Friday, 3 June 2011

CINTA SEORANG INSAN…

Cinta pada bunga, bunga akan layu..
Cinta pada kumbang, kumbang akan lari..
Cinta pada manusia, manusia akan mati..
Tetapi….
Cinta pada ALLAH yang maha esa..
Cinta yang hakiki….


~mendalamnya maksud kata2 ni~
                Now Mira na share nan korg sume  kta2 ni… Ok.. Mira bwak korg through a situation yg kwan Mira prnah ceta kt Mira satu hari…
                Pada suatu hari,, time lpas wktu sekolah ada larr s0rg gurl ni frust dgn pakwedy yg curg dgn dy... Lalu dy pon pegi larr kt jln2 kt tman s0rg2 dy… Pstu dy nmpak skuntum bunga ros yg elok je kembang kt pokok dy… Korg tawu tak dy bwt pe kt bunga 2..? Diusap-usap dan dibelai-belai lembut je bunga tu.. Pastu dy ckap “Juz for you my little sweet rose… I’m falling in lurve in you…” Dy tak petik pon bunga 2 tapi mula hari tu tiap2 hari dy akn pegi ke tman 2 pstu dy siram n jga elok2 bunga 2 sbb dy syang… But only for few days… Satu hari lagi dy pegi ke taman 2 pstu dy petik bunga 2 n dy bwk blek rumah dy… Sampai kt rumah dy terus cari vas kaca mama dy n ltk ros 2 dgn air… Malang tak malang… Esoknya dy jaga dari tido dy tgok bunga ros 2 da pon layu… Hati yg baru saje terubat dek dkcewakan pakwe dy 2 kcewa smula… Dy nangis tak sudah2… =(
                Tengah dy duk asyik nangis ada seekor kumbang hinggap kt sepit rmbut dy… Within a second dy trus tgkp ladybug 2 n dmsukkan ke dlm botol yg dy jmpa kt blakng rumah… Kumbang 2 cntik.. Warna dy merah n bintik2 hitam… Kecik je… Sbb 2 gurl 2 suka… Mira pon suka… Comel…. =) .. Dy jga bug 2 elok2… Dy kasi nama lgi kt kumbang 2…  Hari2 dy slalu spend time together nan kumbang 2… Kwan2 dy pon rmai yg kecik hati nan skap dy yg tlalu pntingkn kmbang 2… Nk djdikan ceta… Satu hari dy pegi tuisyen kt skolah… Sblum 2 dy duk maen2 dgn kumbang 2.. Pstu dy tgok jam.. rupanya dy dah lmbt na pegi tuisyen… Kleam kabut dy besiap… Dy juz letak kumbang 2 dkat ats meja study dy.. Dy mmg tlupa trus na ltk kumbang 2 dalam balang kumbang 2 balek… tak semena-mena kumbang 2 lari keluar dari bilik gurl 2… Wktu 2 pulak gurl 2 tak tutup tgkp… Habes je tuisyen dy terus balek rumah coz dy tringt kt kumbang comel dy 2… Masuk je dlm bilik dy terus cari… Satu bilik diselongkar tapi ttp tak jmpa… apa lagi mula pulak drama Hindustan dy… seminggu tak mkn… Gara-gara kumbang 2…
Saat2 dy sedih tu ada sorg guy mai dlm hdop dy n bknalan dgn dy…Handsome kot mamat 2… Lama dorg bknaln… Dari zaman sekolah smpai masuk ‘U’ yg sama jgak… Sorg ambk jrusan business n sorg lgi ambk jrusan undang2… Dari tman tpi mesra bule jd sweet couple…. Mmg cyalah… kuat sungguh jodoh dorg… Smpai larr satu hari ni.. Guy tu bwak gurl tu jmpa family dy… Dua2 pihak da sling stuju n dorg pon btunang… Pstu dorg pon kawen… Alhamdulillah la slmt… Tap bru 3 bulan kawen si husband ny kna pegi kursus kt oversea.. Na bwt cena redha je la… Gurl tu antar larr suami dy naek flight kt Penang.. Berat hati tak kira na tgal isteri dy tu… Sblum si suami tu na pegi dy ada text sumthg kt isteri dy… Dy pesan kt isteri dy sruh jga diri elok2.. Takdir Allah ta de cpe bule lawn… Si suami dtkdirkn meninggal dunia sbb flight yg dy naek tu ada some technical error .. Bila si isteri dgar brita ni,, air mata dy berjurai…. Dy pon bce la  last mesej yg suami dy text  tu…
Dear.. Cnta abg sntiasa mekar dalm hti dear coz my luv is only 4 u my dear…
Biar jauh tpsah… Biar tak nmpk di mata… Cntaku ttp utkmu… Paling pnting
Sntisa crahkan cntamu pada YgMaha Esa..
Habes bce bru dy tawu pada cpe yg dy na kasi cnta dalm hti dy kt cpe… Lpas suami dy slmat dkbumi dy ambk kptusan na tbus balek silap dy yg slalu lupa kt Allah.. Dy mula muhasabah dri… Dy da slalu bca Al-Quran.. Pegi klas2 agama kt masjid n slalu bwt amln2 sunat… Dy tawu hnya dgn cra 2 dy bule buktikn betapa besarnya cnta dy pada Allah… Now dy da dpt rasa kbhgiaan cnta yg hakiki…. Tnpa kcewa…  wallahua’lam…
So… Korg sume pon kna la jdkan crita gurl sbgai iktibar bhwa cinta pda Allah ialah cnta yg hakiki… Cnta yg suci,, abadi,, dan telus dri hati….
K,, Larr… It’s almost ending 4 story tme… Huhu… =)
Ma’asalamah… Ilaliqa’… Wassalam

Luv ya..
Mira










Jum Like banyak 2 . . hehe ^^

No comments: