Friday, 17 August 2012

SHRAF !

dan salam sejahtera . . 
Diam x diam dah dekat sebulan kita berpuasa . . 
Dan ramadhan akan melabuhkan tirainya beberapa hari lagi saja lagi . . 


And . . 
Mira percaya , ramai kalangan korang sumer dah pun buat persiapan raya . . 
Baju , tudung(bg yg perempuan) , songkok(bg lelaki) , kasut .
kuih raya , langsir raya , and so on la . . .
>kalau nak senarai sampai hari raya pun x habis<
Mira simple je taun neh . . . 
Family theme wana hijau . . 
Tapi , mira punya theme wana biru . . . 

gmbaq neh dari encik google . . 
Okay ,. . . x pa . .  
So , amacam puasa taun neh ? 
Penuh ke tidak ? kalau yg perempuan Mira tau la . . .
Yang lelaki neh . . . Hohoi . ..  Buat malu company je kalau puasa x penuh . . .


Pastu . . . err . . . >ape lagi ek Mira nak tulis? no idea neh< 
haaa . ..  
Korang balik kampung kan raya kali neh . .  >padahal tiap2 kali balik< 
mira just nak pesan , hati-hati bagi yang memandu ,
kalau penat berhenti , kalau mengantuk tidur , 
yang naik bas ke train ke flight ke . . 
Hati2 . .  Jangan sampai tersalah naik . .  Karang sampai destination lain kang . . .
Mira x jamin . ..  hahaha . .  btw . .  
SELAMAT PULANG KE KAMPUNG . . .


Kuih raya korang banyak x ? 
Mira x tau lagi kuih raya ade ke x de kat rumah . .. 
Maklumla ,,, sepanjang bulan puasa Mira ada kat poli . . 
X balik pun . .. >sebenaqnya syg dwet , sbb kos nak balik pun dah mahai<
Hmmmm . . .


wahhh . . . nyum2 . . .
oke . . . 
Di kesempatan neh . . . Mira nak ucapkan 
Selamat Hari Raya Aidil Fitri 
kepada semua ahli keluarga dan rakan2 yang mengenali diri neh . . 
Taun neh mcm biasa , Mira raya kat umah tok su Mira 
kat Kubor Panjang . . 
Jemput2 la datang rumah . .  buleh beraya bersama . . .
and . . . . 
mira ad bwt kad raya . .  Nak tengok ? 
Cer scroll down ckiet ag . ..  
Tadaaaaa . .   


cantik x ? 
hehehehe . . . simple je kan . . .  
macam biasa . .  just gunakan pizap.com je . . .
Actually , gmbar tu amek masa raya haji taun lepas . . .
Akhir kata . . .  
SHRAF !!!!!!!!!
MZB !!!!!!
>sapa paham ? x paham ea?< 
Selamat Hari Raya Aidil Fitri 
Maaf Zahir Batin . .

Oke , 
neh saja dari Mira . . . 
Selamat !!!!!!
Tata^^

Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Monday, 13 August 2012

Berita Sedih Kat Poli

hmmmm . . .
Hari neh warga poli . . 
3 orang student dari politeknik tuanku syed sirajuddin telah kemalangan . . 
salah sorang dari mereka . .
>Mira pun x bpa knai sbb dy student sem 3 walaupun dy sains S/U mcm mira<
dilaporkan telah meninggal dunia . .
Inna lillahi wa inna ilahi rajiun . . 
manakala yang dua lagi rakannya didapati parah dan dikejarkan ke hospital . .
Gambar kat bawah neh gambar keadaan kereta yang dinaiki mangsa . . 

MasyaAllah . . . ngeri sungguh Mira tengok . . .
oke . . 
Pape pun Mira nak ambik kesempatan neh nak pesan kat korang suma . .
Korang suma yang duk jauh2 kalau nak balik beraya hati-hati oke . . 
Biar lambat , asal selamat . . 
oke , Mira out dulu . .  
Luv ya . . 
Mira 

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Friday, 10 August 2012

Kembara 10 Malam Terakhir

oke . . malam neh Mira ada sumthing nak share . . 
tapi Mira rasa mesti ramai yang dah tahu kan pasal benda yang Mira bakal cakapkan neh . . 
Kita sekarang berada pada 10 hari terkahir bulan ramadhan . 
Mira pasti ramai kalangan bloggers and kawan2 Mira kat luar sana beramai-ramai mengimarahkan masjid . .
Alhamdulillah . . 
Macam yang kita sudah maklum . . 
10 malam terakhir neh ada satu keistimewaan yang tak ada pada bulan2 lain . . 
Haaa . .  Tau tak ? 
Oke . . Pandai . .  Tepuk tangan sikit . .  >hehe<
Dalam sepuluh malam terakhir neh ada 
MALAM LAILATULQADAR
Iaitu malam yang lebih baik dari seribu bulan . . 
Malam yang menjanjikan pahala yang berganda-ganda kepada gerangan yang membangkitkan malam tersebut dengan amal ibadah kepada Allah seikhlas hati . .

bukan mudah untuk kita mencari bila malam al-qadar itu . . .
Semua pun tahu yang malam al-qadar neh rahsia Allah . .
Jadi hikmahnya , supaya kita umat manusia neh berusaha mengejar malam itu dengan bersungguh-sungguh dan sepenuh hati . . 
Satu jalan untuk kita berjumpa dengan malam istimewa ini ialah 
sentiasa melakukan qiamulail , berzikir , membaca al-Quran dan membanyak solat sunat . . 
tak lupa jugak untuk memohon keampunan daripada Allah SWT . . 
Yalah . .  kitakan manusia yang sentiasa melakukan kesalahan . .  Bukannya bersifat maksum . . 
Rasulullah yang bersifat maksum pun berdoa memohon keampunan Allah . .
ni kan pulak kita yang hanya hamba biasa . . 
oke , meh Mira sharekan macam mana doa yang boleh kita baca pada malam lailatulqadar . . 

Bismillahirahmanirrahim . .  


amin ya rabbal alamin . . 

Hmm . . . mira rasa dah masa undurkan diri . . 
Oke . . 
Jaga iman , pelihara hati . . 
Salam ramadhan . .
Semoga bertemu malam al-qadar . . InsyaAllah . . 
Tata ^^
Luv ya . . 
Mira 

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Thursday, 9 August 2012

Wah ! Dah Nak Habis !



salam sejahtera . . .
hahaha . . 
Excited dak tajuk entry Mira kali neh . . 

"WAH ! DAH NAK HABIS !!"

huh ! 
apa dy yang nak habis tu ?
Haa . . 
Sedar tak sedar dah 20 hari dah kita puasa . . 
Dah masuk 10 malam terakhir . . 
Dah nak raya dah . . ! weeeeee !

eh eh terlebih sudah . . . 
Tapi serius kan . .  asa macam puasa tahun neh cepat sangat berlalu . . 
Mira terasa macam baru seminggu start puasa . . 
Walhal dah 20 ary a.k.a dua minggu lebih kita semua umat Islam berpuasa . . 
Alhamdulillah . . 
Dapat peluang untuk berpuasa lagi tahun neh . . .
InsyaAllah tahun depan jumpa lagi . . .

alahaiii . . . sedihnya tgok gambar baby neh . . . ada iras mira ckiet2 kan . . . hik3 . . 
hmm . . .
oke3 . . . Mira duk kat kampus neh pun x terasa kata dah dekat sebulan x balik rumah . . .
Rasa macam baru seminggu lepas balik . . .
Hahahahahaha . . 
adat la kan mengaji kat tempat orang . . .
Tak sabarnyeee nak balik rumah . . 
Kali neh first time travel sorang2 naek bas jauh2 . . .
Sebelum neh paling jauh pun ALOR SETAR ja . . .
hahaha .. . 

Oke . Setakat neh dulu . . . 
Mira baru je abis kelas neh . . . 
Nak g basuh baju . .  Karang banyak susah plak . . .
Jaga diri , jaga hati , jaga mata di bulan mulia ini . . . ^^ 
Tata
Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Sunday, 5 August 2012

Program Mesra Ramadhan Kelab Fasilitator

dan salam sejahtera . .
adoii . .  penat x habeh2 lag neh . . 
kelmarin seharin membanting tulang untuk menjayakan program anjuran 
Kelab Fasilitator PTSS
Program Mesra Ramadhan bersama Orang Kampung . .
Wahh ! it was super AWESOME !! >gaya sangat teruja< 
Fuh fuh fuh ! >melepaskan penat< 

Firstly , sorry sangat2 sebab Mira baru update hari neh . . 
Sepatutnya benda neh kena update semalam . .
Tapi , sampai je kat bilik , terus nmpk bantal n katil . . . 
terasa mereka memanggil-manggilku untuk landing . . .
Sedar2 je da waktu sahur . . 
haha . .  apa daaaa . .  
x pa laa . .. let it be . . .

Pendapat mira tentang program tu . . 
Wahhh ! Awesome !
>x habeh2 nk sbut awesome<
series best . .  terasa mcm duk kt kampung tok su . . . 
Meh Mira ceta pengalaman Mira sepanjang sehari terlibat dengan program tersebut . . 

Oke . program tu start 11 pagi . . 
Kiranya , 11 pagi tu pendaftaran semula >nk confirm bilangan peserta<
kitorang berkumpul depan Pusat Islam . . 
hmm . .  yg ramai join sah2 la perempuan . .  yang lelaki ada berapa kerat ja . . 
>dunia akhir zaman< 
okay . . let it be . .
kitorang bergerak ke destinasi about 11.40 cmtu laa . . 
Mira punya excited , berada di depan skali . . 
Habeh tu sapa lagi nak duk depan da suma pakat lari duk kt blakang . .  
kitorang bergerak ke sana dengan 'MOTOMIT'
iaitu JALAN KAKI . . 
bila jalan konvoi ramai2 neh , series best . . gotcha ! 
Lebih kurang setengah jam lepas tu , kitorang pun sampai la ke tempat yang dituju . . 
Masjid tu warna biru . . 
Kecik je . .  Jadi mudah la tugas kitorang nak gotong royong kat situ . .  

Sesampainya kat situ semua pakat cari tempat untuk berteduh . . 
Panas doohhh ! Puasa plak kan . .  
Dugaan kat sini . . >lapaq ayaq< . .  adoii  !
Pastu kitorang bahagikan kumpulan . .  
Mira dpat bahagian masak -memasak . .  
>I like it . .  memang Mira suka menyibuk kat bahagian tu . . <
Kalau ada kenduri kat kampung pun Mira akan berusaha menyibukkan diri kat bahagian masakan . . 
So that , secara x langsung dapat belajar masak . .  .
hmmm . . . mira da merapu . . .

Oke , team yang ditugaskan untuk memasak telah dihantar ke rumah mak dara . .
Kak Erna cakap , budak2 poli sume panggil mak dara tuu 'IBU' . . 
ada lahh sebabnya . . 
Memang best memasak dengan ibu a.k.a mak dara . . 
beliau sangat peramah dan sangat x kedekut ilmu . . .
senang cakap , kita x segan nak berkomunikasi dengan beliau sebab beliau memang suka bercakap dan bergurau . .  Riuh suasana kat situ . . .'
macam dah dekat stadium dahh . . . >hiperbola gila<
Masa memasak menjadi lagi best bila rumah mak dara tu diriuhkan dengan celoteh DJ radio Peqelih FM . .
Lagu raya yang diputarkan menjadikan suasana lebih da bomb . .
adoi . .  terasa macam esok nak raya . .
Sebab , ada yang tengah memasak , ada yang tengah kemas rumah mak dara , ada jugak yang kemaskan dewan depan rumah mak dara . .  
Masa duk bergurau sambil memasak tu macam2 kitorang belajar . .
Mak dara cakap , 'pungkoq' tu makna dy sayang . .  x ingat plak bahasa tu asal mana . . 
Abang aidil dengaq tquih dy cakap  . . .
"Abang 'pungkoq' semua yang ada kat sini"
pasu semua orang gelak . .  termasuklah dengan dy . .  Adoiii . . . 
Mira diberi tugas membuat kuih gula melaka . . >ada setengah org panggil kuih tu onde-onde<
apa pun nama dy , let it be . . . 
Hmm . . Yang buat kuih time tuu Mira , pastu kawan Mira yang bernama mira jugak , pastu ad sorang tu student DDV , x hengat la nama dy , Kak Erna . . 
Tibe2 abang Aidil datang menyibuk . .  Haha . .  Penat gelak dia buat lawak . . 
ohhh . . . F.I.Y . ..  
Abang aidil neh Presiden kelab Fasilitator . . 
Paling x tahan dia kacau sorang akak senior neh . . . Akak tu chinese ..  
aduiii . ..  kesian kat akak tuu . ..  malu2 je . .  
Tapi kitorang salute sama akak cina tu sebab dy mampu tahan lapar dan dahaga . 
walaupun cuaca sangat panas . . 
>jadi x ada alasan untuk kita tidak berpuasa<
yang diberi cuti tu lain cerita la . . 
Hasan dengan Husin pun puasa walaupun masih kecil . . 

oke2 . . . 
Lepas habis masak2 , yang x buat kerja apa2 dihantar ke Masjid semula . .  
Termasuklah Mira . . Bab2 menghidang neh memang Mira  x berapa reti . . 
Jadi , Mira serahkan kepada yang lebih pandai . .  
Mira pun pergilah ke masjid semula . . 
Nak join aktiviti kat sana pulak . . 
Masyuukkk !!! Beshhhh oww ! Rugi sapa x join the club . . 
Masa berkumpul ramai2 depan Masjid tuu , kitorang maen macam game . . 
first . . kitorang bwt senaman lagu . .  
Lagu yang dimainkan ialah lagu :-
1 - Orang Bilang . . >Mira x hapai step . .  adoii . , , tp bnyk kali bwt bule ikot jugak <
2 - Pokok . .  >yang neh beshhh . . first time bwt da bule ikot sikit2 . . nanti bule praktis lagi . . <
3 - Chicken Dance . . >yg neh paling bestt . . . sebab bwt tarian Chicken puasa . . idea abang Aidil la neh .< Hahaha . .  
next , kitorang pun maen macam yang dalam SPONTAN . . 
Kalau dalam spontan , permainan tu dipanggil 'Pemberita Berkepala Tiga'
Tapi , kitorang panggil permainan tu 'Pemberita berpala-pala' 
Sebabnya dalam satu kumpulan ada lebih kurang 7 atau 6 orang . .  
haduiii . .  Hilang lapaq bila maen benda macam neh . .  
Best sangat . .  
Pastu kitorang maen , yang ABJAD plak . . 
tapi yang neh x semua maen . . 
sebab dah x cukup masa . . Haduii . .  Lawok bebenor . . 
Kalah citer spontan . .  

Habeh maen2 n riadah2 . . 
kitorang pun berceap-ceap untuk berbuka puasa . . 
Juadah berbuka puasa hari nehh . . 
Cendol , air sirap limau , cucur udang , kuih gula melaka , nasi putih , ayam masak merah , sayur kobis goreng , sambal belacan , ulam timun . .  
Super kenyang la makan berbuka hari neh . .  
sebelum makan makanan yang berat2 , kitorang disajikan dulu dengan makanan ringan-ringan . .
Cucur udang , kuih gula melaka , dengan segelas cendol jadi pilihan mira . .
Tu pun makan x sempat habeh da kenyang . . .
Sebab terasa best sangat bole join aktiviti neh . . .
After Maghrib , kitorang dijamu dengan nasi plak . . . 
adoii . . sengkak baq hianggg . .  
Sedap hingga menjilat jari . . 

Habeh makan , and kemas-kemas . . 
Kitorang get ready konvoi balik poli . .  
Berjalan malam tepi jalan memang kena berhati-hati . . 
Ramai yang bawak torchlight . . 
Masing-masing on torchlight nak memeriahkan suasana perjalanan pulang . . .
Pastu sampai kat POLI balik . . .
series penat . . .
Tapi , penat tu terbayar dengan keseronokan aktiviti anjuran Kelab Fasilitator neh . . 

InsyaAllah , kalau ada peluang lagi , Mira nak join lagi . . 
Dengar kata lepas neh ada program lepas raya .. 
Program Ambush Pasar Malam . .  
InsyaAllah , Mira akan libatkan diri lagi dengan aktiviti neh . . .
bukan senang nak timba pengalaman . .  
Bukan semua orang dapat pengalaman macam neh . .  
Oke , itu saja dari Mira . .
teruskan membaca entry Mira masa akan datang . . 
Tata ^^

*entry kali neh x de lampiran gambaq . . sebab Mira snediri x sempat nk bergambar . . Maklumlah busy . .   
Luv ya . . .
Mira 

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Saturday, 4 August 2012

Buka Puasa Dengan New Friends ^^

dan salam sejahtera . . 
ahlaan wasaahlaan . .  ismi Nuramira Binti Mohd Jauhari . . 
Askunu fi baitil tolabah liltilmizat fi Politeknik Tuanku Syed Sirajuddin al'an . . . 
Kaifa halukum ya asdiqaie wa asdiqatie ? 
Arju antuma fi barakatillah wa bilkhair . . 

Wahhh ! 
Gelong ja bahasa arab Mira . . . 
Maklumlahh , duk kat poli x blajaq bahasa arab lagi . . 
Hahaha . . . Neh kalau ustazah Laila baca neh mesti gelak kat Mira nehh . . .
adoyaiii , . .. 

Entry kali neh Mira nak ceta pasal berbuka ary Khamis ary tuu . . .
Alahaii . . .
Buka puasa dgn kawan baru kat poli . . .
Sahabat2 Mira . .  series cheq rindu giler nak bukak posa dgn hampa suma . . . 

Sains Agama crew . .
Mimah , Tipah , Yusra , alia , ana , aiza, anis , zati , mira nabila , zurina ,
ain , syud , syafinas , amni , dayana , nisah .
hasni , syahiir , asraf , pait , fazli , iswandi , anip , nashwan , syafiq .

batch form 5 2011 masa tgu bas 'PANCARAN MATAHARI'
aziah , fareha , watip , syud , zati , anis , dayana , aiza , amni ,
ana , mira nabila , syafinas , akma , mimah , nisah , alia , zurina , ain

Mira dgn kawan2 decide pun da last minute daa . . .
btw . .  naseb baik kawan Mira , FATHIN dgn SYAHIRAH da jaga tempat kat kafe siswi . . .

Ceta dia ceni . . .
Ada la sorang kawan Mira nehh . . . 
Dy selalu bwt ayat sedih . . 
Katanya selalu buka puasa sorang2 . .  >series x syiokk !<
Pastu timbul idea dari Azri a.k.a Ayie , . .
dy ajak buka puasa sama2 dkat kafe siswi . . .
Memandangkan semua pakai setuju jaa , ,plan tu pun jadilaaa . . .
habeh ja kelas Office Suite software kat BUSHA pkul 5 . . .
kitorang bertujuh jalan2 kat bazar mini kat dlm poli . . .
Farhan blanja air sorang satuu . . . 
Awesome ! Terbaekkk ! Save money den . . . 
habeh membeli belah , Mira pun balik bilik . .
untunglaa Blok Bilik Mira tuu dekat dgn Kafe siswi . . .
Berehat sat saja . . pastu tquih mandi , basuh baju , solat . . 
da settle sumer benda tu baru Mira turun . .  
Awal la jugak . . . >wahhhh !<
Pukul 7 suma da ad kat tmpat masing2 . . . 
Berbuka sekali . . tapi makanan sendirian berhad . .  duet pun seniri  jugak . . .
sambil tunggu buka posa tuu besa laa . . .
Kita duduk2 , sembang2 , lagha2 . . 
astaghfirullah al azim . . 
hadoooiii ! 
 
saja nak bwt gimik azan . .  

Pastu , baca doa . .  >da sampai masa berbuka<
Lambatkan sahur , cepatkan berbuka . . 


Amiinnnnn ^^ 

Mulakan berbuka dengan tamar kemudian disusuli segelas air 

Buah kurma disupport sepenuhnya oleh Farhan a.k.a Paan jugak . . .  
hahahahaha . . .
Camna pun x pa . . . 
Habeh makan suma bersurai . . . 
okey2 . . 
solat maghrib kat bilik masing2 . . x kan nak solat tgh kafe kot . . .

ok ! 
Those who wants to getting know my new friend , 
boleh laa sama-sama 
mengimarahakan link kat bawah neh . . .


sampai sini dulu . . .
Thanks a lot sudi baca blog Mira . . 
teruskan membaca entry2 Mira akan datang . . .
nite . .
tata ^^

Luv ya . . 
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

Meet My New Friends !!

dan salam sejahtera . . 
Entry kali neh Mira nak ajak korang semua berkenalan dgn kawan2 Mira dekat 
Poli Tuanku Syed Sirajuddin a.k.a Poli Arau . . 
Hmmm . . .
Mira ceta yang selalu duduk dgn Mira je la ea . . 
Kalau nak ceta semua , takut nanti ada ja yang nak klik pangkah cepat . . 
Hahaha . . .
Oraite . .  
Tanpa membuang masa . .  Mira kenalkan sorang demi sorang .. . 
Kalau ada antara korang yang kenal dgn kawan2 Mira neh . .  
add la diaorang kat FB . . . 
no twitter ,  . hahaha .. 
1 - roomate Mira . . . Nama dy syarifah . . 
For short kitorang panggil dy PAH je . . .
huhu ^^ . .  Dy minat sgt brjiwang ..  >1 koloni dgn Mira<
kalau asa nak add search je 'Syarifah Mshokeri'
neh dy orangnya . . 

2 - roomate jugakk . .  dy duk sebelah katil je . . 
Hafizah a.k.a Izzah 
dy orang terengganung . . . hahaha . .  
nak add ? neh FB dy . .  

3 - roomate lagi . .  a.k.a adik . . .
Hadzaratul Hidayah  . .
Dy asal dari selangor . .  
Dy ckup x suka org panggil "ZARA"
tapi , yg x suka tuu laa , Mira suka panggil . . . 
Kalau nak panggil , panggil dy Hadz or Dayah je . . . 
Neh pun gile novel jugak . .  


4 - classmates plak . . . 
Hasyimah . .
fotogenik alergik macam aq jugak . . .
hahaha . .  jenis pantang nmpk kamera . . .
Bole jugak kalau nak follow blog dy . . .


5 - neh plak dua orang yg suka posing jugak . . . 
yg tudung pink tuu Syahirah Othman . .
yg tudung putih tu . . . 
 Fathin Amira Ahmad . . . 


6 - the only 2 men in our class . . .
FARHAN and AZRI 
Farhan neh sama umur ja dgn kitorang suma . . .
x de pape yg bole di describe kan pasal dy .. .  
yang Mira tau dy neh pun jenis nashwan jugak . . . . 
Gila KOREA ! 
Fuhh , . . susah jumpa laki gila korea . . . 
btw , add dy kt FB dy .. . 



okeyy  . ..  
now da OTAI . . . 
Azri a.k.a Ayie .. .
Kalau kira umur , dy sama umur dgn abang Junaidi 
>abi Mira< 

nk jugak tempek bang jun kat sini . . .
jgn marah ea abi , , , , huhuhu . ..
mira kan anak yg baik . . . hehehe . . .

orang tu dah berpunya . .  toksah duk usha lama2 . .
x pasti plak sapa yg mempunyai dia . . 
hahaha . . 
back to our point . . .
adoiii . . . 
Azri kan ? 
Haa . .  dy ceta dy penah blajaq kat UITM Merbuk . . 
>aiseyy . mesti senior adiy neh. . . hahaha< 
dlm bnyk2 presentation yg kami kna bwt , slalunya dy yg guide . . 
n also tukang bwt slide . . .
oke . . bole nak add dy . . .
dy jugak ketua kelas Mira 
DSS 1B batch Jun 2012 

7 - Last but not least . . .
Mira ada kawan dari Perak . . 
kau adaaa ? hahahaha . . .
nama syahirah jugak . . .
tapi , Mira panggil dy Syira je . . .
simple and easy . . . 


oke . . . 
I think I may go now . .  
my bed and my domo-kun are calling me . . .
oke. . sebelum tuu . . .
ada ucapan sikit dari Tuan Punya Blog . . 
Jaga iman , rawat hati , selami diri . . 
salam ukhuwah , ma'asalamah , ila liqa' 
lailatu sai'dah , oyasumi gozaimasu , anneyonghi jumuseyo !
tata . . ^^

Tuan Tanah Menempek !
anugerah bunga mas palsu . .  . huahuahuahua . .
credit to : marwan .  
Luv ya . .
Mira

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^