Wednesday, 20 June 2012

Sekali lagi TRIP .


Hai . Hola . 
Kaifahalukum sumer ? 
Mira x bape sehat . Batuk and selesema sikit . .
Haa .  Entry neh Mira nak cerita pasal TRIP yang Mira ikot baru-baru neh .
x la baru sangat .  About beberapa minggu yang lalu . 
Sori laa sebab Mira baru update . .  
Mira x sempat nak bwt entry neh , sebab sibuk settle mcm hal pasai nak further study .
Pasai yang tu insyaAllah , Mira akn ceta dlm entry lagi 1 plak . 

ok . For short , Trip neh dianjurkan khas oleh family sebelah Mama kesayangan Mira . 
Memang takde tujuan rasm pun untuk TRIP neh . Cuma nak merapatkan hubungan dan sekadar pergi berseronok . 
Nak tau ke Mira pegi mana ? 
haa .  kpada yg x mau tau , klik button home ataupun klik pangkah laju2 . . 
Okey . Mira pegi jalan-jalan kat 3 negeri . . 
Meh Mira ceta satu-satu nuh . . .

Bas Suasana Holiday yg membawa kami . .  
First day . 
Kitorang bertolak lebih kurang pukui 10 malam cmtu laa . . . 
Kitorang p nehh naek bas kepunyaan Pak Long Awi . 
Beliau memang keja bawak bas pun . . 
Tapi bukan dy soqg laa driver , ad kawan dy soqg tukang jd kolek . . 
Kiqa ganti-ganti lerr . . . 
Disebabkan keadaan Mira yang masih pening lalat dan selesema , Mira x dpt nak take scene malam . 
Sedih tull . .  huhu . .
Sepanjang jalan kat highway PLUS tu keja lena , lena , dan lena . 
Kalau jaga pun , pasai bas berhenti kat R&R . . 
Masa tu la nak p toilet la , caqi asam laa . .  dsb . . 
Pastu lena punya lena .
Dah sampai kat Melaka . kat situ kitorang berhenti mandi , solat n sarapan . 
Haa . Masa neh , lepas mandi Mira da mcm sehat sikit daa . 
Jadi , agak aktif dan buas la sikit walopun da besaq gajah . .  Haha .  .
Klaw x clap nma tempat tu Ayer Keroh kot . . 
After that , we continue our journey around Malacca . Tapi x melawat bnyk tempat pun . 
Ya la , kan bajet time . .  Pasneh na p n9 plak . . 

Peace yaw ! Kat belakang tuu la perigi Hang Tuah . Sejuk ja ayaq dy . .  

Lpas tu , kitorang melawat perigi Hang Tuah . . Mira n kazen2 sempat la duk jd model x berbayar kat replika rumah Melayu Melaka . .  

Neh dekat dalam bilik beradu . . Nmpk x blakang tu ada katil . .  ^^

Oke , next . Lepas puas posing kat situ , kitorang bergerak lagi . 
kitorang pegi naek bot menyusuri sungai Melaka . 

posing sebentar sebelum naek bot 

Masa melayari Sungai Melaka 
Macam-macam benda yg kitorang perhati sepanjang aktiviti tu .
Orang kata lagi best kalau mai waktu malam . .  
Nak bajet time punya pasai , siang pun boleyy . .  
Oke , salah satu benda yang kitorang nmpk kat situ ialah . . . 
Jeng jeng jeng . . . 


Serius puaihh . . . . 
Tapi , yg x bestnya , lepas aktiviti tu , hujan da mula turun renyai2 . 
Lama-lama makin lebat . Pastu bbrapa minit dy pun renyai2 balik . Yeah , aktivit shopping . 
neh la aktivit kegemaran Mira klaw p TRIP . 
Tambah2 plak TRIP kali neh Mira shopping guna dwet Mira sniri . . Abah cuma sponsor untuk dwet makan ja . .  Ok la kan . Haha . 
Lepas shopping2 n lunch2 kat situ . 
Mira dgn kazen Mira pun jalan2 la kat situ . . 
Kazen Mira dgn penuh excited , ajak Mira masuk satu muzium . 
unik kot muzium tu . .
Bentuk dy diilhamkan dari jenis replika kapal perang zaman belanda n portugis dulu neh .

besaq kan kapai nehh . .  Kapai Perang kott . .  Haha . . 
Depa ubahsuai sikit , pastu bwt muzium . 
Tapi , sayang . Cuma sempat melawat yg fasa 1 saja . . 
Mira sempat jumpa dengan Hang Tuah >punya replika< Hahaha . .  

ceap bertentang mata lagi kott . .  ^^

candid picture . .  Tah sapa la yg capture pic neh . .  Sedar2 da ada dlm fon Mira .
Fasa 2 n fasa 3 x sempat .
 Sebab kitorang pun mmg bajet masa . 
InsyaAllah , umur panjang , Mira mai jalan satu Melaka . .  
Melaka na pegi Negeri 9 pun amek masa dekat dua jam setengah jugak laa .. 

Oraite2  . . .  Bertenang2 . . .
Mira nak sambung neh . Neh negeri kedua plak . 
Kitorang da habeh shopping dekat Melaka . <apa la sgt na bli kat Melaka tuu>
Now , we move to Negeri Sembilan Darul Khusus . 
Kt sini , kitorang cuma p satu tmpat jaa . 
NILAI 3  . 
Ma pesan ceap2 , swuh beli kain bwt baju raya ceap . 
Adik Mina kata dy na yg sama nan Mira punya . .  Punya x tau na amek wana apa .
Last2 maen sebat ja wana hijau . 
Hahaha . .  
dekat sini , ada satu peristiwa Jibuunn berlaku . 
Ek eleehh . .  Klaw ceta pun bwt semak blog Mira jaa . . .
Yg tau tu tau la . .  
Yg x tau tu bwt2 tau la . . .  Amacam ? Oke . kelia . . .
Haha

Habeh shoping kat Nilai , kitorang pun meneruskan perjalanan kitorang ke Cameron Highlands . 
Iaitu tempat bermalam kitorang laa . . .
Tapi sebelum tu , kitorang berhenti kat R&R laa utk urusan apa yg patut . . 
Lepas dekat sejam jugak la melepak kat situ ,
kitorang pun bertolak laa ke Desa Anthurium , Cameron Highlands . 
walaupun Mira da bnyk kali mai Cameron Highlands , percayakah anda ini merupakan kali kedua Mira bermalam kat Cameron . 
First time , masa darjah 6 dulu nehh . . .
Klaw p nan family , ma n abah akan straight ke Raub tquih . .  Umah Mak Tam laa . .
Bermalam kat situ . 
Free pun free . .  Selesa pun selesa . . .
Tanx mak tam n family . .  Nanti balik Kedah maih la tido umah Kak Mira . Hehe
Oke3 . .  Da merapu da . .  adehai . . .
Oke , kitorang check in time tuu daa pukul 12.30 malam daa . . .
Lepas mndi2 kat situ . . >sejuk!< mndi skadar nk segarkan diri jaa . . .
Tquih trik selimut n tidoq . 
Pergghhh ! Memang ummpphh laa . .  Mira promote kat korang sume . . 
Appartment tu mmg best gile . . Rasa mcm di rumah sniri . . 
Keesokan harinya Mira pun mcm besa la . .  Posing Syiok Sendiri . . . Haha . .

nmpak sgt x qety nak posing . . . Hadehaii . . .
Oraite2 . .  Sabaq . . . Terima kasih kepada siapa yang masih scroll down nak baca entry Mira nehh . . 
Kesabaran korang amatlah dihargai . .  Hehehehe . .
Oke . Da masuk ary terakhir kitorang on TRIP . . 
Tapi sebelum balik tuu . . . 
HARUSLAH . . . keliling Cameron Highlands neh dulu . . 
Shopping sayur n buah yg segaq . 
>klaw ma yg ikot TRIP konpem dy beli pokok bunga ros yg bunga besaq2 tu<
Hahaha . .  
First skali , p Mardi .  Kat Mardi neh ada bayaran la klaw na msuk . . .
x hengat la plak bopa ringgit . . . 
Masuk2 dlm tuu  , , , Wahh . Macam taman bunga .  . 
Ingat nak capture gambar Mira kat sini , tapi malu laa , ramai visitor plak time tuu . . .
Apa lagi . .  Posing lagi . . . 
Banyak jugak yg dicapture kat sini .  
Mira segan na letak bnyk2 , maklumlah , Mira x bopa pandai nak posing2 dpn camera . 
btw . .  Kalau korg na tau . Mira tangkap gambaq2 suma hanya menggunakan Samsung Galaxy Young S3 saya sahaja . .  Bukannya menggunakan DSLR atau Canon EOS . 
Hahahahaha . .  Sabaq sat . .  Tgu dwet masyuk dulu na beli menatang alah tu pun . . .
Bwt masa neh , kamera henset pun boleyy . . .

candid jugak . . . ! Peace ^^

aummmm ! stqabeqi . . . kat pokok lagi . . Yummy . .  Tetiba je lapaq stqabeqi yg bqu dipetik . 

self cam yg nmpk sgt syiok seniri . .  hahaha . . 

1 ,2 ,3 Peace ! >mcm tmpt hindustan shooting filem ja kan ?<
Okeh .  Next . 
After melawat Mardi tuu , kitorang tquih p ladang teh BOH . 
Memandangkan kitorang dlm jumlah yg ramai , maka diorang sedia bas utk angkut kitorang p sana . 
Sekali yg bawak bas tu expert gilerr lahh . . 
Jalan berbukit n pusing2 . 
Series terasa mcm naek roller coaster . . 
Bila tgok bawah asa mcm nak jatuh ada . .  Pergghh ! Baqu kelass . . . 
Saya suka ! Saya suka ! Saya suka ! >tagline Mei2 dlm ceta upin ipin <
Sampai kat situ kitorang ibawa msuk ke kilang teh BOH . 
Kiqa depa tunjuk dari awalan sampai akhiran la . . 
Daqi daun teh yg segaq bqu petik tu sampai jadi ayaq teh yg sedap . . 
Sekali lalu mesin pengisar daun teh tu terbau macam inai pun ada jugak . . 
Excited sat tgok . . 
Hahaha . .  Pastu , habeh malawat kilang dy , kitorang turun melawat ladang plak . .  
Kat ladang neh pun syiok duk posing2 jugak . . Hahaha
Jurukamera tetap oqg yg sama dan menggunakan kamera yg sama . . .


eh ! eh ! Nak terjatuh la plak  ..  Licin tmpat nehh . . 

Mira dgn kazen Mira 


Scenery from high . . BOH Tea Plantation .
Lepas suma da ckup geng , kitorang pun bertolak balik . .
sekali lagi pengalaman extreme . .  Bus Coaster . .  ! 
Turun ja dari melawat ladang teh BOH yang ummpphhh! tu , kitorang trus saja naek bas . .
now , kita pegi makan2 aiskrim dulu . .
>x padan dgn batuk selesema demam , makan jugak aiskrim<
tapi , mostly nak habaq mai , DADIH dy lagi sedap dari aiskrim . . . 
Sebab , Mira x suka sgt aiskrim strawberi , Mira suka aiskrim VANILLA ja . . 
Pastu kitorang break kat Brinchang , nak lunch . . 
Tapi , Mira beli bungkus je . 
Takut kang mual plak time nak melalui jalan yg berliku-liku . 

After turun dari Cameron Highlands , Sedar x sedar 
>sebab terlena . Besala , letih< 
da sampai kat pekan IPOH . . 
Tetiba je ada kat Ipoh . . 
Hahaha . .  Ekceli , Mak2 menakan suma nak berhenti borong pasu bunga plak . . 
Mak aihh . .  Penuh bas . . 
Tempat simpanan barang kat bawah tu penuh dgn pasu bunga yang diborong dari Ipoh oleh mak2 menakan saya . ..  

TRIP kitorang semakin hampir kepenghujungnya . . 
Suma muka letih , penat . . 
Tapi suasana dalam bas tu tetap macam tuu jugak . . 
Takde nak lengangnya . . 
Pakat mengusik sesama sedara . .  Mira tumpang gelak jaa . . .
Obviously , memang family belah mak Mira agak rapat . .
Nak buat apa2 mesti kena ada persetujuan dari semua pihak . . .
hmmmm . . . lebih kurang pukul 11 kitorang pun sampai kat Pokok Asam >rumah pak long Mira yg bawak bas tuu< 
Dua tiga kali jugak Mira angkut barang dari bas ke kereta abah . . 
Adik Mira yg laki tuu bukannya nak tolong . .  
Dia bulehh bwt derkkkk je tengok kakak dy mengangkut barang sengsorang . . .
Sabar2 . .  Hahaha . .  

Kepada korang yang masih membaca entry Mira yang agak kepanjangan neh , 
JUTAAN TERIMA KASIH 
dirakamkan kepada korang sebab sanggup korbankan masa baca blog neh . . . 
Oke , pape pun . Kalau ada umur yg panjang , insyaAllah Mira update lagi blog nehh . . .
Semoga ketemuan . .  Hehee . .  =)


Luv ya . . . 
Mira 

Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

No comments: