Tuesday, 5 February 2013

Change Yourself To Get Better Life!


Hey ya! Peace (^^)y 
Hari neh Mira free and line wifi Kamsis pun laju . . .
Jadi, Mira nak post entry yang Mira buat neh . . .
So, hari neh x busy sangat . .  Sebab Kelas Entrepreneurship diBATALkan . . . 
Weeeee~~~ (hahaha . . . suka pulak!)

So, entry Mira hari neh 
'CHANGE YOURSELF TO GET BETTER LIFE'
Amboihh . . . tajuk dalam English . . .
Haha . .  Abaikan . . .
Tajuk je English . . Entry caca marba jugak . ..  

First of all . . . Bagi pendapat Mira la kan . . . oopppsss . .  Before tu . . 
Entry neh bersifat umum . . .
Tak dak nak mengata or mengumpat or memerli orang lain . . .
My blog my opinion! Muktamad. 
Okeh sambung. . ^^
Mira rasa banyak yang Mira kena improve terutama dari segi akhlak Mira yang separa-separa neh . . .
Ya laa . .  Kejap baik, kejap jahat . . .
Lepas tu Mira kena improve bahagian kesopanan . . .
Ek! Sopan? Mira kena belajar banyak pasal ni . . .
Hurmm . . . 
Next, Mira rasa Mira kena banyak perbaiki diri dari segi perangai Mira yang terlebih senget dari angle yang sebenar . . . 
Pastu . .  err . . . Kalau nak cakap pasal bahagian yang nak kena improve tuu memang banyak laa  kan . . . 
Sampai esok pun x habes taip . . .
Weee  ~~~~

So, apa yang Mira buat untuk improve ? 
Mira ada cuba cari pasal cara-cara nak improve kan diri kita supaya kita boleh dapat better life . . .
Okeh jum Mira share, what I got from my surveys.

1. Jadi DIRI SENDIRI . . .
Hurmm . . . Kalau dah kita sendiri pun tak dak inisiatif nak jadi diri kita sendiri, asyik nak ikut orang ja, sampai bila pun tak boleh nak jadi diri sendiri. .  Macam situasi zaman sekarang, anak-anak muda neh banyak terikut dengan kawan2. . . Boleh nak ikut perangai kawan2 . . . Tapi, make sure ikut yang baik2 saja . . . Ni lain pulak . . . Yang baik tak mau ikut . . . nak jugak ikut yang negatif . . . Mira pun tersedar yang Mira ni cepat terengaruh dengan perangai orang . . . Hurm . . . Tapi, nak buat macam mna kan . . . Slow-slow lah Mira cuba ubah jadi lebih baik . . .

2. JANGAN BERUBAH secara DRASTIK
Okeh . . . Point neh Mira setuju . . . Sebab Perubahan yang drastik tuu takkan kekal lama punya . . . 
Mesti bertahan paling kurang pun sebulan dua saja . .  Better kalau nak berubah berubah secara perlahan-lahan . .  Dan jangan secara drastik . . . Pernah laa Mira tengok kawan kepada kawan Mira, dia nak cuba jadi baik . . . Suatu hari tu dia mai jumpa kawan Mira tu suruh guide dy ke landasan yang betul semua . .  Lepas tu, keesokan harinya, dia dah start pakai tudung. Tudung pulak bukan jenis tudung bidang 40 yang biasa2 neh . .  Tudung bidang 60 weh . .  Labuh kot . . Dah macam ustazah pilihan dah~~~ Pastu pakai socks bila keluar. . . Baju pun sopan ja . . . Kitorang yang tengok ni, alahaii~~~ sejuknya hatiku. . . Huhu .  .  Tapi, malangnya . . . Penampilan dia sebegitu hanya bertahan untuk beberapa minggu  . .. Lepas tu, dia mula tak pakai socks. Tudung pun makin hari makin singkat . . . Dari bidang 60 jadi bidang 30 . . . Lebih teruk, dia mulakan balik perangai liar dy and jadi lebih teruk . . Na'uzubillah . . . So, kepada sapa nak buat pembaikan pada diri, berubahlah secara slow-slow . . . Sikit2 lama2 jadi bukit . . . 

3. JANGAN BERUBAH disebabkan ORANG LAIN
Oh yeah ! Ini point saya sedikit bersetuju . .  Sebab apa? Okeh .  . . Senang nak faham . . Mira bagi contoh ea . . .  Macam ni . . . Katalah Mira suka kat someone . . . Lelaki laa . . . Taste si lelaki neh, dy nak jenis solehah2 nuu . . . tudung litup bagai . . . So, suka kat laki tuu punya pasal, terus ubah diri jadi macam muslimah . . . Tapi, not a real muslimah . . . Jadi muslimah sekadar nak pikat hati si lelaki . . . Then, bila dapat si lelaki tadi . . Mira pun mula tunjuk perangai yang sebenar sedikit demi sedikit . . . 
Aduhaii  . .  Kesian kat laki tuu . .  Mangsa keadaan bila dy dapat tau yang sebenarnya Mira neh sanggup berubah supaya dy sukakan Mira bukan berubah secara ikhlas . . . akhirnya, si lelaki tuu dah tak mau kat Mira dan Mira pun kembali ke asal. . . Senang cakap, perubahan tu tak kekal laa . . . Tapi, berlainan pulak kalau berubah disebabkan si SUAMI . . . Sebagai isteri, kita memang wajib patuh perintah dan teguran serta permintaan si suami selagi mana ianya tidak bercanggah dengan tuntutan Allah . . . Yang itu, lain pulak . . . Yang tu kita kena cuba berubah macam dalam point yang kedua tadi . .  Dan cuba istiqamah dengan perubahan tersebut . . . 

4. Betulkan NIAT sebelum berubah
Okeh, neh point yang terakhir untuk entry Mira hari neh . . . 
Kejap lagi ada kelas pulak . . . Patutnya point neh jadi nombor satu . .  Tapi, xpa lahh . .  Kira boleh aci laa . . . 
Haa . . . Setting NIAT dulu sebelum nak berubah untuk memperbaiki diri . . . 
Setiap pekerjaan atau perlakuan mestilah didahului dengan niat . . . 
Niat neh sangat penting untuk kita-kita yang bertekad nak berubah . . . Niat kerana ALLAH . .  Bukan niat semata-mata sebab nak pikat orang ke, nak orang pandang ke, nak cari popularity ke and what so ever laahh . . . Tak payah . .. Kalau kita niat tu kerana Allahuta'ala, In sya Allah, kita boleh istiqamah dengan perubahan kita . . . Kalau tak macam sia-sia sajalaa kerja kita . . . 

Selesai sudah entry Mira untuk hari neh . . . 
Mira harap, bukan Mira sorang terasa nak berubah, bahkan korang pun ada terlintas nak berubah okeh . . .
Hope so . .  Mira bukan nak kata korang neh teruk ke apa ke tak . ..  Sebab masing-masing ada kelebihan, ada kekurangan masing-masing . . . 
Oraite , , . Mira mintak maaf banyak2 kalau terkasar bahasa dlm penulisan entry, kot2 ada yang terasa ke . . . Maafkan saya . .  Saya juga seperti anda . . . Hamba Allah yang esa . .  
Mira nak bersiap pegi kelas dulu neh . . . 
Petang nanti terlibat dengan SUKAN JABATAN pulak . . .
aduhaii . . . Playing Volleyball . . . 
Ada masa, ada umur, ada jodoh, ada kekuatan, kita JUMPA lagi dekat entry seterusnya . .  
Tata ^^
Luv ya,
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

No comments: