Sunday, 17 February 2013

Bila Hati Ini ~~ bla3


dan salam sejahtera . .  
Weh3 . . surprise! wakakaka . . .
Haa . . . 
Mira nak share heart feeling tengah malam neh . . .
Boleh x ? Ada tak yang sudi nak dengar Mira bebel malam2 buta neh ?
Hurmm . . .

Actually macam neh cerita dy . . .
Kejap aehh . . .
mira printscreen something and upload sini . . .


Boleh klik kat picture tu untuk zoomkan apa yang ada kat situ . . . 


Mr. Doctor! Dah seminggu x contact dy . . . 
Masa dapat free call ary tu, ingat nak cakap dengan dy sampai lebam . . .
TAPI . . 
Dy pulak busy sampai x angkat talipon . . 
Cuma sorang pompuan tu ja tolong jawab . .  "Sorry, the person bla3" 


Uwargghhhhh! 


Sedih wehh . . . 
And I wonder that Sarah adik kawan Mira si Adiy tu pun dah boleh recognize who is Mr. Doctor yg sebenar ~~~ 
Maluu maa . . . 
Tapi, series . . Walaupun hubungan Mira dengan si dy HANYAlah KAWAN BAIK tapi, bila dy menyepi,

Yang warna pink tu Mira . .  Yang biru tuu Mr. Doctor  .. sweet kan  ..  wakaka . .

 Mira rasa sunyi and kosong sangat-sangat-sangat . . .

macam neh la rasanya lonely . . . hehe

Ya Allah, Kau peliharalah rasa ini supaya sentiasa dalam redha-Mu. 
Apa Mira patut buat hah? 
Mira tahu, Mira sentiasa doakan dy supaya dy sentiasa sehat walafiat dan dijauhi ancaman . . 

Tipulah kalau Mira cakap Mira tak pernah berharap kat dy . . 
Dy seakan bagi harapan kat Mira. . .
Dy kata, TUNGGU 7 tahun lagi . . .
7 tahun tu . . . bukan 7 Bulan cek oii . . .
Aduhaii . .. 
Tapi, lepas dy bagi harapan macam tuu . . . 
Dy macam tak mau contact dengan Mira . . 
Sedangkan Mira neh dah mula percayakan dy . . 
Dah mula rasa nak membalas kasih yang dy bagi kat Mira . .  (sori terjiwang plak. .  hehe)
Dah mula nak terima dy dalam hidup Mira . . 
Dan paling penting Mira sedang bersedia untuk ke pringkat seterusnya . . 
Sungguh . .  
Mira kalau betui sayang kat orang tu memang Mira sanggup sacrifice anything untuk dy . . 


Tak sanggup Heart Broken macam dengan yang sebelum neh . . .
alahaii Hati . .  kenapa mudah sungguh kau terjebak sayang . . 


It is not easy to cure the broken heart . . 
Even you put a plaster on it but the scratches still there . . 

Mak aii . .  Mira dah jauh merapu neh . . 
Okeh laa . . 
nanti ada masa Mira sambung lagi ek . . 
sekarang Mira nak tidur dulu . . 
Tomorrow is a new day for me to have a better life . . . 
In order to prepare for being a solehah wife-to-be . . . 
Weehuuu . .
Niteynite semua ~~~  
Tata ^^
Luv ya . . 
Mira 

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Friday, 15 February 2013

Posting Posing (Entry Gambar je)


dan salam sejahtera . . .
Disebabkan Mira x ada idea nak bertaip hari neh . . .
Jadi, Mira nak post gmbar banyak2 kat sini . . .
hehehe . . .
Yang x mau nengok macam besa lerr . . .
Klik Button (X) and done! hilang ~~~ 

Gambar yang pertama 


Neh latest laa .  .. Dengan kawan satu Poli from Selangor . . . 

Kedua 


Comey x bear Rilakuma tuu dengan photo frame tuu ? 
That's my birthday presents . . .
Exclusively from my ex-room mate and TTM

Ketiga pulak  


sawah padi yang menguning hijau bagaikan hamparan permaidani ^^
Indah sungguh permandangan bumi Kedah 

Keempat neh . .. hurmm . . . 


Whoaa! Gua ada kembar haa! hehehe . .  Nampak sangat hedit kan ~~~

Kelima . . Lurvely~~~


Picture yang digabungkan dengan adik sarah sara . . . 
Nice kan ~~ 

Keenam . . . Mira lagi ~~~


Adegan meneliti kualiti padi yang ditanam di sekitar kawasan Telaga Mas, Alor Star ^^
ada gaya x ? 

ketujuh . .  weee~~~


Saya lagi . . . Renyih mahai tuu . . . heheheehe . .  

Kelapan . . . Ouhhh ! 


Gambar mak dengan abah yang diambil secara candid ! Hehe . . . 

Kesembilan . .  ^^


Before kelas OSHA . .  Kononnya nak tiru macam ceta korea . .  Tapi . .  err . .  

Kesepuluh 


Ini kawan-kawan Mira kat PTSS . .  Cantik2 kan depa . .  

Kesebelas 


Nak buat muka terkejut x jadik . .  hahaha 

Kedua belas . .  Haa ! 


No caption for this picture . .  Haha 

ketiga belas . .  ehem ! 


Tuan Tanah lerr . . . Ada jugak yang nak interframe kat blakang tuu . . . 

keempat belas . . (rajin plak Mira mengira malam neh) 


Four of us . .  Syaher, Syima, Ecah, Mira 

Oke . .  This night . .  Cukup laa . .  Yang tu ja kot , . . . 
Heheheh  . . 
oke . . See ya . .  Niteynite . .  
Luv ya . .
Mira 

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Thursday, 14 February 2013

Jatuh Bangun Saya Mereka Selalu Ada

dan salam sejahtera ~~~ 
hai2 semua . . . Ini Mira 19 tahun ~~~ 
weee . . . 
But this is not my topic for today . . .
Kita nak bebel pasal benda lain hari neh . . .
Throughout my life, my friends inspire me a lot beside my family . . .
Mira bersyukur sangat dapat kawan-kawan yang sangat memahami macam diorang semua . . .
Sobsobsob~~~ ayaq mata terharu . .
Bukan senang nak cari kawan yang betul-betul susah senang dengan kita . .
Kawan ketawa mudah kucari, kawan menangis sukar kudapati

Haa . . Kalau korang suma nak tahu~~~ 
Mira ada kawan2 yang ramai . . .
Dalam ramai-ramai depa, ada beberapa orang ja yang sangat rapat dengan Mira . . 
And Mira sayang sangat kat depa . . 
Tak payah laa Mira mention kat sini . . 
Satgi ada yang termakan hati pulak kan . . 
Hewhewhew . . 

Btw . .
Mira kawan dengan depa suma neh start from sekolah rendah lagi . . 
And ada jugak yang Mira baru rapat since in secondary school . . .
And ada jugak yang selalu gaduh-gaduh-gaduh . . 
Pastu pertengahan form 5 jadik TTM . . .
sukanya ada kawan-kawan macam neh . . .
Happening ja rasa . . .

Biarlah apapun rahsia 
Dan kelemahanmu tetap engkau temanku
Riangnya saat kita ketawa 
Asyik senda dan bercerita 
Walau sesekali pandangan kita berbeza 
 Andainya tetap serupa
Adakalanya kita juga saling terluka 
Namun diakhirnya, kita tetap bersama .  . ^^
 I love you my dearest friends~~~ friendship never ends~~~

 
Luv ya . .
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Tuesday, 12 February 2013

Tata 18 Years Old! Thank you!


salam sejahtera ~~
hai korang! So, sad! 
Kenapa?
Umur 18 tinggal lagi beberapa saat ja nak say TATA kat Mira . . .
Ya, Allah ~~
Dah 18 tahun Mira hidup kat dunia neh . . .
Dah 18 Mira menghirup udara milik Allah . . .
Dah 18 tahun Mira tinggal di bumi Allah yang saujana neh . . 
Dan dah 18 tahun Mira dikurniakan tubuh dan akal yang sihat . . .
Alhamdulillah ya Allah . .
Ku bersyukur padamu . . .
Masih diberi peluang bernafas di dunia-Mu ~~

Kepada '18' . .
Thanks for being my friend for one year . . .
Thanks for give me a chance to have funny and sad moment . .
Thanks for give me a chance to change myself into a good muslimah . . .
In sya Allah~~ 

Okeh, next . . . 
Happy birthday to me ~~~ (xdak org wish, meh Mira kat sendiri)
hehehehee. . . .
Okayy~~ GTG ~~~ 
See ya in sweet 19 y.old~~~ 

Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

1st beLog CONTEST : Mari Mengira by FakhRuru


dan salam sejahtera . . .
Kita mulakan hari dengan senyuman dan JOIN segmen dari En. Fakhruru . . 
Yang neh first segmen dy . .
So, Mira as a blogger just join for giving him a support . . .
Bagi yang nak join n nak tau lebih lanjut pasai contest neh . . .
Jum lahh ! Klik banner kat bawah . . 



Oraite! Checklist syarat~~ 
1. Wajib FOLLOW belog Fakhruru = Done
2. Wajib LIKE fanpage = Done
3. Kira curly kt beruang . . = jawapan kat bawah 
4. Entri and letak banner . . = Done
5. Tinggal link = Done 

Okeh . . . JAWAPAN untuk curly kat BERUANG TU ialah ~~~

78

Okay DONE ^^ with a smile.
Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Sunday, 10 February 2013

Shorthand~err~Tangan Pendek? Hurm!


dan salam sejahtera
Shorthand?
Tangan pendek?
Apekah?
Actually Mira nak story pasal satu subjek yang Mira study untuk semester neh . .
Subjek apa?

Alahaii . . . Tu dah mention kat title tuu . . .
SHORTHAND 
But its not means TANGAN PENDEK or something else
I thought many already know about this subject . . 
but, never mind . . 
I will explain you all in detail about this subject . .. 
Mana nak tau kan lepas baca explanation Mira neh, kot2 ada yang teringin nak belajar shorthand pulak kan . 


Attodia . .  megah tertempek kat blog Mira neh . . .
Neh la buku yang Mira guna sebagai rujukan untuk kos Mira . . .
actually shorthand neh a bit susah daripada TRENGKAS . . .
Trengkas tu apa?
Okeh, Trengkas tu tulisan mcm shorthand jugak tapi in Bahasa Melayu . . 
Nak tengok tak camne rupenye tulisan shorthand or lebih dikenali dengan 'Tulisan Cacing'


Neh baru bab 5 . . . 
Tapi dah macam susah sikit . . .
Sebenarnya bukan tulisan tapi GURISAN . . .
Ada syarat2 yang kita nak kena penuhi masa nak mengguris simbol untuk huruf2 dalam shorthand neh . . .
Kalau sapa yang x tahan sabar, memang sedikit give up lahh . . .
Memang cerewet giloss gurisannya . . 
Amboiii .. . 

PENTINGKAH BELAJAQ SHORTHAND NEH ? 

As a secretarial science student ~~ This subject is important for us to pass . . 
Kalau tak, tak boleh ambik Shorthand 2 masa semester 3 sem depan . . .
Paling sedih, kalau tak cukup satu subject saja, dah tak boleh p LI (latihan industri) 
So, pasal x mau stuck dengan semua tu, maka berusahalah mereka . . .
I mean, kami . . Haha
Lagipun, ada kelebihannya kalau kita belajar shorthand neh . . .
Salah satu kelebihannya pekerja yang ada ilmu shorthand neh, akan diberi elaun apabila mereka bekerja dan setelah mereka pass exam yang disediakan oleh kerajaan . . 

Salah satu syarat yang PENTING yang kena give ATTENTION sangat2 ialah . . .
ketajaman pensel anda . . . 

 Tajam kan pensel neh . . .
Haa . . Untuk Shorthand and Trengkas, student WAJIB x dak sunat x dak makruh mengguris guna PENSEL 2B sahaja. . . HB ke BB ke 4B ke or something else, tak dibenarkan secara langsung . . .
Alahaii . . .
Lepas tu, kalau ikut macam lecturer Mira, dia suruh kitorang sediakan sekotak pensel . . .
Dan MECHANICAL PENCIL is NOT ALLOWED . . . 
Begitu jugak dengan PEN . .  
Only 2B pencil is allowed . . 
Bukan apa, sebab shorthand neh, memerlukan ketelitian . . .
Supaya kita boleh membaca balik apa yang diguris sepanjang meeting . . .
Lagipun, ada gurisan yang sama bentuk tapi berbeza ketebalan dalam shorthand neh . . . 
Oppsss! Bukan saja shorthand, Trengkas jugak ea . . .

So, done Mira merapu untuk entry neh . . . 
Mira ada keja sikit nak buat neh . . 
Keja apa ?
Shorthand laahh . . . 
Kena transkrip balik gurisan2 yang macam cacing tuu . . .
Haha . . Best of luck for me ! 
Tata ^^

Luv ya . .
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Bukan Penat Sia-Sia


Amboih lambatnya nak boleh update pun . . .
First of all . . . Mira nak hucapkan 
'GONG XI FA CAI' 
kat readers and kenalan Mira yang berbangsa Cina dan menyambut tahun baru Cina hari neh . . .
Awesome la kan dapat 'ang pau' 

Okay. 
Hari neh Mira just nak story sikit pasal hari Rabu yang lalu . . .
Wee~~ Hari kepenatan yang tak sia-sia . . . 

Pagi tu, semua student PTSS wajib ke Dewan Harum Manis untuk dengar taklimat pasal boucher buku 1 Malaysia yang akan dapat tu . . .
Malas, segan dan letih punya pasal, Mira bersama rakan-rakan sekelas yang lain ambil keputusan untuk tak pergi ke sana . . . 
Tup3 bila bukak twitter .. . 
Ada pulak kawan yang cakap ~~


Ya Allah! 
Mira bersiap saja dah dekat 15 minit . . .
Alahai . . . Memang kalut n rushing nak mapuih laah kali tu . . .
Tak pikiaq penat, ngantuk, malas and segala negative . . .
Yang tau kena sampai cepat untuk amik baucher tu sendiri kat PA . . . 
Mak oii . . . 
Bukan sikit . .  
Boucher tu bernilai 250 ringgit Malaysia tau dak . . .
Dengan tenaga yang bersisa, Mira dengan kawan Mira , Syahirah pun naik lah ke jabatan . . .
Satu hal nak kena panjat bukit pulak . . .
Alahai . .  Bikin kuss semangat ja . . 
Sekali Syahirah jalan laju gilak . . .
Usha-usha depan tengok ada kawan Mira, lagi 3 orang kat depan . . .
Putri, Dija, Syaz . . .
Tengok depa pun macam rushing . . .
Mira dengan Syahirah terus masuk gear lahh nak kejar depa kat depan tu . . 
akhirnya, dengan segala keselekehan, sampai jualah eden ke jabatan perdagangan . . .
Dengan penat lelah dan peluh yang membasahi diri . . .
Pantas Mira mencari gerangan Cik Nadia *PA kelas Mira . . .

Cari . . . Cari . . .  Cari . . .
Akhirnya ! 
Jumpa jugak . . .  

Tadaaa! 


1,2,3,4,5 
Haa .. .  5 keping baucer kot . . .
Fuh! Dalam otak kini . . .
Novel! Novel! Novel! 
Wuuhuuu! 
Pesta novel laa . . .
Tapi, bukan semuanya laa . . .
Mira cuma spend setengah je kot untuk novel . . .
Yang selebihnya Mira nak guna untuk beli something precious in my life . . .
Yang tu secret laa . . 
Sebab Mira nak beli dulu, baru nak bagitahu . . . 
Hehehe . . .

Bukan tu saja . . .
Mira pun dah dapat KAD DISKAUN SISWA . . .
tapi, untuk Mira siswi la kan . .  
hahaha . . .
Actually, dah dapat lama dah . . .
Cuma saja nak update sekali . . .
Tak caya ? 


Tu kan nama Mira . . .
Tempat belajar and num pendaftaran Mira . . . 
ekekeke . . . 
what is DSK ?
DSK stand for Diploma Sains Kestiausahaan. . .

Nak jugak tempek kat sini ! hehe n_n

Okayy . . .
Itu saja yang Mira nak update untuk hari neh .  ..
In Sya Allah . .
Kalau sempat, Mira akan update sikit lagi . . . 
Tata ^^
Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Tuesday, 5 February 2013

Change Yourself To Get Better Life!


Hey ya! Peace (^^)y 
Hari neh Mira free and line wifi Kamsis pun laju . . .
Jadi, Mira nak post entry yang Mira buat neh . . .
So, hari neh x busy sangat . .  Sebab Kelas Entrepreneurship diBATALkan . . . 
Weeeee~~~ (hahaha . . . suka pulak!)

So, entry Mira hari neh 
'CHANGE YOURSELF TO GET BETTER LIFE'
Amboihh . . . tajuk dalam English . . .
Haha . .  Abaikan . . .
Tajuk je English . . Entry caca marba jugak . ..  

First of all . . . Bagi pendapat Mira la kan . . . oopppsss . .  Before tu . . 
Entry neh bersifat umum . . .
Tak dak nak mengata or mengumpat or memerli orang lain . . .
My blog my opinion! Muktamad. 
Okeh sambung. . ^^
Mira rasa banyak yang Mira kena improve terutama dari segi akhlak Mira yang separa-separa neh . . .
Ya laa . .  Kejap baik, kejap jahat . . .
Lepas tu Mira kena improve bahagian kesopanan . . .
Ek! Sopan? Mira kena belajar banyak pasal ni . . .
Hurmm . . . 
Next, Mira rasa Mira kena banyak perbaiki diri dari segi perangai Mira yang terlebih senget dari angle yang sebenar . . . 
Pastu . .  err . . . Kalau nak cakap pasal bahagian yang nak kena improve tuu memang banyak laa  kan . . . 
Sampai esok pun x habes taip . . .
Weee  ~~~~

So, apa yang Mira buat untuk improve ? 
Mira ada cuba cari pasal cara-cara nak improve kan diri kita supaya kita boleh dapat better life . . .
Okeh jum Mira share, what I got from my surveys.

1. Jadi DIRI SENDIRI . . .
Hurmm . . . Kalau dah kita sendiri pun tak dak inisiatif nak jadi diri kita sendiri, asyik nak ikut orang ja, sampai bila pun tak boleh nak jadi diri sendiri. .  Macam situasi zaman sekarang, anak-anak muda neh banyak terikut dengan kawan2. . . Boleh nak ikut perangai kawan2 . . . Tapi, make sure ikut yang baik2 saja . . . Ni lain pulak . . . Yang baik tak mau ikut . . . nak jugak ikut yang negatif . . . Mira pun tersedar yang Mira ni cepat terengaruh dengan perangai orang . . . Hurm . . . Tapi, nak buat macam mna kan . . . Slow-slow lah Mira cuba ubah jadi lebih baik . . .

2. JANGAN BERUBAH secara DRASTIK
Okeh . . . Point neh Mira setuju . . . Sebab Perubahan yang drastik tuu takkan kekal lama punya . . . 
Mesti bertahan paling kurang pun sebulan dua saja . .  Better kalau nak berubah berubah secara perlahan-lahan . .  Dan jangan secara drastik . . . Pernah laa Mira tengok kawan kepada kawan Mira, dia nak cuba jadi baik . . . Suatu hari tu dia mai jumpa kawan Mira tu suruh guide dy ke landasan yang betul semua . .  Lepas tu, keesokan harinya, dia dah start pakai tudung. Tudung pulak bukan jenis tudung bidang 40 yang biasa2 neh . .  Tudung bidang 60 weh . .  Labuh kot . . Dah macam ustazah pilihan dah~~~ Pastu pakai socks bila keluar. . . Baju pun sopan ja . . . Kitorang yang tengok ni, alahaii~~~ sejuknya hatiku. . . Huhu .  .  Tapi, malangnya . . . Penampilan dia sebegitu hanya bertahan untuk beberapa minggu  . .. Lepas tu, dia mula tak pakai socks. Tudung pun makin hari makin singkat . . . Dari bidang 60 jadi bidang 30 . . . Lebih teruk, dia mulakan balik perangai liar dy and jadi lebih teruk . . Na'uzubillah . . . So, kepada sapa nak buat pembaikan pada diri, berubahlah secara slow-slow . . . Sikit2 lama2 jadi bukit . . . 

3. JANGAN BERUBAH disebabkan ORANG LAIN
Oh yeah ! Ini point saya sedikit bersetuju . .  Sebab apa? Okeh .  . . Senang nak faham . . Mira bagi contoh ea . . .  Macam ni . . . Katalah Mira suka kat someone . . . Lelaki laa . . . Taste si lelaki neh, dy nak jenis solehah2 nuu . . . tudung litup bagai . . . So, suka kat laki tuu punya pasal, terus ubah diri jadi macam muslimah . . . Tapi, not a real muslimah . . . Jadi muslimah sekadar nak pikat hati si lelaki . . . Then, bila dapat si lelaki tadi . . Mira pun mula tunjuk perangai yang sebenar sedikit demi sedikit . . . 
Aduhaii  . .  Kesian kat laki tuu . .  Mangsa keadaan bila dy dapat tau yang sebenarnya Mira neh sanggup berubah supaya dy sukakan Mira bukan berubah secara ikhlas . . . akhirnya, si lelaki tuu dah tak mau kat Mira dan Mira pun kembali ke asal. . . Senang cakap, perubahan tu tak kekal laa . . . Tapi, berlainan pulak kalau berubah disebabkan si SUAMI . . . Sebagai isteri, kita memang wajib patuh perintah dan teguran serta permintaan si suami selagi mana ianya tidak bercanggah dengan tuntutan Allah . . . Yang itu, lain pulak . . . Yang tu kita kena cuba berubah macam dalam point yang kedua tadi . .  Dan cuba istiqamah dengan perubahan tersebut . . . 

4. Betulkan NIAT sebelum berubah
Okeh, neh point yang terakhir untuk entry Mira hari neh . . . 
Kejap lagi ada kelas pulak . . . Patutnya point neh jadi nombor satu . .  Tapi, xpa lahh . .  Kira boleh aci laa . . . 
Haa . . . Setting NIAT dulu sebelum nak berubah untuk memperbaiki diri . . . 
Setiap pekerjaan atau perlakuan mestilah didahului dengan niat . . . 
Niat neh sangat penting untuk kita-kita yang bertekad nak berubah . . . Niat kerana ALLAH . .  Bukan niat semata-mata sebab nak pikat orang ke, nak orang pandang ke, nak cari popularity ke and what so ever laahh . . . Tak payah . .. Kalau kita niat tu kerana Allahuta'ala, In sya Allah, kita boleh istiqamah dengan perubahan kita . . . Kalau tak macam sia-sia sajalaa kerja kita . . . 

Selesai sudah entry Mira untuk hari neh . . . 
Mira harap, bukan Mira sorang terasa nak berubah, bahkan korang pun ada terlintas nak berubah okeh . . .
Hope so . .  Mira bukan nak kata korang neh teruk ke apa ke tak . ..  Sebab masing-masing ada kelebihan, ada kekurangan masing-masing . . . 
Oraite , , . Mira mintak maaf banyak2 kalau terkasar bahasa dlm penulisan entry, kot2 ada yang terasa ke . . . Maafkan saya . .  Saya juga seperti anda . . . Hamba Allah yang esa . .  
Mira nak bersiap pegi kelas dulu neh . . . 
Petang nanti terlibat dengan SUKAN JABATAN pulak . . .
aduhaii . . . Playing Volleyball . . . 
Ada masa, ada umur, ada jodoh, ada kekuatan, kita JUMPA lagi dekat entry seterusnya . .  
Tata ^^
Luv ya,
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^