Saturday, 15 October 2011

Perlukah bercinta ?

Asalamualaikum . . . hey ! kaifahalukum sumer ?  ^^  ari Mira asa cm na post sumthg sal cinta ? Korg sumer pernah bercinta ? Mesti pernah kan .... Tipu lah klaw korg x pernah . . .



Kenapa ? cube fikir balik....

X cintakah korg pada Allah s.w.t
X cintakah korg pada Rasulullah s.a.w
X cintakah korg pada al-Quran dan as-Sunnah
X cintakah korg pada ibu bapa sanak saudara dan kaum kerabat
X cintakah korg pada kwn2 korg
n yg pling penting . . .
X cintakah korg pada DIRI korg sendiri ?
So . Apa pendapat korg ? Haha... Pernahkan . Kita sumer pernah bercinta . . Cinta ni bnyk perspektif dia . .  Mcm2 cara kita boleh bwt na buktikan CINTA kita tu .  . .

Cinta Allah . Allah cipta kita supaya mnjdi khalifah di muka bumi ny . . Untuk kita menurut setiap perntah-Nya dengan tekun dan penuh kesabaran . .  Banyak cara untuk kita buktikan cinta kita terhadap Allah . . Antaranya ialah menuruti segala perintah-Nya dan menjauhi segala amalan yg dimurkai Allah . . .  >oqg arab kata 'amar ma'aruf nahi munkar'<



Cinta kpada Rasulullah . . selepas kita cinta kpd Allah , kita kena la cinta kt Rasulullah s.a.w iaitu kekasih-Nya . . Rasulullah dilantik sbg pemimpin mnusia di bumi yg fana ny . . . Tu pon x sumer oqg yg hidup pd zaman baginda mempercayai baginda . . Malah ada individu2 tertentu sanggup mengakui diri mereka sbg nabi selepas Nabi Muhammad s.a.w . .  pdhal yg nyata ialah  Nabi Muhammad s.a.w ialah nabi utusan Allah yg paling akhir dan kita sbg umatnya mnjdi umat yg terakhir dan pling ramai . . .



Kemudian cinta kita pada Quran dan sunnah . . . Bukan ertinya cinta kalau kita x sanggup untuk mencintai segala firman2 Allah dan Perbuatan Rasulullah . . Cinta pada kedua-duanya dpt mnjamin hidup kita supaya sejahtera dan selamat . .  Hmmm . . . Quran itu kitab teragung yg di dlm nya terdapat segala-galanya . . Termasuk dr zmn nabi Adam hingga kehidupan semasa akhirat iaitu di syurga dan akhirat . . JAdi ? Adakah korg masih belum yakin dgnnya... Malah Sunnah telah dijadikan sbg sumber perundangan Islam yg Kedua  . . . >x percya ? pegi check buku teks form 4 n 5 Quran Sunnah<



Cinta kpada keluarga. . . x kan korg x cinta kt keluarga korg ? Hey ! come on la . .  Keluarga la yg mwujudkan kita di dunia ini kerana adanya ibu dan bapa . Tanpa ibu bapa kita x kan lahir ke dunia ini.. Betui kan ? Korg hidup pon sbb mak korg bg korg makan minum . . Bapak korg kerja siang malam nak cukupkan keperluan korg ,. .  Tu pon msih ada lagi individu yg x mau bersyukur ceap mnx upah lagi lpas tolong ibu dan bapa. . . MasyaAllah . . .  ny la fenomena hidup sejagat. . .


Cinta pada kawan-kawan. . .  Ni lah cinta yg pling laus skopnya. . . klaw na ceta pnjg2 smpy spm pon x abes . . . So Mira ringkaskan k. . . 
1  -  cinta pada kawan yg selalu bersma kita. .  Pentingnya kawan klaw kita tgal berjauhan dgn family . . . Depa la yg duk mbik taw psai kita , tolong kita. .  Tmbh2 yg duk kt ostel . . .  Lagi terasa. . hidup kt ostel kna berdikari..  . . kita kena mau x mau ada kawan. . . law x sunyi kita tanpa depa or family kita . .  Depa ni lah yg dktakan family kedua lpas fmily kita yg sebenar. . .  


2  - cinta pada kawan yg teman tapi mesra . . . uk ^^ yg ny Mira ta taw la apa perspektif korg . . . Tp pd Mira la kn Mira x de teman tapi mesra . . . sebab sumer oqg Mira kawan . . . >besa la bdx buas< hahaha. .   Kdg2 tu terinig gak na rasa cmna ada teman tp mesra ? hehehe . . . 


3  - Cinta antara kawan istimewa yg dikatakan 'couple' . . . Yeah . .  Exactly Mira pernah 'couple' But now Mira da tgai da sume tu coz Mira rsa it's not da suitable time . . . klaw ikut perspektif ny . . . Cinta bermakna satu emosi atau perasaan romantis yg hadir apabila seorang lelaki berminat kpd seorang perempuan atau sebaliknya. . . Urmm.. . .  yg tu lah dkatakan 'fall in love' . . Smpy sgup korbankan semuanya. . . . Lagipon . . ustazah Mira ada kata yg Islam sebenarnya tidak melarang kita untuk bercinta asal ada batas dan tidak terpedaya dgn bsikan syaitan yg menyuruh kita mndkati zina. . .  Kalau perempuan tu sendiri na cqi jodoh dy , , just go on ja. . . >walopon masyarakat skrg kata yg itu fenomena 'perigi cari timba'< . . Hey kawan . . . Buang la perspektif negatif korg . .  Bukan sumer kaum hawa mcm tu . . . kita ambil iktibar dr kisah Siti Khadijah yg lamar Rasulullah untuk dirinya. . . Tp awas ! jgn jdkan ny sbgai sbb utk korg yg sme kaum nan Mira ny tergedik-gedik na kt sum1 tu smpy guna cara kotor. . . 'Nau'zubillah'  Ce korg bce quotes kt bwh ny . . . 


Next . .  Cinta pada diri sendiri . . .  MasyaAllah . .  x kan  la korg x cinta kt diri korg ? eish3. . . msalah2 . . . Buka minda n buka hati korg untuk syg n cinta kt diri korg tu . . .  Mcm mna oqg lain na cinta kt diri kt korg . . . Please la korg . . . Cinta diri korg ea . . . Sedarlah 'dirimu begitu berharga' > ek eleh iklan loreal jgk dea na komersial kt sni. . <

so the conclusion is .... Cinta itu perlu ! kan3?  Uk^^ before Mira end my long entry ny . . . Korg dgr la lgu ny dri kumpulan In Team. . . tjuk dea kalimah cinta . . . chill before you leave it ... >sbelom tu pause dulu lagu kt henfon besaq tuh  . . . <





uk^^ . . . tata sumer . . nnti Mira tulis lagi . . . 

Luv ya . . .
Mira





Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

No comments: