~ thanks~ 
untuk akses entry laen anda boleh ke tepi sidebar neh dan cari la entry mana korang nak baca.
Ataupun boleh pegi melawat blog Mira lagi satu~ 
KLIK IMAGE!

Okay! Now let us start our journey~ 
korang nak dari 1 ke 12 or 12 ke 1?
Hehe . . mana2 pun boleh la kan? 
Kalau nak 1-12 baca dari atas turun ke bawah. 
Kalau nak 12-1 baca dari bawah nak ke atas~ Haha . . Gurau je. 
Before that nak pesan. Kalau korang nak tengok image tu dekat-dekat tekan je image tu. 

1. JANUARI

Korang punya batu permata namanya "GARNET"
Garnet yeah bukan Grenade~ wakaka . .
Nah tengok gambar batu korang neh~

Macam warna 'ruby' kan? 
Bunga korang pulak 
Bunga CARNATION dengan Bunga SNOWDROP
Tak pernah tengok? Jom Mira tunjuk~ 

Neh bunga Carnation. Sama merahnya yaw~


Neh pulak bunga Snowdrop. Bunga yang menunduk ke bawah. 



2. FEBRUARI

Siapa lahir bulan Februari? Angkat tangan? Kita serupa~ 
Yay! 
Batu permata untuk Februarian ialah "AMETHYST".
Nama BM dy Batu Kecubung. haha. Macam lawak ja. Tapi cantik tau. 
Warna pepel~ 


Bunga pulak ialah Bunga "PRIMROSE" dengan Bunga "IRIS"
Tak pernah tengok jugak eh? 
Jom kita tengok sama-sama.

Bunga Primrose


Pepel jugak kan bunganya. 
Cantik kan? Tapi rasanya ada lagi satu warna kot bunga neh. 
Mira tak pasti. Cuba korang google tengok~ 

Lagi satu bunga Iris


Pun pepel jugak.
Haih~ Org februari neh peminat warna pepel kah? 

3. MAC

Hai orang Mac!
Korang punya batu permata ialah "AQUAMARINE"
Dah nama pun aquamarine konpem lah warnanya pun biru laut yang cantik kan?
here's the picture. 


Okay kan?
Bunga korang pulak bunga Daffodil.
Mesti pernah tengok tapi tak kenal nama bunga neh. 


Bunga neh jugak dikenali dengan nama 'Jonquil'
yang bermaksud bunga yang kekuningan.

4. APRIL 

Bagi orang yang lahir pada bulan April batu permata anda ialah "DIAMOND"
Shine bright like a diamond~
Shine bright like a diamond~ 
Wah! singing singing pulak Mira neh. 
Haa . . Yang neh kita selalu tengok kan? Orang selalu guna buat batu cincin. 
Familiar lah. 


memang SHINE habis lahh~ 
Haha =)

Bunga korang pulak bunga jeng jeng jeng . . 
Tengok gambar dulu lah~ 


Neh namanya bunga "DAISY"
Sah! Ramai pernah tengok. 
Silap2 ada yang tanam dekat rumah.
Lagi satu~ Tadaa!! 


Bunga apa neh? 
Okay, neh namanya bunga "SWEET PEA"
Soft ja tengok bunga neh. 
ahai~~

5. MEI

Anda yang lahir bulan Mei~ (lambai tangan) 
Batu permata anda ialah "EMERALD"
Atau nama bahasa Melayu dy Zamrud.
Zamrud neh pun familiar jugak orang duk guna buat loket and perhiasan. 


Hijau hijau si Emerald, sehijau rumput segar di padang~ 
Ewah.
Okay, bunga korang pulak ialah bunga yang diberi nama 
"LILY OF THE VALLEY"
Amboi namanya~ jom kita tengok bentuk bunganya pulak. 


Biasa kita tengok bunga Lily yang biasa tu besar-besar kuntumannya. 
Tapi Lily Of The valley neh bunganya kecil-kecil cili padi~ 
Cute jekk~ 

6. JUN

Wah! Dah sampai Jun lah~
Eloklah tu. Mira draft entry neh pun dalam bulan Jun jugak.
Bagi anak2 kelahiran bulan Jun batu permata anda ialah~~
TADAA! 


"PEARL"

Konpem semua pernah tengok~ Alahai Mutiara tiram di dasar laut. 
Kalau kat Malaysia banyak terdapat di Persisiran Pantai Sabah.
So, orang Sabahan ramailah yang suka menjadikan mutiara atau pearl neh sebagai barang perhiasan mereka. 

Bunga korang pulak ada berlakon dalam animasi Upin Ipin. .
Kak "ROS"!!!
Hahaha. . 
Bunga bercinta. 


Merahnya mak ngah~ 
Memang padan kalau nak bagi hadiah.
sekuntum bunga Rose, seutas gelang mutiara. 
Cantik~ 

7. JULAI

Aloha Julai~ 
Batu permata untuk anda yang lahir pada bulan Julai pulak namanya 
"RUBY"
Atau dalam BM namanya "Delima"


macam batu Garnet kan?
Tapi, kalau korang perasan, warna merahnya lain sikit dari Garnet. 
Merah garnet merah gelap.
Merah si Ruby neh merah membara~ Wahh! 

Tapi ada satu pendapat mengatakan

"Merah batu Ruby adalah merah yang kurang. Ia boleh dipakai setiap hari tetapi harganya sangat mahal. Batu Garnet pula harganya sangat berpatutan tetapi merahnya juga tidaklah merah sangat kerana Garnet boleh kelihatan sedikit keoren-orenan dan keungu-unguan. Warnanya juga terlalu gelap dan kadang2 boleh kelihatan seperti warna coklat. Garnet adalah pilihan untuk dipakai sekali-sekala terutama sebagai cincin di tangan kanan" 

petikan : Pendapat Amateur

Bunga korang ada dua~

"WATER LILY"
Bunga Teratai daa~


Mira sure ramai yang pernah tengok ini bunga. 
sebab bunga neh kalau dekat Kedah, dalam tali air pun ada. 

Lagi satu bunga "LARKSPUR"
neh gambarnya~ wehhuu~ 


8. OGOS

Merdeka! Merdeka! 
haha . . Bulan Ogos kan~
Okeh bulan Ogos, batu permata anda ialah "PERIDOT"


hijau muda warnanya~ 

Bunga korang pulak ialah Bunga "GLADIOUS" dan "POPPY"

Neh bunga Gladious


Merah putih~ 
Yang mana satu idaman kalbu?

Bunga Poppy pulak~


Se'simple' alam bunganya~
Mira tak pasti bunga jenis neh ada ke tak kat malaysia. 
Nak kepastian jom kita buat Trip ke Cameron Haighland. 
Situ kan banyak jenis bunga. 

9. SEPTEMBER

Okay guys~ ladies~ yang lahir bulan September!
Batu permata ini anda punya.


"SAPPHIRE"
ataupun orang Melayu kita panggil Batu Nilam~ 
Batu neh berwarna biru. Biru apa ek orang panggil? Huh~ 
Tapi kalau Mira, Mira panggil biru nila. How about you all? 

Bunga untuk korang pulak
"ASTER" and "MORNING GLORY"
tak pernah tengok? 
Xpe, Mira dah google kan utk korang. 

Neh bunga Aster


Nampak macam bunga Daisy sikit kan kuntuman dy. 
Haha . . 

Okay, neh pulak bunga Morning Glory.


Glory glory in the morning~ Yeah! 
hahaha. macam lagu GGMU plak . . 
bunga seri pagi yang hanya berseri pada waktu pagi.
tapi, entahlah betul ke tak. hehe . .

10. OKTOBER

Kawan-kawan Mira yang lahir bulan Oktober.
Korang punya batu permata namanya "OPAL"
Rasanya Opal neh adik beradik dengan Quartz kot. 
Bagi yang tak pernah tengok Opal, meh nak tunjuk.


Warna warni macam ice cream pelangi kot . . .
Hahaha . . 
Suka! 

Bagi si Oktober korang ada bunga "CALENDULA"


Orennya~ Tapi, cantik. 

Lagi satu ialah bunga Marigold. 


Haa. Satu benda nak bagitahu. 
Bunga marigold neh banyak warna.
Mira cuma amik satu saja sebab warna neh cantik. 
Untuk tengok lagi bunga Marigold warna lain korang boleh google2 je bunga neh. 


11. NOVEMBER

Wah! Dah sampai November kan?
Second last month in the list. 
Sapa lahir bulan neh selalu best sebab sambut time cuti sekolah. 
Tu pun kalau hujung bulan lah~ 
Batu permata korang ialah "TOPAZ"


Sekali tengok macam ada corak Daun Maple dalam batu neh . .
Tapi, sebenarnya bukan ea. 
Warnanya pula keemas-emasan. 
Cantik betul batu neh . .

Bunga korang pulak ada 1 saja iaitu
"CHRYSANTHEMUM"


Familiar okay bunga neh. 
Orang guna buat teh. 
Haha . . Tapi, yang neh bunga hiasan. 
Mesti korang pernah minum kan air kotak teh chrysanthemum. 
Mesti korang tak perasan kan yang ada tulis kat kotak tu.




12. DISEMBER

hai orang Disember.
Terima kasih sebab sanggup menunggu untuk sampai ke bawah ini. 
terima kasih jugak kpd yang mulakan bacaan dari bawah neh . . 
Batu permata untuk korang ialah "TURQOISE"


Neh Mira bagi korang batu Turqoise yang raw lagi. 
Baru digali. 
Walaupun batu neh nampak macam fake, tapi ia adalah yang sebenarnya. 

Bunga untuk korang pulak ialah bunga Tanjung~ 
Putih berseri. 
Ekekeke . .  Gurau je. .
Neh bunga korang.


Bunga "NARCISSUS"
Putih jugak warnanya. Haha . .

Untuk conclusionnya korang boleh ushar schedule kat bawah. 


>klik untuk image yg lebih besar<


~OK~
Dengan itu secara rasminya korang dah tahu lah korang punya batu permata dan Bunga.
Jadi, yang Kaum Adam tu, boleh kot nak spend duit cari bunga2 jenis neh untuk pujuk girlpren korang yang merajuk tu. Boleh jugak diberikan semasa birthday dya. 
Akhir kata, silap dan salah mohon dimaafkan. 
Saya jugak manusia biasa.
Terus support Mira. Sekian. 
Tata ^^ 

Luv ya . .
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Monday, 10 June 2013

Siapakah "Yiruma" ?

dan salam sejahtera buat para pembaca setia dan pembaca baru belog LLM . 
Aduhh! Rindunya daku kepada ini belog~ 
Okay, that day my younger sister ask me a question~
Kak Mira~ Yiruma tu sapa?
Jadi untuk tidak mengecewakan adinda ini, mira decide untuk buat satu entry untuk menjawab persoalan dia.
Kawan2 mesti kenal dengan Yiruma kan?
Yiruma neh ialah seorang pemain piano dan komposer yang terkenal berasal dari KOREA.
Nama sebenarnya ialah LEE RU-MA.
Yiruma pula ialah nama pentas beliau atau lebih senang cakap nama pemes~ 
Okay~ Jum kita siasat sikit latar belakang Yiruma. 

Nama Sebenar : Lee Ru-ma
Tarikh Lahir : 15 Februari 1978
Asal/ Warganegara : Korea Selatan
Pelajaran : The Purcell School of Music 
          King's College London
Pekerjaan : Pemain Piano (2001-sekarang)
Status : Telah berkahwin pada 2007
Nama Isteri : Son Hye-Im

TRIVIA Terbaik! 

- mula bermain piano sejak berumur 5 tahun sehingga sekarang
- pada umur 11 tahun beliau berpindah ke Kota London untuk belajar di The Purcell School of Music
- Lepas dah grad dekat Purcell School of Music beliau sambung lagi dekat King's College London
- Yiruma juga pernah adakan concert tour 
- Beliau pernah dikatakan sebagai 'New Age' Pianist

Antara Lagu-lagu dan Albumnya.

Lagu-lagu 

- Kiss The Rain
-River Flows In You 
- Reminiscent 
-bnyak lagi korang boleh check out dekat Yiruma punya Vevo~ 

Album
Studio Album 

- 2001 Love Scene
- 2001 First love
- 2003 From The Yellow Room
- 2004 Nocturnal Light . . . They Scatter
- 2005 Destiny of Love 
- 2005 Poemusic
-2006 H.I.S Monologue 
- 2008 P.N.O.N.I
- 2012 Stay In Memory

Live album

- 2005 Yiruma: Live at HOAM Art Hall

 Movie soundtracks

- 2002 Oasis & Yiruma

Kompilasi 

- Piano Museum
-Missing You 
- Ribbonized = 10th anniversary 6-CD Box Set

So, neh saja yang Mira boleh bagitau korang . .
Bila Mira dah dpat lagi info pasal Yiruma neh Mira akan update post neh lagi~ 
And korang pun kalau ada komen2 yang diberikan jangan malu jangan segan~ 
Tinggal je kat bawah . 
Identiti anda dirahsiakan . . 
Hehe . . 
btw, Mira paling suka lagu "River Flows In You" 
Masa pergi kelas piano dulu cikgu cuma ada ajar lagu simple2 je macam lagu Beethoven: Fur Elise . .
tu lagu yang simple . .  
Macam RFIY tu lagu susah sebab dy banyak maen kod atas dgn bawah sekali~ 
kalau korang dengar lagu2 yang dimainkan oleh pianist professional Korean neh jum singgah VEVO dy . . 


Sapa yang ada Youtube Account boleh la follow2 dy . .
*Harap dah dapat jawab soalan adik manis tu .  ^^
Tata

Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Get a New Doodle~


Entry neh telah di draft beberapa hari sebelum di post~ 

Hai all~ 
Rindunya Mira dekat korang2 suma . .
So, how r you?
Mira? Alhamdulillah . . sihat walafiat . . 
Haa, hari neh Mira nak tunjuk lagi satu doodle yang Mira baru dapat~ 
Thanks UKS World . . 
Sapa yang masuk GA hari tu mesti dapat doodle neh .  .
Cute tau . . 
Dy duduk bersantai dalam cawan . .  
Nak tengok tak? 
okok . . rileks yaw~ 
scroll down neh . . 


Tengok tuu . .  
Cute kan? huhu . . 
Oke that's all~ 
Tata ^^

Luv ya . .
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Sunday, 2 June 2013

Happy Birthday LLM!


hallooo~ 



Genap sudah 2 TAHUN usia Lurve, Life, and Moments neh . .
But I don't have any present to give to you my blog . . 
Just a little wish as a sign that you are always stay in my heart . . 
Dear lovely reader and supporters~ 
Thanks a lot for give you support and visit my blog . . 
And also to the silent reader~ 
Aceceyy malu2 pulak . . 
Hihi . .
Without all of you mungkin this LLM akan berkubur~ 

Jom singgah blog di bawah ini juga~ 


Klik dekat HAMTARO cute tu ye .  . 

 
Luv ya . . 
Mira 

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^