Sunday, 10 February 2013

Shorthand~err~Tangan Pendek? Hurm!


dan salam sejahtera
Shorthand?
Tangan pendek?
Apekah?
Actually Mira nak story pasal satu subjek yang Mira study untuk semester neh . .
Subjek apa?

Alahaii . . . Tu dah mention kat title tuu . . .
SHORTHAND 
But its not means TANGAN PENDEK or something else
I thought many already know about this subject . . 
but, never mind . . 
I will explain you all in detail about this subject . .. 
Mana nak tau kan lepas baca explanation Mira neh, kot2 ada yang teringin nak belajar shorthand pulak kan . 


Attodia . .  megah tertempek kat blog Mira neh . . .
Neh la buku yang Mira guna sebagai rujukan untuk kos Mira . . .
actually shorthand neh a bit susah daripada TRENGKAS . . .
Trengkas tu apa?
Okeh, Trengkas tu tulisan mcm shorthand jugak tapi in Bahasa Melayu . . 
Nak tengok tak camne rupenye tulisan shorthand or lebih dikenali dengan 'Tulisan Cacing'


Neh baru bab 5 . . . 
Tapi dah macam susah sikit . . .
Sebenarnya bukan tulisan tapi GURISAN . . .
Ada syarat2 yang kita nak kena penuhi masa nak mengguris simbol untuk huruf2 dalam shorthand neh . . .
Kalau sapa yang x tahan sabar, memang sedikit give up lahh . . .
Memang cerewet giloss gurisannya . . 
Amboiii .. . 

PENTINGKAH BELAJAQ SHORTHAND NEH ? 

As a secretarial science student ~~ This subject is important for us to pass . . 
Kalau tak, tak boleh ambik Shorthand 2 masa semester 3 sem depan . . .
Paling sedih, kalau tak cukup satu subject saja, dah tak boleh p LI (latihan industri) 
So, pasal x mau stuck dengan semua tu, maka berusahalah mereka . . .
I mean, kami . . Haha
Lagipun, ada kelebihannya kalau kita belajar shorthand neh . . .
Salah satu kelebihannya pekerja yang ada ilmu shorthand neh, akan diberi elaun apabila mereka bekerja dan setelah mereka pass exam yang disediakan oleh kerajaan . . 

Salah satu syarat yang PENTING yang kena give ATTENTION sangat2 ialah . . .
ketajaman pensel anda . . . 

 Tajam kan pensel neh . . .
Haa . . Untuk Shorthand and Trengkas, student WAJIB x dak sunat x dak makruh mengguris guna PENSEL 2B sahaja. . . HB ke BB ke 4B ke or something else, tak dibenarkan secara langsung . . .
Alahaii . . .
Lepas tu, kalau ikut macam lecturer Mira, dia suruh kitorang sediakan sekotak pensel . . .
Dan MECHANICAL PENCIL is NOT ALLOWED . . . 
Begitu jugak dengan PEN . .  
Only 2B pencil is allowed . . 
Bukan apa, sebab shorthand neh, memerlukan ketelitian . . .
Supaya kita boleh membaca balik apa yang diguris sepanjang meeting . . .
Lagipun, ada gurisan yang sama bentuk tapi berbeza ketebalan dalam shorthand neh . . . 
Oppsss! Bukan saja shorthand, Trengkas jugak ea . . .

So, done Mira merapu untuk entry neh . . . 
Mira ada keja sikit nak buat neh . . 
Keja apa ?
Shorthand laahh . . . 
Kena transkrip balik gurisan2 yang macam cacing tuu . . .
Haha . . Best of luck for me ! 
Tata ^^

Luv ya . .
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

No comments: