Tuesday, 21 May 2013

Itu Belut Made of Kaca Lu Tau Kah? Haa!


dan salam sejahtera . . 

Hari neh Mira berjalan-jalan di market dan mendapati satu benda yang sedikit aneh dan jarang dijumpai . .
Tapi sayang, ianya hanya sekeping gambar~~ 
kat atas tu lah dialog yang nyonya cina tu kata kat Mira tadi bila dia nampak muka Mira yang penuh kebingungan dan ketakjuban bila melihat sekeping gambar yang dipamerkan di gerai dia . . 
Fuhh . .  setahu Mira laa Mira pernah tengok dekat national geographic zaman dulu kala punya ~~
Hurmm . .   
Korang tau tak benda pa? 
Haa . .  
Cer usha this picture . . Kat bawah neh . . 


alololo tomey2 ja ini belut . . 
Haa . .  
jangan terkejut .  . Sebab haiwan ini memang sebenarnya WUJUD . .
Kuasa Allah. Maka siapalah jua mahu tandingi-Nya . . 
Subhanallah~~ 

Masa yang dalam National Geographic tu, depa panggil ini Glass Eel.
Ada juga sesetengah orang lain memanggilnya dengan nama Ikan HALIMUNAN ~~ 
Dengar mcm scary2 jee . . 
hahaha . .  
Cantikkan belut nehh . .  transparent and nampak lurus jaa . .  haha

Okayy  .. . Kat sini Mira nak share beberapa fakta yang Mira dapat kumpulkan selepas Mira explore Internet guna Google Chrome dengan enjin Carian Mr.Google dan dibantu oleh TM WIFI dan juga TNB yang menyalurkan internet dan elektrik . . 

FAKTA MENARIK 
sumber : Carian Google 

1. Mereka mempunyai badan tunggal iaitu badan rata yang mempunyai zat transaparent, lebih kurang macam jelly dalam badan mereka dan lapisan tipis otot myomere yang dapat dilihat dari luar. 
2. Mereka memiliki organ dalaman yang sangat-sangat kecil dan hanya memiliki tabung yang sederhana sahaja untuk usus mereka . .  (hurmm  . makan x banyak lah kan~)
3. Mereka juga kekurangan sel darah merah . .  (Tapi x bermakna mereka menghidapi penyakit leukimia iaitu penyakit yang sel darah putih terlebih tuu  . . ) 
4. Yang membezakan belut kaca ini dengan organisme yang lain ialah kantung mucinous mereka . .  
(x tau apa itu kantung mucinous sila google) 
5. Bergerak dengan gerakan renang anguilliform yang khas dan mereka dapat berenang dengan lancar sekali. 
6. Tiada fakta tentang makanan yang diambil mereka . ( Hurmm . .  Pasal benda nehh, saintis2 bersetuju mereka makan larva ikan lain dan juga beberapa jenis partikel2 laut) 
7. Habitatnya ialah di kedalaman 100 meter dari permukaan laut . . (Agak dalam laa kan) 
Pada waktu malam saja tu, kalau waktu siang dia duduk lagi dalam dari 100 meter . .  X mau kena cahaya lettew~~ Puteri lilin rupanya . . 
8. Boleh dijumpai diseluruh lautan di dunia dari Southern Temperate Zone sampailahh dekat Garisan Lintang Tropika. tempat kaun2 kerabat dia la nehh . . 
9. Kalau anda seorang penyelam skuba yang terhandal sekalipun, belum tentu dapat perasan akan kehadiran  makhluk kecil ini . . 
10. Serieslii sosah giloss nak recognize this belut kaca bila dia duduk dalam air . .  Tapi dengan teknologi photography sekarang membolehkan gambarnya ditangkap clearly~~ 


nampak macam apa nehh ? Haa . .  macam plastik yang sedang meronda di laut~


Juga nampak macam daun yang lutsinar kadang2 . .  Like a crystal leavess~~ aww! 

Ekceli belut neh larva jehh . . Nama saintifik dia 'leptochapalli' . . 
Hehehe . .  
Okeh . .  Korang kalau nak tau lebih lanjut boleh jee google2 kat lappy korang . . 

Haa . .  sampai sini saja ea . .
Tata ^^
Luv ya . . 
Mira 

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

No comments: